Marko Koprivc Svet24.si

Marko Koprivc: »Peščica strank drži celo ...

zorko (2) Svet24.si

Upokojena zdravnica pomaga tistim, ki v teh ...

dom bokalci 2 Svet24.si

Je dom starejših dom ali hiralnica?

jansa nova24tv Reporter.si

Janševa tovarna laži in propagande: To ni ...

20140519-00529091 Necenzurirano

Nova bajna pogodba za Vizjakovega prijatelja in ...

miro in julijana Njena.si

Pristno ali zaigrano? Irena odkrito o dogajanju ...

sasa luka doncic Ekipa24.si

Za v družinski ALBUM! Saša na ogrevanju pomagal ...

Ljudje

Staranje je treba sprejeti in objeti

Ko izrečeš ime Jadranka, seveda takoj pomisliš na Jadranko Juras, in naslednja asociacija je – borka za pravice živali. A je še mnogo več od tega. Posebna, neposredna, iskrena do obisti. Izjemna glasbenica. Upornica. Še danes.

Jadranka, še vedno vas imam pred očmi z bogatimi in nenavadnimi pričeskami ter zanimivimi izjavami in navihanim smehom v davni oddaji X Factor. Kaj vse se je zgodilo v vmesnem času?

V vmesnem času sem nastopala v opernih predstavah doma in v tujini, saj sem se izobrazila v klasičnem opernem petju, posnela dva jazz albuma, Paris Honey in You and I and the Music v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija ter album z duom Okustični, Enkratna, neponovljiva, pred kratkim pa izdala samostojni singel Otroci noči.

Nekaj časa ste bili sivolaska. Kaj ste izražali s tem? Mnoge ženske si ne upajo imeti sivih las, saj naj bi jih postarali.

Sivolaska sem bila približno eno leto, prejšnji teden pa sem se pobarvala. Pa ne zato, ker si ne bi upala imeti sivih las, meni so sivi lasje izjemno všeč, zaželela sem si spremembe. Mogoče bom čez eno leto zopet siva, kdo ve. Staranje je naravno, in bolj ko se mu upiramo, težje je za nas, zato je treba staranje sprejeti in objeti.

Večina Slovencev vas pozna kot veliko zaščitnico pravic živali. Kako je danes v Sloveniji z njihovimi pravicami? Smo kaj napredovali ali nazadovali?

Ravno včeraj smo se na to temo sestali in pogovarjali na seji v parlamentu ter ugotovili, da je odnos do živali katastrofalen. Predvsem do tako imenovanih rejnih živali.

Življenje je zapletena in nepredvidljiva stvar. Vas je kar dobro preizkušalo. Pred sedmimi leti ste doživeli smrt dojenčka. Kako ste preboleli, kako vas je ta izkušnja spremenila?

Prebolela sem z zavedanjem, da je smrt del življenja in da sem del narave ter da je to pač nekaj, kar se dogaja, je pa res, da se o tem ne govori veliko. Nisem se postavila v vlogo žrtve »zakaj ravno meni« in nisem iskala krivcev. Me je pa izkušnja seveda popolnoma resetirala, a sem znala iz nje izvleči veliko pozitivnega v smislu dojemanja same sebe in tega, kaj sem in kam grem.

Zakaj se niste ponovno odločili za otroka, če vas to sploh lahko vprašam.

Pač ni vsem usojeno biti starš in s tem ni absolutno nič narobe.

Več v reviji Zarja Jana št. 46, 16.11.2021.