FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Dobra karma

Klemen Slakonja o prelomnicah in življenju: ...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

princ-harry, meghan-markle, oprah-winfrey Odkrito.si

Harry in Meghan pri Oprah - ni prepovedanih tem

bruno-filipović Njena.si

Ugodno oddam sina: Bruno danes zelo zadovoljen z ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Mnenja

Mladi, pojdite vendar volit!

Konec maja bodo volitve v evropski parlament.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Dosedanja glasovanja so bila na voliščih videti približno takole – priletni ali vsaj že precej zreli člani volilne komisije so sprejemali prav tako priletne volivce, vsi so bili bolj ali manj zagrizene sorte. Eni so prišli zato, da podprejo izbranca ali izbranko svojega srca, če zna igrati na orglice, toliko bolje, drugi so volili iz principa, ker pač volijo zmeraj, pa če padajo sekire z neba. Ker je to čast in dolžnost. Eni so prišli naravnost od maše, drugi z bolšjega trga, tako, mimogrede. Drugače si ni mogoče razložiti, zakaj smo na zadnjih evropskih volitvah dosegli 24-odstotno volilno udeležbo, eno izmed najslabših na kontinentu. Mladih skorajda ni bilo.

Ampak letos bo morda drugače. Prebujajo se dijaki, študentje, športniki, umetniki, mladina z občasnimi zaposlitvami, mirovniki, humanitarci in se sprašujejo, kam vendar gre ta svet. Ga še lahko zavremo in napravimo prijaznejšega? Ali pa jim je že uspelo skuhati nas kot žabe, ne da bi se zavedali? Povsod se rojevajo skupine skrajnih desničarjev, ki jih ponekod (v imenu demokracije) puščajo pri miru, ker da jih je malo in niso nevarni, so samo nadležni, drugod jim kaj hitro pristrižejo peruti. Še posebno, ko se na svetu zgodi kaj hudega, pa se ugotovi, da teroristi niso bili muslimani, ampak zelo katoliški psihopati (kot se je zgodilo na Novi Zelandiji, na Norveškem in še marsikje), ki so jih navdušila neonacifašistična gibanja. Dobro, si rečeš, v tem šizofrenem svetu se takšne reči tu in tam zgodijo, je pač treba vzeti v zakup. A ko se ekstremisti prebijejo v parlament s programi, polnimi žičnatih ograj, migrantov, prednostnih list za svoje, suženjske delovne zakonodaje, okoljske ignorance, ozemeljskih apetitov in rinjenja žensk za štedilnike, je šale konec.

Več v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.