miro cerar, kongres smc Svet24.si

Cerar razkril, kaj se mu je upiralo

Domen Kumer Svet24.si

Domen Kumer še ni prebolel izgube, izdal pa je ...

enakonočje Svet24.si

Pozor! Enakonočje prinaša lekcije za vse nebesne...

Frančiška Ćetković Svet24.si

Predsednica sindikata upokojencev: »To se pravi, ...

wyatt russell Odkrito.si

Wyatt Russell: Sin hollywoodskih zvezdnikov se je ...

nusa lesar Njena.si

Poslovila se je zaradi alergije

ksenija jan Njena.si

Šok za kmete: Na posestvu velik preobrat

Mnenja

Kdo, hudiča, nam bo nosil rože?

Pričakujete za 8. marec šopek rož, ki jih bo najdražji spotoma kupil v preobloženi cvetličarni ali kar v supermarketu?

Ali si morda celo želite kaj tako nezaslišanega, kot je nabiranje zvončkov ob bližnjem potoku? Potem vas lahko uvrstim v kategorijo dinozaverk, ki bodo zelo užaljene, če bodo na dan žena ostale brez rož. Opozoriti je treba, da potencialni darovalci niso le partnerji, ampak tudi otroci, sodelavci, še posebej šefi, sindikalisti pa tudi prijateljice, kar daje zadevi še posebno feministično noto.

Z osmomarčnim praznikom sta bila že v socializmu križ in zmeda. Gospodje so ob šanku poizvedovali, »ti, kaj si pa kupil svoji,« in ko je natakarica ogorčeno pripomnila, da nikakor ne smejo domov vsaj brez ene vrtnice, so jo pač šli kupit. Redko katera je prišla domov cela, saj je veljalo, da se za pravega moškega nikakor ne spodobi, da bi hodil naokoli s šopki, razen če gre na pogreb. Zato so tiste vrtnice ali nageljne skrivali pod plašči, po torbah z orodjem ali pa so jih zavijali v časopisni papir. Da ne bi bili videti slabiči. Takrat se je očitno še vedelo, kdo je pravi moški.

Nato so (kakšno desetletje ali dve pred zlomom socializma) dame podivjale in rože razglasile za hinavščino. Domači moški naj raje kdaj pomije posodo in gre na roditeljski sestanek, službeni moški pa naj poskrbi, da bodo ženske lahko brez ovir napredovale in dobile za enako delo enako plačilo. So rekle. Šopke so sprejemale samo še od otrok, pa še ti so morali biti nabrani na travniku (ker se ve, kdo jim je dal za rože denar). Nakar se je, kot je znano, vmešal materinski dan, pa valentinovo – in osmomarčni praznik je postal še bolj kaotičen kot običajno. Pravi pa tudi manj pravi moški niso več vedeli, ali bodo ženske užaljene, ker niso prinesli vrtnice, ali pa jim jo bodo zapičile za uho, ker so jo. Kaj, za vraga, se podarja moškim za očetovski dan, ki je bil uvožen približno takrat kot materinski?

Zdaj se predvsem pogovarjamo o tem, da so ženske tako rekoč uničile prave moške in preprečile, da bi mamini sinčki zrasli v mačote, sposobne voditi ta svet. Ker ženske da ga ne znamo, saj se v odločilnih trenutkih ne odločamo hitro in moralno (jadikujejo nekateri naši doktorji znanosti). Nekateri modreci iz sveta, med njimi tudi ženske, ki so se zavihtele zavidljivo visoko, pa pravijo, da zadnje gospodarske krize sploh ne bi bilo, če bi sedelo v upravnih odborih mednarodnih bank in multinacionalk več žensk, ki niso tako zaletave kot njihovi moški kolegi, ti namreč radi igrajo na vse ali nič.

Več v Zarji št. 10, 5. 3. 2019.