Premiera filma Pero Lovšin, žena Darja in sin Matej Odkrito.si

Darji Lovšin bilo vsega dovolj in se je odselila

marbella ibarra twitter Svet24.si

Umorjena starosta ženskega nogometa

horoskop Petisvet.si

To nas čaka do konca leta 2018!

FOTO2 Stanovanje Moste Svet24.si

FOTO: Bi za to stanovanje v Ljubljani plačevali ...

tara reid Svet24.si

VIDEO: Je igralki res odneslo pokrov, da je morala...

ariel winter Najstnica.si

Smrt v seriji Moderna družina?

henrik1 Njena.si

Henrik osupnil z neverjetnim napredkom!

Mnenja

Otroci iz epruvete v srednjih letih

»Nisem bila navzoča pri rojstvu otroka, temveč pri ustvarjanju življenja, kar me je vsakič znova navduševalo,« je v naši Preobrazbi razložila Jasna Muršič, ki že 30 let dela kot babica na Kliniki za zdravljenje neplodnosti v mariborskem kliničnem centru.

Avtor:

Mateja Al-Shukaili Hrastar

Značke:

Prav tam, kjer so pred 34 leti spočeli prva slovenska otroka iz epruvete, dvojčici, ki sta se rodili 5. oktobra 1984. O tem se ta hip ne bi kaj prida pisalo, če se ne bi na svetovni ravni dogodili obletnica, o kateri so govorili prav vsi mediji – 25. julija leta 1978 se je ob 11.47 v bolnišnici nedaleč od Manchestra rodila Louise Brown, prvi otrok iz epruvete. Njeni starši so devet let poskušali zanositi, nato jim je dr. Robert Edwards predlagal, da bi poskusila z eksperimentalno metodo in vitro oploditve. Zamolčal jima je, da se tako do tedaj ni rodil še noben otrok. Louise se je za vedno zapisala v zgodovino. Dr. Edwards je nekaj desetletij pozneje dobil Nobelovo nagrado za medicino, milijoni staršev pa otroke, ki jih sicer nikoli ne bi imeli. Tudi pri nas. Pravzaprav je fascinanten podatek, da je v Sloveniji od vseh rojenih otrok okoli štiri odstotke spočetih in vitro.

V svojem času pa je bilo fascinantno tudi rojstvo Louise Brown. Ko se je z mamo iz porodnišnice vrnila domov, ju je pred hišo čakalo stotine novinarjev. Njena zdaj že pokojna mama je zvesto shranjevala vse članke o hčerki, ki jih je Louisa ob svojem 40. rojstnem dnevu predala arhivu. Svetu si namreč še vedno želi pokazati, da je čisto normalen človek. Ob njenem rojstvu je namreč papež Janez Pavel I. posvaril pred postopkom, češ da bi ga lahko izrabili tako, da bodo ženske postale »tovarne otrok«. To se seveda ni zgodilo. Se je pa nekajkrat zgodilo, da je bil postopek zunajtelesne oploditve predmet političnega napihovanja. Nikakor ne smemo pozabiti, kako je bil postopek izrabljen leta 2001 v slovenskem referendumu o zdravljenju neplodnosti in oploditvi z biomedicinsko pomočjo, ko se je pravica do otrok odtujevala samskim ženskam in lezbijkam. Predreferendumska razprava je bila nenehno na robu sovražnega govora, posegi politikov v žensko intimo pa do skrajnosti nespodobni. Ker kaj je bolj čistega kot ženska želja po otroku?

Več v Zarji št. 31, 31. 7. 2018.