damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Mnenja

Megašov pod Karavankami: tunel po slovensko in avstrijsko

Začenja se nam dogajati mednarodna velezabava.

Avtor:

Bernarda Jeklin

Značke:

Še je čas, da se naglo organiziramo in začenjamo sistematično spremljati dogajanje. Res bo na prvi pogled zabava. Ampak v resnici bo odlična, tudi bridka šola, ki je ne kaže zamuditi. Tako rekoč iz prve roke bomo dan za dnem doživljali kot na kinoplatnu ali na televiziji, v čem tiči razlika v razvitosti med Slovenijo in Avstrijo. Reči hočem: kako se konkretno, v živo zrcali razlika med nekom, ki zna, in nekom, ki ne zna in ga ustrezno serje. In iz česar se rojeva razlika med razvitimi in slabo ali vsaj slabše razvitimi. In iz česar odganjajo med drugim plače, ki so že tako različne, da bo zdaj zdaj ostala Slovenija malone brez mladih. Ki jo bodo počasi zapustili in se odselili v Avstrijo, kjer jih po številnih poročilih že mrgoli. Na prvi pogled bo šlo za smešnico, ampak v resnici bo zabava bridka. Gremo? Gremo!

Začetek smo že zamudili, pa nič hudega. Skratka: Avstrijci in Slovenci smo se odločili hkrati zgraditi, se pravi, začeti hkrati graditi drugo cev karavanškega predora. Vsak s svoje smeri, seveda, in za lastne solde. S simbolično eksplozijo naj bi na napovedan dan, 18. septembra, tudi slovesno zaštartali. Objeli naj bi se v gluhi temi podzemlja nekje na sredi poti. Naj bom natančnejša: zaštartali in zapokali so na ta datum Avstrijci, Slovencem se je zalomilo že pred začetkom. Tu zdaj še rijejo po razpisni dokumentaciji, saj morajo Slovenci, se pravi naš investitor, najprej pridobiti razpisno dokumentacijo. Je Avstrijcem ni treba? Gradijo morda svojo cev na črno? Ne gradijo je na črno, a tam jim zadošča dokumentacija iz časov, ko so gradili prvo cev predora. V Darsu pravijo, da pri nas žal kaj takega ni mogoče. Zakaj ne? Tedaj v naših papirjih pač nismo upoštevali vplivov na okolje, ki jih tudi v primeru gradnje druge cevi žal še ni, in moramo zdaj najprej poskrbeti za ta dodatek: postopki jovo na novo. Za Avstrijce je druga cev torej le nadaljevanje gradnje, za nas je to novogradnja, to pa, ljubčki, terja čas. In že smo v prvi precej veličastni zamudi za sosedi. 

Gremo naprej: pri odpiranju ponudb, ki se je začela hkrati, pri Avstrijcih ni ponorel noben od neizbranih ponudnikov, pri nas pa so zoper julijski izbor ponoreli in vložili pritožbe kar trije neizbrani kandidati. Kar pomeni zahtevke za revizije in novo orjaško porabo časa. In denarja. Tudi sicer je pri nas lepa navada, da se tako rekoč vsi neizbrani ponudniki pri priči pritožijo. Zakaj? Ker se lahko. Z ustreznimi posledicami.

In medtem ko smo se pri nas praskali po ritih, so Avstrijci tudi vsa pripravljalna dela skrbno opravili že pred leti. Naš dan D, naša uvodna eksplozija, bo zdaj menda končno desetega oktobra, se pravi jutri, medtem pa si nabiramo že za uvod tolikšno časovno zamudo, da je morda vseeno pametneje, da nameravano primerjavo s sosedi rajši opustimo. Tudi vprašanja, zakaj je pri nas tako in ne po avstrijsko, rajši ne odpirajmo, ker ne bomo prišli nikamor. Mi torej zgodbo na tem mestu opuščamo, nikakor pa je ne bi smela opustiti nova vlada. Poučno je in lahko se mimogrede veliko naučiš.

Ko smo že pri novi vladi, me vse bolj zanima medijska ažurnost, se pravi moji kolegi, glede daleč najhujšega in najodmevnejšega škandala, povezanega z njenim startom. Torej škandal Damir Crnčec. Kdo je središčni akter škandala, ki lahko uniči temelje nove vladne španovije, ve zamijavkati v Sloveniji že vsak spodoben maček, zato o tem ne bomo izgubljali preveč časa. Je pač še razmeroma mlad nekdanji Janšev zaupnik, nekdanji komaj 32-letni direktor vojaško- obveščevalno-varnostne službe. Pri 39 letih je bil imenovan za direktorja slovenske obveščevalno-varnostne agencije in zdaj je v Šarčevem kabinetu njegov svetovalec za nacionalno varnost. Vesoljna Slovenija pa v zraku kot že dolgo ne, čeprav je Slovenija načelno kar naprej v zraku, za kar zanesljivo poskrbijo v prvi vrsti mediji. Kakšen aroganten tip brez manir in za dobro vago še politično sumljiv!

O. K. Je, kar je. Hlevskega gnoja na Slovenskem trenutno tako rekoč ni več, ker smo vsega zmetali na Črnčeca. Ampak ljubi Jezus, jaz bi le rada slišala še kaj drugega kot psovke. Jaz bi, na primer, rada izvedela, zakaj je Šarec  to sploh storil. Se mu je nenadoma za nekaj časa popolnoma odpeljalo? Motivi? Motivi so pri takšnih rečeh vedno točka ena. Jaz bi rada, po vsem gnoju, prebrala ali si ogledala zdaj še vsaj, recimo, en resen intervju še s Črnčecem. So že poskusili, pa da ga noče dati? So poskusili tudi pri Šarcu? Je tudi Šarec le tih in nem? Saj lahko bolj bistri slovenski umi ta čas tudi sami kaj prištevnega in spodobnega ugibajo, ne. Edino resno in angažirano premišljanje o tej temi, katerega glavni junak je bil pokojni Kissinger, sem oni dan prebrala v Sobotni prilogi, seveda izpod peresa Alija Žerdina; ampak tudi to ni bilo to, kar bi rada izvedela.

To, kar se dogaja ta čas okoli Šarčevega novega svetovalca, je potemtakem vse prej kot objektivno, uravnoteženo, analitično in zrelo medijsko odzivanje. Je spet navaden poden. Eden od podnov, ki se nenehno valjajo po Sloveniji, ampak se nanje še kar ne morem navaditi. In zato se za piko na i, morda tudi za krono današnjega manj smešnega nakladanja, vračam spet k Marjanu Podobniku, ki je bil v resnici medtem tudi že izvoljen za novega šefa Slovenske ljudske stranke, in je zame to ta hip daleč najbolj rajcig notranjepolitični dogodek.

Več v Zarji št. 41, 9. 10. 2018.