nada-primoz-poroka Dobra karma

Žena znanega športnika ima posebno strast – in...

bill clinton Svet24.si

VIDEO: Clinton je kar zadremal med Bidnovo ...

janja sluga bobo1 Reporter.si

Portali SDS so se zaradi nastopa v Studiu City ...

otrok, trgovina, trgovina z otroškim programom Svet24.si

Kaj vse se odpira v devetih regijah z boljšo ...

Janša-Jelinčič Necenzurirano

Koliko stane podpora Jelinčičeve SNS? Tri ...

Pekel Odkrito.si

Trdi, da pekel obstaja

viktorija-petek---viki, viktorija-petek Njena.si

Na dan pogreba izšla zadnja pesem slovenske pevke

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Samo sledite vonju po denarju

Avtor:

Jelka Sežun

Značke:

Nisem prva, ki piše o tem. Morda ste spregledali. Morda niste verjeli. Morda se vam ni zdelo pomembno.

Ampak je.

In zato je treba o tem pisati vedno znova, še in še ponavljati, dokler ne bo vsem jasno: stvari, ki nas delijo, vse te ideološke vojne, dramoleti v parlamentu, histerična prerekanja v televizijskih studiih, neskončne razprave o tem, čigav (pra)dedek je drugega (pra)deda pred osemdesetimi leti ali koliko že lopnil po glavi, vse to so samo dim in ogledala, magična predstava za množice, ki prikriva igre v zakulisju. Ker če se ljudje ukvarjajo z bebavimi tviti, če se razburjajo zaradi izjav, ki so v resnici zgolj provokacija, le (še en) način odvračanja pozornosti, potem so kot tisti trije junaki iz basni Ivana Andrejeviča Krilova, labod, rak in ščuka, saj veste, oni trije, ki so se zmenili, da bodo skupaj potegnili voz, vzorno so se vpregli in potegnili na vso moč, potem pa, saj se spomnite, »napenjajo moči, a voz nikamor noče! Saj breme ne bilo bi zanje pretežko, a kaj: labod se vzpenja pod nebo, rak vleče pač nazaj, a ščuka v vodo hoče. Kdo kriv je, kdo nekriv – kaj bi sodili mi; a voz še danes tam stoji.«

To smo mi, labodi, raki in ščuke. In voz stoji na mestu, samo medtem ko mi vlečemo vsak v svojo stran, hijene, ki jih Krilov sicer ne omenja, z voza odnašajo tovor. In bodo to počele vse do takrat, ko se, če se, mi zmenimo, v katero smer bomo vlekli. Vse do takrat, ko bomo, če bomo, upoštevali edino navodilo, ki lahko slednjič pripelje do tega, da se bo voz premaknil: follow the money, bodite pozorni na to, kam gre denar. Slogan, ki je (leta 1976) zaslovel s filmom Vsi predsednikovi možje, uporabljen je bil pa že prej in še mnogokrat potem. Ker absolutno drži. Samo pojdite za vonjem denarja, ignorirajte pasje bombice, ki jih meče politika, da bi odvrnila vašo pozornost, pa boste razumeli, za kaj v resnici gre: gre za to, da se za vsemi našimi osemkolesnimi oklepniki, za teši, za nezgrajenimi drugimi tiri in karavanškimi predori, za nespodobnimi štacunami z zaščitnimi maskami in respiratorji skrivajo visoke provizije, reke javnega denarja, ki tiho odtekajo v zasebne žepe, medtem ko se mi prerekamo, prerivamo, pretepamo za oslovo senco. Med tem, ko se gremo mi proslave in antiproslave, proteste in antiproteste, peščica diskretno bogati.

Pojdimo raje za vonjem, no, smradom pokradenega denarja. In potem naredimo red. Skupaj. Tudi na ulici, če bo treba.

Premaknimo voz. Breme ni pretežko.

Zarja Jana št. 27, 7.7.2020