luna-2 Dobra karma

Komu verjeti v poplavi informacij? Odgovor je ...

harry meghan archie Svet24.si

Meghan Markle je izgubila pravico do britanskega ...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

20210108-01043070 Necenzurirano

Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla ...

aca lukas Odkrito.si

Aretirali Aco Lukasa

Nives Gvojić2 Njena.si

Ugodno oddam sina: Spremenjena Nives ustvarja ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Tudi tega bo enkrat konec!

Kar nekaj stvari se je zgodilo v življenju pogumne policistke Mirele Čorić, odkar smo se pred dvema letoma zadnjič pogovarjali z njo. Ne samo da je začela študirati na fakulteti za varnostne vede in jo je študij tako pritegnil, da že razmišlja o magisteriju, temveč je tudi zamenjala delovno mesto. Še vedno je policistka, da ne bo pomote, a ne nosi več uniforme. Ker si je vedno želela delati z mladimi, se je pred dvema letoma razveselila dela na oddelku ljubljanske kriminalistične policije (PU Ljubljana), kjer mlade ozavešča o posledicah jemanja prepovedanih substanc, kriminala in nasilja. Polaga jim na srce, da se predvsem sami odločajo, po kateri poti bodo šli. Njenega novega dela pa so se zagotovo še najbolj razveselili njeni trije otroci, ki jih ni več strah, ali se bo mamica vrnila domov.

Zmotili smo jo na usposabljanju v Gotenici, ko je bila še pod vtisom nenavadnega, nevarnega, a kljub temu lepega dogodka, ki jo je presenetil zjutraj. Tik pred prihodom na cilj ji je namreč prekrižal pot ogromen medved. »Prizor je bil fascinanten. Čeprav sem bila v avtu, mi ni bilo prav prijetno, saj nisem vedela, kaj bo žival storila. Presenečeno sva se gledala, nato pa se je medved umaknil pod cestno ograjo, jaz pa sem počasi odpeljala naprej. Niti v sanjah si nisem predstavljala, da se bo dan začel s takim srečanjem.« Precej adrenalinsko, a hkrati lepo doživetje. Pozneje so ji povedali, da se naokoli potika medvedka z mladičkom, zato je bila potem vse dni previdnejša. »Čutila sem neverjetno strahospoštovanje do te živali, ne nazadnje je to njeno okolje, v katerem sem jaz vsiljivec.« 

Najbolj so veseli otroci. Izkušnja, ki požene kri po žilah, a seveda povsem drugačna od mnogih, ki so se nabrale v sedemnajstih letih njenega dela policistke na terenu. Kot rada pove, jo je policijska uniforma privlačila že kot deklico, vedela je, kam jo bo peljala poklicna pot. Čutila je, da je njeno poslanstvo pomagati ljudem in preprečevati kriminal. Med drugim je prejela medaljo za hrabrost, ker je sama prijela moška, ki sta v Ljubljani oropala zlatarno, pa medaljo za požrtvovalnost, ker je pred hujšim rešila starejšo sosedo, ki je pozno zvečer poklicala na pomoč. Veliko je delala z brezdomci, enega od njih odvrnila od samomora in bila nekaj let pozneje priča na njegovi poroki ... Njenih srčnih in požrtvovalnih dejanj je še veliko. Policisti so marsikdaj izpostavljeni nevarnosti, koliko pa je bilo njo strah v kočljivih trenutkih? Pa pravi, da je doživela in preživela vse. »Tudi ženske smo pogumne, življenje te táko naredi. Ker sem v življenju marsikaj doživela, me ni bilo nikoli strah. Težko je bilo, ko mi je starejši otrok večkrat dejal, naj se zvečer živa in zdrava vrnem domov.« Zato je zadovoljna, da je zamenjala delovno mesto, in tega so še najbolj veseli otroci. Pomirjeni so in srečni, pravi.

Ponosna na svoje korenine. Njeno delo je predvsem preventivno, svetovalno, odzove se na povabila šol, kjer imajo težave z nasilnimi dejanji ali ocenijo, da je treba mlade ozaveščati. Začeti je treba že v vrtcih, je prepričana. »Po statistiki naj bi bil en otrok na razred izpostavljen nasilju, kar se mi zdi zelo veliko.« Lahko je to fizično, psihično nasilje, izločanje iz družbe ... »Učitelje opozarjamo, da morajo imeti otroci vedno nekoga, na katerega se v stiski lahko obrnejo in mu zaupajo.« Tudi sama je namreč v otroštvu občutila, kako je, če se vrstniki do tebe vedejo grdo. »Imam bosanske korenine, poleg tega pa so mislili, da smo revni, kar ni bilo res. In hitro se me je prijel naziv Bosanka. K sreči sem imela doma ljubeče starše, ki so mi nudili vso podporo. Razložili so mi, da so otroci različno vzgojeni, mogoče imajo doma težave, pa svojo nemoč in jezo izražajo tako, da prizadenejo druge. Prepričali so me, da to ni žaljivka in da naj bom ponosna na svoje poreklo.« V okolju, kjer je živela, je veliko njenih vrstnikov zašlo na kriva pota, kar nekaj se jih je znašlo za zapahi ali postalo odvisnih od drog. Ona pa se je odločila drugače in dokazala, kaj lahko dosežeš s poštenim in pridnim delom. »Moj oče je vedno rekel, da je veliko bolje mirno spati, kot se nenehno bati. Če živiš v okolici, kjer je več kriminala, ni nujno, da greš tudi ti po tej poti. Jaz sem šla svojo pot, vanjo sem verjela. Je pa dobro imeti pomoč, nekoga, na katerega se lahko zaneseš. Kriminal je vedno bil in stoodstotne varnosti ni, lahko pa glede tega veliko storimo sami. Starši imamo veliko odgovornost do svojih otrok, z njimi se je treba pogovarjati. Večina mladostnikov mi pove, da so skrenili v stiski, zaradi grde ločitve staršev, nenehnih prepirov v družini, nasilja ...«

Več v reviji Zarja Jana, št. 2, 12.1.2021