zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

Colin Jost, Scarlett Johansson Svet24.si

Scarlett Johansson se bo pri 34 tretjič poročila

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

muhlysia booker Svet24.si

Pred mesecem so jo pretepli, v soboto ustrelili

ziva vadnov (8) Njena.si

Nekdanja Miss Slovenije že tretjič noseča!

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

Mnenja

Na humani pogon ne gre več

Predstavljajte si, da bi nostalgičen radijski glasbeni urednik zavrtel tisto staro od Lačnega Franza Ja, še danes me zanima/če so medicinske sestre/spodaj res brez lalalalalala, in bi se ljudje osuplo spogledali in rekli, pustimo lalalalalala, ampak kaj je medicinska sestra?

Predstavljajte si.

Okrogli mizi je bilo naslov Kdo bo skrbel za paciente, ko medicinskih sester ne bo več? in ne, odgovora nismo izvedeli. Vprašanje je bilo retorično. Ampak tisto, kar ni izrečeno, pušča toliko več prostora domišljiji.

Takole naredimo, nanizali vam bomo nekaj podatkov, ki smo jih slišali na okrogli mizi, vi pa si dajte duška, pustite domišljiji podivjati in si predstavljajte prihodnost čez deset, dvajset let. Morda vas bo ta predstava dovolj prestrašila, da boste kaj ukrenili. Kar bo še posebej koristno, če ste v službi na zdravstvenem ministrstvu. Ali še bolje, če ste minister za zdravstvo.

Tole so najbolj sveži podatki, ki jih imamo: trenutno nam primanjkuje 1400 medicinskih sester, pri tehnikih zdravstvene nege pa smo v minusu za 700 ljudi. In to so podatki samo za bolnišnice! Od medicinskih sester, ki jih vendarle še imamo, je polovica stara več kot petdeset let – in torej dela z omejitvami, brez nočnih izmen, recimo –, čez deset let bo šlo 9500 sester v pokoj (v zadnjih desetih letih smo jih zaposlili recimo 2000), medtem pa zaradi čezmernih obremenitev pregorevajo in jih je veliko na bolniški. Zaradi tega so seveda bolj obremenjeni mlajši, ki tudi pregorevajo in se vse bolj ozirajo čez mejo. Ali premišljujejo o menjavi poklica. Stran, samo stran od prenapornega, premalo cenjenega, premalo plačanega dela.

Si predstavljate? Vas je že strah? Čez deset let …

Rešitev, se zdi, še ni blizu, saj se je zataknilo že pri prvem koraku. Pred skoraj letom dni, lanskega marca, je bil dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni negi (ki določa, kaj kdo dela in kakšne kvalifikacije mora imeti za to), dokument, ki ga zahteva Zakon o zdravstveni dejavnosti in ga je spisala skupina več kot tridesetih strokovnjakov, predložen ministrstvu za zdravje. Zdravstveni svet, najvišji posvetovalni organ ministrstva, je izdal priporočilo, naj ministrica dokument podpiše, a tega ni storila, ker je prej odneslo vlado.

Novi minister, ki mora dokument podpisati do 3. marca letos, sicer bo prekršil zakon, ga še ni podpisal in tudi ne vemo, ali bo. Namesto tega je imenoval nov strateški svet za zdravstveno nego. Prva seja je sklicana za marec. Že?

Minister je drugje v intervjujih rekel, da sestre v resnici hočejo samo več denarja in manj dela, ali z drugimi besedami, kuštrinovanja je obtožil prav tisti ceh, ki nikoli ni izsiljeval ali grozil, prav tisti ceh, ki je bil najbolj potrpežljiv in – v svojo škodo – najmanj kuštrinovski. Seveda sestre zahtevajo več denarja, saj so sramotno slabo plačane, in seveda zahtevajo manj dela – zato, da ne bodo več pregorevale. V nasprotju z onim drugim cehom, tistim v belih haljah, ki zahteva enako precej pogosteje, precej bolj nasilno in precej manj utemeljeno.

Na okroglo mizo je minister poslal svojo državno sekretarko, in ta je rekla, da »niti ne bi mogla reči, da se minister s čim od tega ne strinja«, a tudi ni povedala, ali namerava minister dokument končno podpisati, povedala pa je veliko takega, kar je ženska v vrsti za mano koncizno in povsem ustrezno povzela kot »blabla«, potem se je sekretarki ob glasnem in zelo očitnem neodobravanju občinstva začel tresti glas in je na pomoč poklicala še en orakelj z ministrstva, ki je svečano zagotovil, da »tudi v zvezi s tem na ministrstvu pripravljamo rešitev, ki bo skladna z veljavnim zakonom«.

Ah, potem je pa v redu.

Ministrstvo, tako se je dalo razbrati iz oblaka govoričenja in sajenja rožic – nikoli se ne lotevajte teksta ljudi z ministrstva, kateregakoli ministrstva, brez kompetentnega prevajalca –, nepodpisanemu dokumentu očita, da »draži sistem«, pa da »finančne posledice dokumenta nikoli niso bile opredeljene«. V resnici gre za tole, so poskušale razložiti vedno bolj obupane sestre, v mnogih državah EU imajo dve tretjini diplomiranih sester in le tretjino srednjih, pri nas je pa ravno obratno, zato morajo manj kvalificirani opravljati delo bolj kvalificiranih, v to jih silijo uprave zdravstvenih ustanov, vendar za delo, za katero uradno nimajo kompetenc, a ga kljub temu opravljajo, niso plačani. Mednarodne raziskave dokazujejo, da povišana stopnja izobrazbe medicinskih sester v resnici ne povečuje stroškov, nasprotno, zmanjšuje stroške, zaplete in smrtnost bolnikov.

Sprejem dokumenta ne bo rešil pomanjkanja kadra in ne bo odpravil izgorelosti obstoječega kadra, trdi ministrstvo. Res je, se strinjajo sestre, je pa prvi korak k temu, da se stvari začnejo postavljati na prava mesta. Kajti, kot je rekla ena od govornic, »na humani pogon ne gre več«. A iz izmikanja ministrovih predstavnic se da razumeti, da minister že napisanega dokumenta o kompetencah ne bo podpisal, temveč bo naročil pisanje novega. In bo šel še en mandat …

Vas je že strah?

Zarja št. 9, 26.2.2019