matej tonin Dobra karma

Matej Tonin: ministrant ali narcis pod žarometi ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

Lucija Ćirović Njena.si

Lucija Ćirović ima zabavno srčno izbranko

Mnenja

Iz malega raste veliko

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Gre za pregovor, ki ima povečini pozitivno noto – malček zrase v odraslega, iz drobnega posla lahko izbruhne uspešno podjetje, iz amaterskega ljubitelja kulture pa velik umetnik. Le dovolj vztrajen moraš biti. No, razen pri rasti, zraseš pač ne glede na to, ali se za to trudiš ali ne. Ni pa nujno, da tudi odraseš.

Ampak pri korupciji je seveda drugače, državljanom namreč ni prav nič všeč, če so politiki podkupljivi, pa čeprav gre »le« za plačevanje nočitev ministrici, ki očitno v tem ne vidi nič slabega. Saj so jo vendar povabili, je pač vzela s seboj še oba sinova, pa kaj, ministrice imajo zapleteno življenje in so bolj malo s svojimi družinami. Bi lahko rekli. Celo predsednik vlade ministrico brani, ker je oblekla majico svojega gostitelja in z njo nastopila v promocijskem videu, češ saj vendar promovira naše izdelke in naše ljudi. Ista analogija najbrž velja za družinski obisk Izole, kjer je račun plačala občina – ministrica ni promovirala samo ljudi, ampak tudi klene slovenske ribe, ki so plavale ob barki, na kateri je gostovala s sinovoma.

Ljudstvo je razdvojeno – njena koalicija jo brani, češ ali se splača zaradi takšnih oslarij rušiti ministrico in posredno tudi vlado. Precej razumevanja je tudi na nasprotni strani – v vladi sedijo ljudje, ki niso bili nikoli kaznovani zaradi trgovanja z orožjem, mašenjem predimenzioniranih bančnih lukenj ali so zdaj v preiskavi zaradi prekupčevanja z maskami in ventilatorji, v teh poslih gre za milijone, Pivčevo pa bi sramotili zaradi ušivih nekaj sto evrov? Dama je očitno zelo nespretna, se posmehujejo tretji, vtis neomajne poštenosti namreč krepiš z odklanjanjem malih privilegijev, da lahko potem po tihem sprejemaš veliko večje ponudbe, ki težko pricurljajo v medije. Iz malega raste veliko, a ne?

Več v reviji Zarja Jana št. 31, 4. 8. 2020