VESOLJE Dobra karma

Opozorilo astrologov: 28. januar 2021 je dan ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

Igor Bjelošević Njena.si

Ugodno oddam sina: Igor se je poročil in postal ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Avtocestni bluz

Od nekdaj so se junaki človeštva dokazovali na napornih in nevarnih potovanjih, na katerih so spoznavali sami sebe in potrjevali svojo vrednost.

Avtor:

Vasja Jager

Značke:

Odisej se je bodel s kiklopi in sirenami, ko je blodil po Sredozemlju; Marco Polo je bežal pred prikaznimi v puščavi Gobi, ubogi Praslovan se je skoraj utopil pri čofotanju čez »tisto rusko reko«... Premagovali so razdalje, kljubovali vročini in mrazu, tolkli lakoto, se otepali rokovnjačev, samo, da so prišli na cilj. Slavna tradicija epskih pohodov, ki postavljajo na preizkušnjo telesno, še bolj pa duševno zdravje, pa s stoletji ni zamrla, temveč je v Sloveniji še kako živa – poosebljena v peklenskem potovanju po avtocesti od Maribora do Ljubljane.

To je pohod, na katerem se zlomijo tudi najtrdnejši duhovi. Brezkončni zastoji in polžje cjazenje v prvi prestavi, opazovanje gruče Darsovih šefičev med meditacijo poleg v pajčevino ovite kosilnice, cikcakanje otopelih kamionarjev ... Pa neprostovoljno igranje igrice »odbijač na odbijač« s primitivci v oklepljenih džipih in posledično mrzlično iskanje vrzeli med od sončarice udarjenimi prikoličarji na desnem pasu, za konec pa lomljenje armaturke ob prometnih informacijah in razglasih novih zastojev ... In ko človek po dveh, treh, štirih ali koliko že urah špricanja adrenalina pred seboj ugleda tablo z napisom Ljubljana, dejansko ni več isti, kot je bil na začetku poti. Temveč iz avta stopi osivel, nekaj kilogramov lažji in z nezadržno željo, da bi naslednjih nekaj dni preležal v zatemnjeni spalnici, zvit v kepo in s palcem v ustih. Pa ne more, ker mora še isti dan nazaj med vso tisto razbeljeno pločevino, nekje okoli Dramelj nabito v strdek, ki ohromi celotno omrežje.

»Pot je cilj,« pravi stara modrost, ki se je zvesto držijo pri Darsu, pa tudi Slovenskih železnicah – ki si za obnovo svojih škripavih tirov za vožnje z vlaki smrti praviloma izbirajo točno iste razbeljene tedne kot avtocestarji. Vendar pametna glava, ki se je domislila omenjenega izreka, z njim bržkone ni mislila trase med največjima slovenskima mestoma, temveč je pot uporabila kot prispodobo za življenje. 

Več v reviji Zarja/Jana št. 31, 30. 7. 2019.