mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. avgusta

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

98c2a4dac65a9cdbf39e7a9fffdac4bf Svet24.si

Državni zbor ima talent, politiki iščejo ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Mnenja

Ljubezen v času koronavirusa

Vsak dan sem se po telefonu pogovarjala z mamo, ko pa sem ji tu in tam napovedala, da prihajam na obisk, je skrbno preučila moj glas. Če si prehlajena, nikar ne hodi k meni, da mi česa ne prineseš, mi je dopovedovala. Nikoli ni bila kaj posebej zdrava in dobro je vedela, da jo lahko objem okuženega človeka in poljub na lice za dolgo spravita v posteljo. Njeno samozaščitniško ravnanje se je obrestovalo, dočakala je devetdeset let in jaz ji nisem nikoli zamerila, če me je odgnala.    

Vse kužne bolezni, ki so razsajale po svetu, so nas kaj naučile, pa čeprav večina prebivalstva z njimi ni prišla v tesnejši stik. Najbolj nam je dal vetra virus HIV, ko so začeli nekateri zdravniki, tudi tisti, ki niso operirali, med njimi zobozdravniki, nositi zaščitne maske – zaradi svoje varnosti. Razcvetela se je industrija medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo, injekcijskih igel nismo več prekuhavali in obvez nismo več prali. Viruse smo na srečo obvladali, previdnostni ukrepi so sicer sčasoma zvodeneli, ampak le do naslednje ebole ali sarsa. In zdaj koronavirusa. Naši podjetniki se pritožujejo, da so trenutno ob 80 odstotkov prihodka (čeprav se z virusom ubadamo šele dva tedna). Ni turistov, ni gostov v restavracijah, dvorane so menda prazne, telovadnice in kozmetični saloni tudi, prav tako avtobusi, vlaki in letala, prevozniki nimajo kaj voziti … No, izkušnje iz prejšnjih širitev virusov kažejo, da ljudje, ko nevarnost mine, začnejo hitro in veliko zapravljati, tako da je vsaj finančna škoda hitro poravnana, več problemov je z medsebojnimi odnosi. S paničnimi reakcijami si lahko nakopljemo veliko zamer.

Znamenita fotografija strastnega poljuba med Brežnjevim in Honeckerjem je nastala leta 1979 in obkrožila svet. Sovjetski vožd je bil znan poljubovalec svojih komunističnih prijateljev, pa tudi drugih, če niso pravočasno odskočili. Pa sploh ni bil edini. Spomnite se samo Junkerja in njegovega cmokanja vseh po vrsti, ne le čednih poslank in komisark. Ali pa našega Pahorja in Kosorjeve ter Kitarovičeve … Pa Merklove z vsemi predsedniki daleč naokoli. Kar nekako v navadi je, da si politiki po prvem srečanju planejo v objem kot najboljši prijatelji.

Več v reviji Zarja Jana št. 10, 10. 3. 2020