sara volcic 6 Dobra karma

Lepi televizijki je srce ukradel in pozdravil ...

Tovorno vozilo, slovenska policija, tovornjak, priklopnik Svet24.si

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so...

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

20200831-01021373 Necenzurirano

Kdo se je zlagal? Igor Zorčič, Milan Krek ali ...

raiven, sara-briški Odkrito.si

Poglej jo, je že spremenila pričesko

lucienne lončina Njena.si

Neprepoznavna Lucienne Lončina

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Tišina, prosim!

Me že stotič ta dan pred blokom ustavi sosed in mi prične nekaj navdušeno pripovedovati.

Avtor:

Vasja Jager

Značke:

Nekaj o tem, kar je videl na Youtubu ali nekaj takega, skratka, nobene zveze z ničimer. Jaz ga gledam, opazujem, kako se šobi kakor krap na suhem in oblikuje vse te zvoke, ter napenjam možganske vijuge, da bi razumel, kaj bi sploh rad in kaj mi govori. Njemu oči žarijo, čisto se je vživel, sploh ne opazi, da nisem pri stvari. Ali pa se mu ne zdi pomembno. Pomembno je le, da ni tišine.

Jaz pa tišino ljubim. Zame ni bolj iskrene zaupnice; kadar hočem vedeti, kdo sem in kaj občutim, vprašam njo. V nekem drugem življenju, preden sem imel družino in ko sem še živel sam, včasih po cele vikende nisem spregovoril besede. Šel sem v naravo, se ulegel pod svoj hrast, opazoval življenje okoli sebe in poslušal njegov bobneči šepet. Pa bral sem veliko, ponoči sem gledal zvezde, in se je vikend naenkrat obrnil. Rekli boste, čudak – in imeli boste prav; takšno vedenje je v današnjem času res na moč čudaško. Kajti danes je tišina naša največja sovražnica in ljudje počnejo vse, da bi se ji izognili. Prisluhnite – zrak je poln šumenja in brnenja in pokanja in besed, povsod samo prazni, nepotrebni zvoki, čisti fiks v iztrošene možgane, ki ne smejo dobiti niti sekunde predaha. Gledam tekača, ki jo cvre skozi park – steklene oči, na ušesih pa slušalke, medtem ko si povsod okoli ptiči lomijo srca od pesmi in drevesa šumijo. Pridem v trgovino in uboga upokojenka na blagajni dolgovezno razvija celotno zgodovino družinskih patologij. Nakar me pred blokom zaskoči še sosed in dokončno evtanazira s svojo besedno drisko – pa pomislim na tisti svoj tihi travnik in na hrast, veter v njegovih vejah in si zaželim, da bi bil tam, preden še moje oči postanejo steklene.

Več v reviji Zarja/Jana št. 30, 24. 7. 2019.