polna luna Dobra karma

Test ob polni luni vam prinaša rešitve za mnoge ...

mina miha1 Svet24.si

Najmlajši čuk se bo oženil

sola solarji koronavirus bobo Reporter.si

Razkrivamo: kako vlada ignorira strokovnjake - ...

2_rebeka dremelj Svet24.si

Rebeka Dremelj je na smučišču zagnala totalno ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

jelena-karleuša, bikinke, instagram Odkrito.si

Jelena Karleuša, kje imaš hlačke?

lanisek 21 pm Njena.si

Anže Lanišek po tretjem mestu poljub poslal sinu

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Mladi starci

Veliko se pametuje o tem, da so današnji najstniki, razvpiti milenijci, menda nepopravljivo razvajeni, leni in izprijeni, skratka, pokvarjena generacija, ki bo zafurala ta krasni novi svet, ki ji ga zapuščamo.

Avtor:

Vasja Jager

Značke:

Meni pa se ob takšnem govorjenju postavijo pokonci vsi lasje – kar pri moji frizuri ni mala reč. Kajti ti predsodki so skrajno krivični do čutečih mladostnikov, ki odraščajo v nepredstavljivo bolj zapletenem in neprijaznem svetu kot njihovi predhodniki. Z milenijci namreč ni narobe nič, vsaj nič več kot z nami, ko smo bili v teh letih – zato pa je toliko bolj narobe z okoljem, v katerem vsa ta hrepeneča mladost išče svoj smisel.

Namen pavšalnih primerjav današnjih najstnikov s starejšimi generacijami je zgolj en – obramba lastne pozicije moči pred novo energijo z omalovaževanjem slednje kot izprijene in nesposobne. Pri tem se vsaka izmed teh primerjav neizogibno začne z  »ko smo bili pa mi mladi ...« in konča z naštevanjem niza neprijaznih okoliščin, ki smo jih morali herojsko premagati, da smo danes tukaj, kjer smo – medtem ko je današnjim milenijcem bojda – tako gre mantra – vse položeno v usta, in to s srebrno žlico. Sliši se povsem logično, žal pa mantra zavaja; ko smo bili mi mladi, je bil svet pač neprimerno manj zmešan, odraščanje preprostejše, izzivi pa manj usodni. Ko smo bili mi mladi, je bil prostor manjši, meje zaprte, tujina precej težje dostopna; ko smo bili mi mladi, je bilo izbire hvalabogu manj, življenjska pot pa precej bolj jasno začrtana. Današnji najstnik pa ves negotov stoji pred križiščem, od katerega vodi na tisoče poti, časa mu zmanjkuje, medtem pa se mu družina in sistem dereta v uho, da je prava samo ena pot in da mora točno vedeti, katera. In ko otrok zmrzne od strahu, se ga ožigosa za lenuha; če se upre in gre po svoje, pa je razvajenec.

Več v reviji Zarja/Jana št. 35, 27. 8. 2019.