koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

Belma Šoljanin Svet24.si

BiH ovita v črno: umrla tri dni po porodu, ni ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

letališče, brnik, aerodrom Svet24.si

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Mnenja

Zimski ali poletni čas?

Avtor:

Anton Komat

Značke:

Dan ima 24 ur, Zemlja kroži okrog Sonca in rotira okrog svoje nagnjene osi po napovedljivi naravni poti gravitacije, ne glede na urne kazalce, ki so človekov izum. Prestavljanje urinih kazalcev ne podaljša niti skrajša dne. Torej bo dnevne svetlobe enako, če bo ura stalno naravnana na poletni ali na zimski čas. Vprašanje je le, koliko bodo ljudje ob svojem delovniku, ki večinoma poteka v zaprtih prostorih in pod lučmi, v prostem času še deležni dnevne svetlobe, ki je zelo pomembna za zdravje. Dokazano je že, da premik urinih kazalcev dvakrat na leto prinaša mnogo zdravstvenih in varnostnih problemov predvsem v prvih dnevih prehoda na poletni čas.

Burna razprava

Bil je dan pred zadnjo nedeljo v oktobru, ko premikamo urne kazalce na zimski čas. Sedeli smo pri kavi in vnel se je buren pogovor med dvema prijateljema, Jurijem in Matjažem. Jurij je zagovarjal poletni čas, Matjaž pa zimskega.

Jurij je bentil: »Groza, v mraku bom šel v službo in v mraku prišel domov. Nič ne bom imel od dneva!«

»Torej bi ti ohranil poletni čas?« ga je vprašal Matjaž.

»Jasno, če ostane zimski čas, bo poleti sončni vzhod že ob štirih zjutraj. Ali naj spim pri spuščenih roletah?«

»Pa kaj ti misliš, da boš s podaljšanjem poletne ure podaljšal dolge dneve poletja? Ne, dragi moj, če bo po tvojem, se bo pozimi zdanilo šele ob 9. uri, « se je smejal Matjaž.

»Raje hodim v temi v službo kakor pa iz nje. Sicer pa ne vstajam in ne legam spat s kurami,« je odločno rekel Jurij.

»Verjamem, saj je človek edina žival, ki gleda na uro, druge živijo po soncu, zato je tudi za človeka normalni čas zimski čas, poletni prinaša le odmik od naravnega ritma, s tem pa tudi mnogo težav. Nimamo le dneva in noči, poznamo štiri dnevne čase: noč, jutro, dan in večer. Za vsak organizem je najpomembnejša prva svetloba, ob svitu, ko se dani.«

»Ne začenjaj mi s pridigo, da je zgodnja ura zlata ura, saj imamo luči, s katerimi uravnavamo svoj dnevni ritem! Enostavno vstanem in prižgem luč, jo ugasnem in ležem spat.«

»Slovenija je točno na 15 ° zemljepisne dolžine, kar pomeni, da je sonce ob 12. uri najvišje na nebu, in to ob zimskem času, ki je naraven. Kaj pa če bi raje za eno uro premaknili delovnik in začetek pouka v šolah?« je nadaljeval Matjaž.

»Si zmešan, ali več kakšno zmedo bi to povzročilo, ali ni bolj preprosto, da vsi premaknemo kazalce? Lahko pa se skrajša delovnik z osem na sedem ur,« se je zarežal Jurij.

»Hehe, to pa ne bo šlo! Me zanima, kdo bi se tega lotil, saj že ob osemurnem delavniku večina dela preko tega, in to celo neplačano,« je kislo rekel Matjaž. Pogovor med prijateljema se je še nadaljeval, prepričan pa sem, da bodo takšni pogovori postali vroča družbena tema, ko se bo treba do zadnje nedelje v marcu 2021 odločiti za poletni ali do zadnje nedelje oktobra 2021 za zimski čas. Potem se ura ne bo več premikala.

Dobili celonočno nakupovanje, izgubili stik z naravo

Evropski parlament je 26. marca 2019 sklenil, da leta 2021 nehamo premikati urine kazalce in da naj se vsaka država odloči za sebi primerno rešitev, torej za poletni ali zimski čas. 

Več v reviji Zarja Jana št. 46, 12. 11. 2019