luna-2 Dobra karma

Komu verjeti v poplavi informacij? Odgovor je ...

pacient, smrt Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo, devet dni po pogrebu se...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

20210108-01043070 Necenzurirano

Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla ...

KOSMIČI Odkrito.si

Kosmiči z okusom po jabolčnem zavitku

damiano-roi, petra-roi Odkrito.si

Na Jahorini je drug svet, vse odprto, pravi ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Slovenski vilinec kot iz filma Hobit

Po ogledu filmov Gospodar prstanov in Hobit je Boštjana Stuparja, mladeniča iz Črmošnjic pri Semiču, življenje vilinov, kot je prikazano v filmih, povsem prevzelo. Celo tako zelo, da zdaj skuša živeti tako tudi sam. Nadel si je umetniško vilinsko ime Leyth Feroly, s katerim se predstavlja na svojih družbenih profilih, kjer objavlja svoje skoraj filmske fotografije, za katere verjamemo, da jih bo opazil še marsikdo. Kdo ve, morda ga bomo pa kdaj res videli v kakšnem vilinskem filmu!

Avtor:

Katjab Božič

Značke:


Dolgolasi Belokranjec je bil do osemnajstega leta tih, nežen, bolj vase zaprt fant, ljubitelj heavy metala. Ko pa si je ogledal omenjene uspešnice, v katerih nastopajo vilini, ga je tak način življenja začel vse bolj privlačiti. Čedalje pogosteje je zahajal v naravo in odkrival posebne kotičke v okolici svojega doma, ki se mu zdijo še posebej čarobni. »Vilinci so čuvarji narave, z močnim čutom za naravo in živa bitja,« skuša razložiti, zakaj so mu ta pravljična bitja tako blizu. Po Tolkienu, avtorju uspešnic Gospodar prstanov in Hobit, so vilini »na prvi pogled zelo podobni ljudem, vendar se od njih zelo razlikujejo. Živijo v harmoniji z naravo. To se izraža tako v odnosu do narave kot na njihovih telesih. Ta so prilagojena življenju z dosti intenzivnejšimi čutili. Zaradi tega se nekatere njihove sposobnosti zdijo ljudem in drugim rasam magične. So tudi izredno močni in hitri ter imajo hkrati zelo lahek korak.« Boštjan si z lahkoto predstavlja, da v njegovih skrivnostnih kotičkih živijo pravljična bitja. Recimo v okolici Divjega potoka pri Črmošnjicah. Z Youtubom se je v naravi ure in ure učil mečevanja in streljanja z lokom. Iz Norveške si je celo naročil dve vilinski opravi, ena je slavnostna. Kadar si nadene katero od njiju, je občutek veličasten, zatrjuje. Vsaj trikrat na teden se ob štirih zjutraj, torej še pred službo, odpravi v naravo, na kraje, kjer se dobro počuti. V vsem tem času, preživetem v gozdu, so se mu izostrila čutila, razloči že ogromno zvokov in se jim prepušča.

»Narava odpira mojo dušo.« Vedno gre sam, posluša žuborenje potoka, spremlja glasove živali, meditira, hodi bos po vodi, vadi mečevanje in streljanje z lokom, na različne načine se, skratka, povezuje z naravo. To je povsem drugačen svet, ki ga kliče vsak dan bolj. Ker je še mlad, ne ve prav dobro, kam ga bo pripeljala ta pot, trenutno samo sledi srcu.

Več v reviji Zarja Jana, 29.9.2020