chris martin Odkrito.si

Chris Martin: Poljubljal se je z angleško ...

cernobil vodilna - foto HBO Svet24.si

Konec sveta v živo: Černobil 33 let pozneje

clementz1 Petisvet.si

Ne upamo si zaropotati (zato pa delajo z nami kot ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

loški potok Svet24.si

»Ne znam opisati občutkov, srce mi je bilo kot ...

resnicnostni sovi hafner foto marko vavpotic m24.si Njena.si

Tako so zapili Hafnerjevo Tino!

lea sirk gaber Njena.si

Lea Sirk ponosna na moža in njegove raziskovalne ...

Mnenja

Prekleti kadilci

Zaradi grde škatlice? Naslov sem si sposodila pri Svetlani Makarovič, ki je, potem ko so kadilce pregnali od povsod, napisala zajedljivo knjižico s tem naslovom.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Ni treba posebej poudarjati, da spada med strastne kadilce. Ko jih gledam sredi zime, kako oviti v odeje sedijo na minusu pred kavarnami in vlečejo ob zmrznjenem kapučinu cigarete kot dojenčki dude, se mi zdi, da bo tisto o prekletstvu res držalo. Pa to še ni vse, od prvega januarja bodo morali svoje priljubljene cigarete kupovati v enakih škatlicah sivozelene barve, ki je razglašena za najgršo barvo na svetu in naj bi pripomogla k temu, da bi se jim kajenje tako zelo zagnusilo, da bi ga opustili. Zaradi grde škatlice? Je kdo morda nehal kaditi zaradi dosedanjih groženj ministra za zdravje, ki s cigaretnih škatel opozarja, da kajenje ubija? Pokažite mi ga, prosim. Prav tako bi rada srečala prihodnje leto koga, ki bo z gnusom zabrisal škatlico priljubljenih cigaret v grmovje, ker ga enotna barva zavojčkov bojda spominja na bolezen in smrt. Iz držav, kjer so to že naredili, poročajo, da se je kajenje res nekoliko zmanjšalo, hkrati pa priznavajo, da gotovo tudi zaradi drugih sočasnih ukrepov, tako da zdaj v resnici nihče ne ve, ali barva poenotenih škatlic sploh kaj pomaga. Vprašala sem psihiatra, ki se je dolga leta ukvarjal z narkomani, kaj misli o tem, in prasnil je v smeh. Mislite, da odvisnika zanima, kako je zapakiran heroin, mi je odgovoril z vprašanjem.

Od novega leta bodo torej kadilci imeli krasno možnost, da si naložijo cigarete v cigaretnico (če ne veš, kaj bi kadilcu podaril, mu kupi usnjeno, leseno, srebrno, zlato škatlico), ki je že zdavnaj iz mode, zdaj pa ima priložnost za veliki povratek. Razen če ne bodo zviti politiki predlagali dopolnitve zakona, da morajo imeti kadilci med kajenjem grozečo škatlico nekje blizu na vidnem mestu, sicer bodo kaznovani. Ali kaj?

Prepoceni triki. Prejšnji teden sem zapravila kar nekaj časa s spremljanjem odbora za zdravstvo, kjer so razpravljali o triletnem odlogu že sprejetega zakona o enotni škatlici in ga, kot je znano, niso izglasovali. Seveda imajo zdravstveni delavci prav, ko naštevajo, kaj vse povzroča v telesu kajenje in koliko denarja zapravimo za zdravljenje posledic. In seveda je najučinkovitejši ukrep omejitev dostopa do cigaret, ki ga dosežeš na več načinov – ali prodajo prepoveš in prepustiš tobačni trg kriminalnemu podzemlju, državo pa oropaš trošarin, lahko tobak podražiš tako zelo, da je dostopen samo bogatim (revni pa ga bodo švercali od tam, kjer je poceni), lahko pa seveda denar, ki ga izsiliš od tobačne industrije, usmeriš v zares učinkovito preventivo in kurativo. Pri tem so triki s sivozelenimi škatlicami, okrašenimi z razpadajočimi pljuči in žilnimi razjedami, prepoceni. Mar mislite, da boste s tem prepričali kakšnega uporniškega pubertetnika ali pa znanega onkologa, poznava se iz srednje šole, ki sem ga zasačila pri kupovanju cele šteke cigaret? Da ne naštevam cele vrste uglednih in spoštovanih ljudi, ki se tej škodljivi razvadi ne zmorejo odreči.

Več v reviji Zarja št. 28, 9. 7. 2019.