turban eva mendes Dobra karma

Znana lepotica bi bila v samostanu, če bi nune ...

Jelena Karleuša Svet24.si

FOTO: Karleuša je tokrat presegla samo sebe

JANSA FB obljuba migranti Reporter.si

Število nezakonitih prehodov meje tudi pod ...

bejrut Svet24.si

FOTO in VIDEO: Grozljivi prizori iz Bejruta: umrlo...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Občino Izola tresejo tudi nepremičninski posli

rtvs, radiotelevizija slovenija Odkrito.si

Počasen razpad RTV SLO

Tanja Žagar Njena.si

On je del življenja Tanje Žagar že 38 let

Mnenja

Kdo je povozil veverico?

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Po ozki asfaltirani cesti, speljani skozi gozd, se vozim zelo pogosto in zelo toplo mi je bilo pri srcu, kadar sem srečala skoraj črno veverico, ki teče čez pot. S tem, ali je zmeraj ista, si nisem belila glave. Ponavadi sem se ustavila in gledala, kam jo bo ucvrla, na katero drevo bo splezala. Nikoli ni planila pod kolesa, da bi bilo treba močno zavirati, očitno je imela preračunano, v kakšni razdalji ne sme biti nobenega hrupa in tresljajev, da se odpravi čez cesto. Če torej voziš s hitrostjo, kot je na tistih serpentinah razumna in dovoljena, je ne bi mogel povoziti.

Ampak pred dnevi je razmesarjena ležala na cesti. Le komu je to uspelo? Kdo divja tam naokoli z zavezanimi očmi in najbrž s telefonom na ušesu? Mimogrede, po tej cesti imajo vsake toliko časa avtomobilske dirke in takrat hitrost seveda ni omejena. Nekateri očitno mislijo, da je zmeraj tako. In še nekaj – tam naokoli so vinogradi in množica kleti z odličnim vinom. Kar srh me spreletava, ko pomislim, koliko voznikov srečujem na tistih nepreglednih ovinkih, ki niso trezni, vsaj njihova vožnja kaže tako. 

Na spletu berem kup žaljivk, ki so jih prispevali moški, zadnje dni se namreč veliko govori o objavljeni statistiki, ki jasno kaže, da so ženske veliko boljše voznice kot moški. Večina prometnih nesreč se zgodi zaradi vpliva alkohola in kar 89 odstotkov nesreč s preveč maligani zakrivijo moški. Lani so 21 nesreč s smrtnim izidom pod vplivom alkohola povzročili moški, to se je zgodilo le eni ženski. Letos je bilo 28 smrtnih žrtev na cesti zaradi alkohola, vse so zagrešili moški. In leta še ni konec.

Zavod Vozim je izdal koledar z dvanajstimi znanimi Slovenkami...

Več v reviji Zarja Jana št. 49, 3. 12. 2019