Mojca Šapla 1 Odkrito.si

Spodnje perilo za usodno žensko

8da716277e_62209401 Svet24.si

Žalostna Rasema znova v šov po ljubezen

deklica Petisvet.si

Reinkarnirana deklica se spominja 10 prejšnjih ...

jedrska elektrarna krško, nek Svet24.si

»Ob vsem strahu pred jedrskimi elektrarnami me ...

2 kraljica Svet24.si

Kraljico so evakuirali zaradi invazije podgan

1_boštjan Romih uvodna_Mateja Jordovič Potočnik Njena.si

Neskončno hvaležen Boštjan Romih

Primož Vrhovec in Jan Bučar Njena.si

Ima slovenski igralec skrivno hči?

Mnenja

Virus dvoma

S pediatrinjo sva se glede cepljenja mojih sinov dogovorili v enem stavku.

Avtor:

Melita Berzelak

Značke:

Anticepilci so šele začenjali sejati svoje dvome in mlada zdravnica je rekla: v Avstriji imajo veliko več otrok, ki so rastline zaradi ošpic kot zaradi cepljenja. Logičen, razumljiv argument. Tveganje seveda obstaja. Ne veste, kdaj bo vaše telo, recimo, imelo dovolj arašidov in vas bo treščil anafilaktični šok. Zdravnica je razumela moj strah, jaz pa nisem dvomila o njeni strokovnosti. In seveda nisem pomislila, kaj pa če v resnici hoče mojima otrokoma zahrbtno vbrizgati bogvekaj. Pojasnilna dolžnost na njeni in zaupanje na moji strani – oboje je nujno. Če manjka le eno, se neznansko zaplete. In tako zdrknemo v svet, kjer nenadoma ne zaupamo nikomur več.

Oglejmo si samo prejšnji teden: medtem ko politiki loščijo neznane kandidate »zmagovalnih« evropskih list, so v eni od strank izmotavali vodilno kandidatko, ki je najprej obkrožila, da nasprotuje cepljenju, potem pa svoje stališče »natančneje pojasnila in prosila za popravek«. Poročila so medtem donela od svaril pred epidemijo ošpic z urgence, a navodila, da se je treba dodatno cepiti v 72 urah po morebitni okužbi, če niso prepričani o dveh prejetih odmerkih, so pošiljali malodane s poštnimi golobi. Kaj naj si človek ob tem misli? Najmanj to, da ima nekdo precejšnje težave z dejstvi.

Kako smo se sploh znašli tako globoko, da morajo zdravniki organizirati tiskovne konference o koristnosti cepljenja, hkrati pa del javnosti še vedno misli, da temne sile za njimi hočejo v resnici iztrebiti pol človeštva? Precepljenost si predstavljam kot napihljiv rešilni čoln, na katerem skupaj sedimo cepljeni in necepljeni. Če ni dovolj napihnjen (precepljenost pade pod določen odstotek), bomo v mrzli vodi vsi, potem pa kakor kdo: ali znaš plavati, si vzdržljiv ali nisi, te bodo pravočasno rešili ali pa ne.

Starši otrok, ki jim je cepljenje pustilo posledice, so varuhinji človekovih pravic, ko jih je lani sprejela, sicer pripovedovali hude zgodbe. Stranski učinki se pogosto ne vpišejo v karton, vzročna zveza med cepljenjem in boleznijo, ki je nenadoma nastopila, se ne ugotavlja, za vse to nihče ne odgovarja, v skrbi za otroka ostanejo sami. Tu bo država, ki je grozila s posledicami, če starši ne bodo cepili otrok, ni pa uredila odškodninske odgovornosti, ko gre kaj narobe, morala maslo z glave nemudoma postrgati v lonček jasnih zakonskih uredb, če hoče, da se kaj premakne.

Več v reviji Zarja št. 18, 30. 4. 2019.