opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

Bangun Dobra karma

Si želite vrniti izgubljeno ljubezen?

klyie jenner Svet24.si

Kylie bo prodala večinski delež svojega ...

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

merkur Dobra karma

Horoskop od 18. do 25. 11. 2019 : od Merkurja si ...

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

Mnenja

Življenje je eno samo

Ste že izpolnili obrazec o opustitvi medicinske pomoči, če bi se kdaj znašli v stanju, ko nadaljevanje življenja ni več smiselno, pa o tem sami ne bi več mogli odločati?

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Sama to že nekaj časa nameravam, a sem kar naprej v časovnih škripcih. Ampak zdaj bom to storila, ga že iščem. Najprej me je vrgla s tira aprilska vest iz Bavarske, da se je po 27 letih kome zbudila ženska, ki se je poškodovala v avtomobilski nesreči. In zaklicala sinovo ime, ki je imel v času nesreče štiri leta. Poročil, kako poteka rehabilitacija, ni. Še bolj pa me je pretresla zgodba 42-letnega Francoza Vincenta Lamberta, ki je zaradi prometne nesreče tetraplegik in že deset let v komi. Njegov primer je pripotoval pred odbor Združenih narodov za invalide, saj skušajo nasprotniki prekinitve nesmiselnega vegetiranja vsemu svetu dokazati, da hočejo zdravniki in del sorodnikov Vincenta evtanazirati tako, kot so nacisti morili invalide in bolnike. Kristus.

Vincent je že dolga leta vir strastnih polemik, ki pridejo še posebej prav pred vsakimi volitvami. Po nesreči z motorjem, po kateri je ostala večina telesa hroma, je ostal v komi, pri življenju ga ohranja le sonda v želodcu, po kateri ga hranijo in hidrirajo. Sicer diha sam in kdaj celo odpre oči ter strese z glavo, a nič od tega ne dela zavedno. Opazovala sem dramo prijatelja športnika, ki ga je pri tenisu zadel infarkt in se je pogreznil v komo. Tudi on je dihal in na obrazu so se tu in tam pojavili trzljaji, družina in prijatelji so se med enoletno agonijo trudili, da bi iz njega izvabili kakšno znamenje življenja, a zaman. Žena je vidno hirala, telesno in duševno. Vsak dan je tako, kot da bi šla na pogreb, mi je rekla. 

Čeprav sofisticirane naprave merijo aktivnost možganov in je jasno, da je večina mrtva, da je ostal samo del, ki zagotavlja osnovne funkcije preživetja, vendarle nihče z gotovostjo ne ve, ali je del zavesti še zmeraj buden. Vincent morda sliši svoje bližnje in razume, o čem govorijo? In gospa iz Nemčije, ki so jo 27 let premeščali iz bolnišnice v bolnišnico, je razumela pogovore ob bolniški postelji? Si kdo želi leta in leta nemočen ležati (četudi bi se zavedal) in čakati, da se bo zbudil ali da ga bodo odklopili, pri tem pa slutiti, da skupaj z njim umirajo tudi njegovi bližnji, tako kot Vincentova žena in večina bratov, ki mu želijo večni pokoj, in starši, ki v imenu božje etike in katoliških podpornikov sprožajo zmeraj nove procese na sodišču? Prejšnji teden so nesrečnemu motoristu že odtegnili hrano, a je sodišče znova poseglo vmes.

Več v reviji Zarja št. 22, 28. 5. 2019.