lev Dobra karma

8. 8. je galaktični dogodek leta, vpliv bo trajal...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 9. avgusta

pocivalsek tonin jansa pivec-pl Reporter.si

Bo najprej padla Aleksandra Pivec, nato še ...

Klemen Grošelj Svet24.si

Klemen Grošelj: »Moja vizija razvoja Slovenije ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

sara-rutar Njena.si

Zakaj Sara Rutar prekipeva od sreče?

Mnenja

Šok po slovensko

Avtor:

Majda Juvan

Značke:

Že tako je vroče, potem pa še to! Odstopila sta Hojs in Travner!! Kaj takega!? Ko sta se ta dva pojavila na zaslonu, ste gotovo zadrževali dih, tako zelo usodno modre so bile njune misli. Tega kadrovskega manka državljani ne bomo preživeli, gotovo ne. Takšna kadra!? Hojs, ki je končno le povedal, kar je povedati treba. Udbovsko-partijske strukture so ju, reveža, spravile na kolena. Pa tako zelo sta se trudila za neodvisnost organov nadzora in pregona! Bolj sta jim dopovedovala, koga je treba in koga ne, bolj so drezali v neprave. Sploh niso dojeli. Niso dojeli, da je povsem nepomembno, kdo je komu kaj dal, zrihtal ali priskrbel …  Za »stati inu obstati« gre. Za vlado gre. Za Janeza Janšo gre. Vse drugo je nepomembno.

Človek bi se krohotal, če bi se dogajalo drugje in drugim. Nekim drugim državljanom, neki drugi državi.

Pa še korona. Odprli smo vse meje, odvrgli maske, upali, da bo že kako, pa ni bilo. Virus se vrača. Toliko pleteničenja o rumenih, pa zelenih in rdečih seznamih držav kot v teh dneh v enem ali dveh stavkih zlepa ni mogoče slišati. In to ne le v Sloveniji in od kolegov zgoraj omenjenih izjemnih kadrov. Kacin pravi, da je na Hrvaškem veliko na novo okuženih, da se Hrvati ne držijo pravil, da pa država ni med nevarnimi destinacijami. Beovićeva ob istih podatkih odsvetuje dopustovanje pri sosedih. Plenković miri in pripoveduje, da so okuženi samo v notranjosti države, ob morju, kjer so turisti, kjer se meša največ ljudi, so pa vsi zdravi kot ribe!?

Z drugimi besedami, rast novih okužb je eksponentna, a ker je živeti treba, se Hrvati delajo, da ni. Ves Balkan je v podobnem položaju. Uradni podatki in nasveti so eno, vaša koža je pa vaša koža. Sami odločate o njej.

Vsa leta – izjema je bilo le leto 1991 – sem dopustovala Hrvaškem. Tudi letos sem nameravala tja. A  priznam, ni mi do karantene. Ne tam in ne doma. Mlajši imajo resnejše dileme. Delodajalci upravičeno pričakujejo, da se bo delavec po dopustu pojavil na delovnem mestu. Ministrstvo za delo je jasno povedalo, da delavec ni upravičen do odsotnosti z dela, če bo vnaprej jasno, da je pristal v karanteni, ker je dopustoval v nevarni državi. In zdaj, kakšna država je v resnici Hrvaška? Varna ali ne?! Kako dolgo še? Katera bo obveljala? Tista od Bojane Beović ali ona od Kacina? Na katerem seznamu je v resnici Hrvaška?

Več v reviji Zarja Jana št. 6. 7. 2020