horoskop 43 Dobra karma

Slavna igralka kriva za smrt svoje polsestre?

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za soboto, 29. februarja

mesec zidan pl Reporter.si

Židan Mesecu: Ti in Šarec sta kriva za vlado ...

vrtec, otroci Svet24.si

Vrtci pokajo po šivih, starši pa obupano ...

vojaki Necenzurirano

Vaš sin ni pravi "dec"? Pošljite ga v vojsko!

chang (3) Njena.si

Špela Grošelj je bila kar naenkrat videti drugače

sanjski-moški Njena.si

Goran izbral Ivo, po snemanju sledil šok

Mnenja

Kdo pa so ti mladi fantje …

SDS je ponovno za naborniško vojsko. Predlog je predstavil baby face te stranke Žan Mahnič. Si ga kar predstavljam, kako bi ves zagret in rdečeličen tekal na čelu mlade slovenske vojske. Pomaga tudi Jelinčič, ki ljubezni do orožja nikoli ni skrival. Pa četudi je zaradi tega tri leta in pol presedel na Dobu. Vse skupaj naj bi steklo čim prej.

Avtor:

Majda Juvan

Značke:

 Če bo še letos, bo lahko nabornik postal tudi 30-letni Mahnič. Zakon bi spravili pod streho do jeseni, zgradili nekaj kasarn, nakupili vso potrebno opremo ter orožje in nova slovenska naborniška vojska bi bila nared. Na Počku bi razširili poligon, ob Kolpi uredili tabore za urjenje komandosov, na vojaškem letališču v Cerkljah pa bi se naučili izstreljevanja raket in vsega, kar terjajo sodobne vojaške tehnologije. Tudi te bi kupili.

Govorimo o 21. stoletju. Si mislim, da česa takšnega, kot je bila leta 1942 bitka pri Stalingradu, ko sta obe vojski za poboj 300 tisoč vojakov potrebovali štiri mesece, danes ni več. Z droni in pravo oborožitvijo za kaj takega generali – ali kar politiki sami – potrebujejo le dan ali dva. Sploh pa danes države in režime najlažje zlomiš z vsesplošnim uničevanjem in pobijanjem civilnega prebivalstva. »Korist« je večplastna. Ene pobiješ, drugi bežijo. Američani nimajo nič proti, če proti Evropi.  

A v SDS bi vseeno radi novo slovensko JLA. Denar očitno ni problem. Poleg dveh odstotkov za Nato bomo pa ja dali še kakšnih pet za našo vojsko!? Samo nekaj mesecev in Sloveniji bi se vsi sovragi ognili v velikem loku. Tako Mahnič. Partizanski duh v nas le še ni povsem zamrl. Vsaj v vrstah SDS ne. Mladi Slovenci bi spet vzljubili domovino, pa še od slovenskih mam, ki tako kvarno vplivajo nanje, bi jih vsaj za nekaj časa odmaknili!

Če bi predlog preživel ves zakonodajni postopek, bi vojaško urjenje trajalo pol leta, civilno pa eno leto. Po domala 20 letih bi spet dobili nepomehkuženo mladež, navijajo forumski vsevedneži.  

A brez zdrave pameti ne bo šlo. Priznam, da se tudi meni, ki imam vnuke, včasih zdi, da jim kak hiter dril pospravljanja cunj in postelje ne bi škodil. Krovec prej pokrije hišo kot oni posteljo. A tale z našo mlado vojsko je vse preveč na prvo žogo. Kot da bi se mame ob kavi menile o šoli v naravi. Vojaščina v Sloveniji nikoli ni bila zelo mikavna reč. Pred ukinitvijo naborništva se je služenju izmaknilo kar 60 odstotkov vpoklicanih! Tako ali drugače. Konec koncev celo tisti, ki so se odločili za poklic vojaka, bežijo iz vojske.

Zdaj pa malo bolj zares. SDS je vojsko vedno imela za svoj fevd. Janša je naborništvo ukinjal in zdaj že spet nekajkrat obujal. In danes, ko so časi čudni in ko o ponovnih naborniških vojskah razmišljajo tudi na Švedskem, v Nemčiji in še kje, takšna pobuda iz tudi čisto notranjepolitičnih razlogov – saj veste, volitve, nova koalicija, končno spet oblast … – ne more škoditi. Ker po naših travnikih precej nemoteno letajo razne brezdelne varde in vaške straže, se za vsaj nekaj navdušencev ni bati. Za kaj več pa bo treba kaj več. Predvsem nadstrankarsko razsodni razmislek o času in prostoru. In o Natu, katerega člani smo menda prav zato, da bi bili varnejši. A kaj ko danes štejejo drugi atributi. Šteje le še jedrsko orožje. Tisti, ki ga imajo, so – zaenkrat – varni, drugi smo strateško mašilo ali cilj, z redno vojsko ali pa brez nje. Zoprno, mar ne!? Nato pa funkcionira kot Trumpova zasebna armada. Z njo uveljavlja svoje in ameriške interese.

Bi res bili varnejši, če bi spet imeli naborniško vojsko?

Več v reviji Zarja Jana št. 4, 28. 1. 2020