nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

harry meghan archie Svet24.si

Meghan Markle je izgubila pravico do britanskega ...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

fd1fa205f0af268e6fdc-2 Necenzurirano

Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih...

aca lukas Odkrito.si

Aretirali Aco Lukasa

Nives Gvojić2 Njena.si

Ugodno oddam sina: Spremenjena Nives ustvarja ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Kadar duh deluje, se rodijo najboljše misli

Med prazniki sem v cerkvi sv. Jakoba med obiskom patra Silva Šinkovca spoznala patra Bena Lavriha, jezuita. Patra, ki je v tistih dneh praznoval prvo leto podarjenih dni po težki diagnozi. V dobri formi je. Žalost je premagovalo veselje nad vsakim podarjenim dnem. Bi mi lahko povedali, kako vam to uspeva, sem ga vprašala. Kaj, je vprašal nazaj. Ja to, da kljub temu, da ne veste, kaj bo jutri, ostajate tako srečni in polni radosti.

Avtor:

Urška Krišelj Grubar

Značke:

Pogledal je na uro. Imel je točno osemdeset minut do začetka svete maše. Vsaj dvajset minut pred začetkom je rad v cerkvi, ampak petdeset minut mu še ostane, je rekel. Rad bi meni in našim bralkam povedal, kako si lahko človek sam pomaga, kadar se znajde na križpotju. Pater Silvo naju je blagoslovil, prinesel svinčnik in papir, pater Beno pa nam je podaril nekaj svojih modrosti, ki jih je predvsem zadnje leto podarjenega življenja bolj kot kdaj prej lahko okušal sam.

Življenje je dar. Predlani je konec leta izvedel, da ima raka. Odtlej ima Življenje novo dimenzijo, zato tudi korono doživlja kot dobrodošlico ljudem. Občutek, da smo ranljivi, nam šele omogoča, da življenje slavimo. Polno je balasta, pravi, in kot zdaj že mnogi ugotavljajo, je korona priložnost, da vsak od nas v življenju kaj spremeni. Ni tako težko, kot se zdi. Preživeli bodo tisti, ki imajo radi življenje. Ljubezen bo zdravilo prihodnosti. Vera in zaupanje. Zdaj se bo izkazalo, iz kakšnega testa smo, kakšni so naši potenciali in kje nam zmanjkajo. »Lekcija je in bo še nekaj časa. Vse dokler je ne osvojimo, se bo treslo.« Pater Beno je rad opazovalec. Že dolgo opaža, da današnja generacija ni več sposobna nikakršnega napora. Prav na račun preobilja. Vsega imamo preveč.

Hvala bogu, še sem živ! Ne začutimo se. Pred napornimi odnosi se umikamo v osamo, ampak bistvo duhovnosti in prebujanja se skriva prav v odnosih. Tu se skriva sveti duh. Mi pa smo tako prestrašeni, kadar kdor koli spregovori o višji sili, o bogu, po drugi strani pa hrepenimo po dobrem. Lovimo svoj rep. Smo v začaranem krogu, ampak lahko ga odčaramo. Kako? Tako, da se odpremo, pravi pater Beno. Pater, ki se vsak dan zjutraj prebudi s hvaležnostjo in si reče. Hvala bogu, še sem živ. Iz srca je vesel, da mu je dan še en dan. Veseliti se je treba življenja, tega, da lahko dihamo, se premikamo, opazujemo lepoto, ki je pred našimi očmi, ki je v nas, na dosegu. Tu nam zmanjka, mi je z nalezljivo radostjo pripovedoval v svoji sobi, kjer me je posadil na udoben stol. Na stol, kjer sem se lahko ustavila. Kakšno darilo.

Več v reviji Zarja Jana, št. 2121. 2021