damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Mnenja

Kdo se boji novega leta?

Če spadate med tiste (ne)srečneže, ki že od srede decembra hodijo z zabave na zabavo, da se ne bi komu zamerili (in imajo najbrž nekoliko narahljan želodec, pa kakšen odvečen kilogram), se prav zdaj najbrž ne sprašujete, kakšno bo prihajajoče leto, samo malce miru in svežega zraka si želite.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

V kakšni luštni kočici sredi gozda, sredi zasneženih smrek, kjer bi se lahko z otroki kepali in prekopicevali po snežni belini. Kjer po možnosti ni interneta, pa tudi signal za mobilni telefon je bolj slab. Samo mir in nobenih grdih novic, zato pa kakšna klobasa s kislim zeljem in veliko lepih fotk, ki bodo nekoč spominjale na slovo od daljnega leta 2018, to so pobožne želje marsikoga.

Žal se zaplete že pri fotografijah. Shranjene imamo po elektronskih predalih in jih imamo redko priložnost komu pokazati, če jih seveda sploh najdemo. Še večji problem je sneg, ki ga ni, razen na smučiščih, kjer so ga za velike denarje naredili in nam ga niso pripravljeni odstopiti za zastonjkarske vragolije. Decembrska podnebna konferenca v Katovicah nam je pokazala zelo temno prihodnost, če se ne bomo z vsemi silami uprli segrevanju ozračja. Tudi sneg bomo imeli, o ja, ampak ko bo končno padel, ga bo morda za nekaj metrov, potem pa ga dolgo sploh ne bo. Za sušami in požari bo pridivjala voda in uničila vse živo in mrtvo, pravijo klimatologi, ki jim čedalje bolj verjamemo. Ker to doživljamo na svoji koži. Ampak to žal še ni vse. Trump izsiljuje svojo vlado za pet milijard dolarjev (za zid na meji z Mehiko), in dokler ne podpiše, javni uslužbenci ne bodo dobili plače. Borzni indeksi so zaradi tega zgrmeli v nižave in marsikateri poslovnež je izgubil celoletni zaslužek. Saj se menda spomnimo, da je zadnja kriza priplavala z one strani oceana? Za povrh vijejo roke nemški ekonomisti, češ da bo prihodnje leto hudo, saj se prodaja njihovih izdelkov zmanjšuje. Če Nemcem ne gre dobro, smo lahko tudi drugi v skrbeh. No, približno takole se glasijo novoletne »poslanice«, za nameček pa sta k božično-novoletnemu vzdušju pripomogla še vulkan Krakatau, ki je pobil na stotine ljudi, in nam bližnja Etna, ki jih je nekaj sto pregnala, mnoge tudi ranila. Pri nas se lahko pohvalimo le z manjšimi grozodejstvi – neki kreten je vrgel topovski udar (poči precej močneje od petarde) med slepega človeka in njegovega psa vodnika. Pojasnil je, da je hotel videti, kako bosta reagirala. In pobegnil. Neki drugi idiot pa je vrgel prižgano petardo v otroški voziček in poškodoval otroka. Tudi ta je seveda pobegnil. Človeška zloba je zares brezmejna.

Več v Zarji št. 1, 31. 12. 2018.