panter Svet24.si

FOTO: Panter taval in vstopil v sobo 15-letnega ...

karma Svet24.si

Za svetovni uspeh so izvedeli po telefonu

uvodna nakupovanje Svet24.si

Nakup jesenske garderobe naj bo po nasvetu ...

prijave Svet24.si

Kdo ve, kam gledajo slovenski inšpektorji?

profimedia-0251964445 Odkrito.si

Kako nevarne so industrijsko predelane maščobe?

Luka Basi 1 AZPTD 1 Njena.si

Tudi mama Luke Basija je pevka

vatroslav tijan Njena.si

Ljubezen na vasi: Vatroslav utrpel hudo nesrečo!

Mnenja

Mladi starci

Veliko se pametuje o tem, da so današnji najstniki, razvpiti milenijci, menda nepopravljivo razvajeni, leni in izprijeni, skratka, pokvarjena generacija, ki bo zafurala ta krasni novi svet, ki ji ga zapuščamo.

Avtor:

Vasja Jager

Značke:

Meni pa se ob takšnem govorjenju postavijo pokonci vsi lasje – kar pri moji frizuri ni mala reč. Kajti ti predsodki so skrajno krivični do čutečih mladostnikov, ki odraščajo v nepredstavljivo bolj zapletenem in neprijaznem svetu kot njihovi predhodniki. Z milenijci namreč ni narobe nič, vsaj nič več kot z nami, ko smo bili v teh letih – zato pa je toliko bolj narobe z okoljem, v katerem vsa ta hrepeneča mladost išče svoj smisel.

Namen pavšalnih primerjav današnjih najstnikov s starejšimi generacijami je zgolj en – obramba lastne pozicije moči pred novo energijo z omalovaževanjem slednje kot izprijene in nesposobne. Pri tem se vsaka izmed teh primerjav neizogibno začne z  »ko smo bili pa mi mladi ...« in konča z naštevanjem niza neprijaznih okoliščin, ki smo jih morali herojsko premagati, da smo danes tukaj, kjer smo – medtem ko je današnjim milenijcem bojda – tako gre mantra – vse položeno v usta, in to s srebrno žlico. Sliši se povsem logično, žal pa mantra zavaja; ko smo bili mi mladi, je bil svet pač neprimerno manj zmešan, odraščanje preprostejše, izzivi pa manj usodni. Ko smo bili mi mladi, je bil prostor manjši, meje zaprte, tujina precej težje dostopna; ko smo bili mi mladi, je bilo izbire hvalabogu manj, življenjska pot pa precej bolj jasno začrtana. Današnji najstnik pa ves negotov stoji pred križiščem, od katerega vodi na tisoče poti, časa mu zmanjkuje, medtem pa se mu družina in sistem dereta v uho, da je prava samo ena pot in da mora točno vedeti, katera. In ko otrok zmrzne od strahu, se ga ožigosa za lenuha; če se upre in gre po svoje, pa je razvajenec.

Več v reviji Zarja/Jana št. 35, 27. 8. 2019.