zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

Colin Jost, Scarlett Johansson Svet24.si

Scarlett Johansson se bo pri 34 tretjič poročila

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

muhlysia booker Svet24.si

Pred mesecem so jo pretepli, v soboto ustrelili

ziva vadnov (8) Njena.si

Nekdanja Miss Slovenije že tretjič noseča!

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

Mnenja

Fuj!

Sorodnici sem pred kratkim omenila, da gremo za nekaj dni v toplice, in je dobila manjši histerični napad.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Sem nora, njen mož da je v bazenu staknil bakterijo, pol leta so ga zdravili in odtlej se javnim kopališčem izogibata kot hudič križa. To me seveda ni odvrnilo od predvidenega oddiha, sem pa bila nekoliko bolj pozorna, kot bi bila sicer. V toplicah smo namreč dokaj pogosto, in to v različnih, zato imam kar dober pregled nad higieno, ki je praviloma povsod vrhunska. Bazene in površine okrog njih nenehno čistijo, nikakor pa ne uspejo očistiti – kopalcev.

Ne bom zapisala, kje se je to zgodilo, ker bi morala omeniti še vsaj en zelo ugleden kopališki center ob morju in vsaj še tri na kopnem, je pa bilo v toplicah, ki so zmeraj v vrhu po kakovosti storitev. V manjšem bazenu, kamor se pride iz sobe, naravnost iz dvigala (seveda v kopalkah in kopalnem plašču), je na steni pisalo, da reševalca iz vode ni, ampak receptor je vsekakor bil. Ker se je iz bazena skozi stekleno steno zelo dobro videlo, kdo prihaja in kaj počne, je bilo kmalu jasno, da hodijo kopalci mimo tušev naravnost do bazena, se tam slečejo in spravijo v vodo. Od dvanajstih, ki smo bili v bazenu (tisti trenutek, ko mi je začela uhajati para skozi ušesa), smo se oprhali le trije. Ko je začela lesti v bazen še ena packa, ki se ji ni zdelo potrebno prej umiti, sem jo vprašala, ali pri njih ni v navadi, da bi upoštevali pravila in se pred kopanjem stuširali. Malce je bila v zadregi, potem pa je rekla, da saj je ona vendar v hotelski sobi. In potemtakem, to je najbrž hotela reči, med enim in drugim kopanjem ni premetavala gnoja ali lopatala vrta, da bi se umazala.

Ni odveč povedati, da sem po krajši prisluškovalni raziskavi ugotovila, da so v bazenu sami Slovenci. Kar me je grenko spomnilo na cirkus pred meseci, ko se je dramatično odkrilo, da imajo v nekih termah bazen za muslimanke in da je ena v svojem burkiniju po pomoti zašla v plavalni bazen (z nestuširanimi Slovenci). Večina kritikov tega nezaslišanega dejanja je svoj rasizem skušala prikriti s higieno, češ da v veliko blaga ohomotane tujke gotovo niso čiste. Če bi se vsaj malo pozanimali, bi jim bilo jasno, da islam zapoveduje nekaj zelo praktičnih stvari – recimo umivanje in čistočo, alkohol prepoveduje iz znanih razlogov, pa tudi prepoved »nečistega« svinjskega  mesa je nastala v času, ko je zaradi njega pomrlo ogromno ljudi – svinje namreč prenašajo iste bolezni kot človek, za povrh pa še nekatere nevarne zajedavce.

Seveda sem se pritožila, najprej obema receptorjema. Opravičevala sta se, češ da se veliko kopalcev pritožuje, onadva lahko proteste le preneseta naprej. Na steni pred recepcijo je sicer izobešen nekakšen izvleček iz kopališkega reda, kjer piše, da je prhanje obvezno pred vsakim vstopom v bazen, a kdo to bere? Pri tuših je majhen kvadrat, na katerem je narisan – tuš. IN?! Ni pa ogromne table, kjer bi bilo nazorno narisano in napisano v več jezikih, naj si nihče ne drzne v bazen neumit. Pa še milo bi moralo biti zraven, ki ga seveda ni. Če  bi takšna tabla bila, bi receptorji in reševalci iz vode vsakemu packu pokazali nanjo in bi bilo takoj jasno, kaj se od njih pričakuje. Tako pa receptorji seveda ne morejo letati za ljudmi in jim brati odstavkov iz kopališkega reda.

Več v reviji Zarja št. 8, 19. 2. 2019.