ženska pav Dobra karma

V vašem astro znaku prebiva žival. Preverite, ...

kamela, kamelji mladič Svet24.si

V ljubljanskem živalskem vrtu so dobili mladiče

žabjak, romsko naselje Reporter.si

Ko so gasilci po gašenju zapuščali naselje ...

Čevapčiči Svet24.si

Če ste zamrznili te čevapčiče in nabodalca, ...

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Mnenja

KRONIKA SLOVENSKE BLAZNOSTI / 6

Avtor:

Bojan Krajnc

Značke:

Kralj in agentka

Predsedniku vlade v teh dneh ni lahko. Dregnil je tja, kamor ne bi smel. Pa s tem ne mislim na lepo agentko ali Uradni list, ampak na centre moči, omrežja in stare sile, na SD in SDS, naravni zaveznici v boju proti novim politikam, dve stranki z največjim neformalnim vplivom v državi, partiji z največ »preživelimi« komunisti. Marjanu Šarcu grozi »impeachment«, ker je sekretar njegove stranke naivno posegel v kadrovanje državne firme in s tem pokazal, da so tudi visoki etični standardi lahko krvavi pod kožo.  A težko je z gangsterji tekmovati v etiki. Ko je Bojan Požar, glavni kričač globoke države, »odkril« afero z lepo agentko, je zadišalo po Moniki Lewinsky. A Šarec ni Clinton, ne mara cigar in ne pije konjaka. Lepši del škandala je tako že v štartu padel v vodo in zato je bilo treba vse sile usmeriti v domnevno posredovanje pri zaposlitvi na Sovi. A Požar je zadnji, ki bi lahko komurkoli očital klientelizem. Prav tako SDS. Ta je leta 2012, v času zadnje Janševe vlade, po hitrem postopku v Sovi zaposlila 25 novih uslužbencev. Od današnjih varuhov demokracije ni takrat jokal nihče.

Rešilni jopiči

Kangler, Podobnik in Janša so pred Prešernov spomenik zvabili množico protestnikov in napovedali trende za letošnjo jesen in zimo. Kot smo lahko videli, bo prevladovala rumena, od modnih dodatkov pa bodo zaželene zastave, transparenti in raglje. Moderatorka je zbrano množico naprej opozorila, naj ne uničujejo tuje lastnine, »ker bodo morali za to žal sami odgovarjati«. Žal. Nato jih je ogreval energični Tone Kuntner. In to kar s Cankarjevim tekstom iz Hlapcev, ko župnik svari učitelja Jermana pred pokončno držo. »Hlapci, hlapci,« je kričal na protestnike. Drugorazredni so mu zaploskali. Na koncu se je izkazalo, da je bil to še najboljši nastop. Janša je v svojem apokaliptičnem slogu zrecitiral zahteve, ki jih mora vlada rešiti do konca sveta. Bilo je nekaj svežih, povsem upravičenih, pa tudi vsa klasika. Zmagala je tista, da levičarji starim mamam kradejo otroke. Vmes je zapel Oto Pestner. Alfi Nipič je žal odpovedal, ko mu je zdravnik razložil, za kaj gre. Opazoval sem ljudi, rumene jopiče, kislo pekoče obraze in videl veliko gorja, jeze in prizadetosti, pa tudi nekatera bolezenska stanja, povezana s psiho in izgorelostjo. Vprašal sem se, kako bi se odzvali, če bi se pred njimi naenkrat pojavil Janković s trubači in jim začel metati šope bankovcev po sto evrov? Bi jih pobrali ali bi ga obesili na Prešerna?

Začetek konca

Vse kaže, da je konec blizu. Janša je napovedal začetek konca protislovenskega komedijanstva, Levica pa je zagrozila, da je ukinitev dodatka na delovno aktivnost tista kaplja čez rob, ki verjetno pomeni začetek konca sodelovanja z vladajočo koalicijo. Predsednik vlade ima svojo računico in v vsem tem, zanimivo, vidi šele konec nekega začetka. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 42, 15. 10. 2019