hujsanjepo40 vodilna Dobra karma

Bi radi shujšali? Z dieto je težko, s temi triki...

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za torek, 2. marca

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

šola, odpiranje, covid, koronavirus Svet24.si

Potrjeno: predstavniki ministrstva s šolniki o ...

DR_1 Necenzurirano

Dokument: okuženi kirurg šel delat s simptomi

jelena-karleuša Odkrito.si

Karleušeni oboževalci v transu

kerem-bürsin Njena.si

Huda nesreča zvezdnika serije Ko potrka ljubezen

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Alenka Sivka: uživa življenje

Alenka je naša uživačka. Nikoli se ji ne mudi. Če kdo, potem zna ona zajemati življenje z veliko žlico, počasi in z užitkom. Pa naj bodo to delo, obvezen vsakdanji obred pitja kavice – najpozneje do druge ure popoldne, igranje njej tako ljubih petanke in odbojke ali potovanja, s katerih prigode nam opisuje tako živo, sočno in vabljivo, da dobimo občutek, kot da potujemo skupaj z njo. Zvesta je sebi, pa čeprav jih zaradi tega kdaj dobi po nosu. Za ljudi in stvari, ki jih ima rada, si vedno vzame čas. Veliko časa. V redakcijo po navadi pride zadnja – in zadnja gre, velikokrat takrat, ko drugi že spimo.

Avtor:

Katja Božič

Značke:

Njeno ime ni neznano, saj se je mnogi še vedno spomnijo po slovitih, zelo poslušanih oddajah o seksu v večernih urah na Radiu Glas Ljubljane. Na poslušalce je naredila tak vtis, da jih je nemalo prišlo pogledat, kdo za vraga je voditeljica s tako seksi glasom, ki tako sproščeno govori o stvareh, ki so bile v tistem času prej kot ne tabu. Radio je še vedno njena velika ljubezen, čeprav jo je najprej prevzelo pisanje.

Od nekdaj novinarka! Z dobrimi spisi je izstopala že v osnovni šoli. Ko ji je oče podaril star pisalni stroj znamke Mercedes, ki sta mu sicer manjkali črki i in r, kar pa za Alenko ni bila ovira, je dobila še večjo motivacijo za ustvarjanje dobrih zgodb. Tako dobro ji je šlo, da je v srednji šoli za esej prejela Cankarjevo priznanje. In ko jo je profesorica za slovenščino vprašala, kaj si želi v življenju postati, je kot iz topa ustrelila: Novinarka! »Pa me je vprašala: 'A samo to?' In še danes sem 'samo to', hehe, in sem kar zadovoljna,« pravi.

Svojo kariero je začela pri reviji Teleks, nadaljevala z vodenjem programa in pisanjem besedil na radiu Študent, nadaljevala na Valu 202 in nato na Radiu Glas Ljubljane, tam je med drugim vodila tudi že prej omenjeno oddajo o seksu. Nekaj časa je bila tudi na televiziji, a nazadnje jo je spet pritegnilo pisanje. Na povabilo takratnega urednika Igorja Saviča je za nekaj let postala članica uredništva revije Stop, nato je pisala za Obraze, zdaj pa je že nekaj let članica naše redakcije.

Še vedno uživam! Na vprašanje, zakaj je tako rada novinarka, pravi, da še zmeraj uživa, ker se pogovarja s toliko zanimivimi, izobraženimi, razgledanimi, posebnimi in vedno novimi ljudmi. »Uživam, kadar pišem njihove posebne zgodbe, kadar se z njimi pogovarjam in od njih učim modrosti življenja. Tega se ne bom nikoli naveličala!« Njene zgodbe so intimne, socialne zgodbe, zgodbe o drugačnih ljudeh. »Rada imam pogovore o življenju, o tem, kako ga živeti, kaj početi, komu slediti, kako poiskati smisel …« Ekipa Zarje Jane pa je ena najboljših ekip, s katerimi je delala. »Smo super ekipa, tudi prosti čas radi preživljamo skupaj – na kosilih, potepih, sprehodih … To, da grem lahko na teren, sploh v teh zaprtih časih, je zame čisto veselje. Lahko grem, kamor želim, in se počutim svobodno.«

Ena knjiga je premalo! V svojem življenju je doživela že toliko zanimivega, da bi bila ena knjiga o tem gotovo premalo. Morda jih bo več, se smeji. »Trenutno se poigravam z mislijo, da bi v knjigo prelila svoje zgodbe s potovanj, z vsemi pikantnimi podrobnostmi vred, ki jih moji številni prijatelji na Facebooku zelo radi berejo.« Začni, Alenka, komaj že čakamo!

Najboljše stvari v mojem življenju:

Moja hčerka edinka, ki pomeni mojo družino, njene tri sladke hčerkice – moje vnukinje, s katerimi že potujemo po svetu in se imamo strašno rade. Pa moj poklic, seveda, ki ga še vedno obožujem!

Obožujem:

Potovanja (čim dlje in med čim bolj drugačne ljudi), na katerih tako odklopim možgane, da ko se vrnem, ne znam natočiti bencina v avto in pozabim geslo za službeni računalnik, pa knjige, filme, gledališče, odbojko, petanko in plavanje.

Kaj mora vedno biti v mojem hladilniku:

Sestavine za solato, veliko jih je, pa zelenjava, maslo, smetana, mleko, jogurt, jajca in vaniljev sladoled.

Najljubši filmi, nadaljevanke, knjige:

Najrajši gledam in berem o odnosih – med žensko in moškim, člani družine, sozaporniki, komerkoli. Bolj so zapleteni, bolj uživam. Žal imam takšne odnose tudi v življenju, hehe.