nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

pacient, smrt Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo, devet dni po pogrebu se...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

20210108-01043070 Necenzurirano

Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla ...

Kate Middleton, princ william Njena.si

Uradno: Kate in William z novim družinskim članom

damiano-roi, petra-roi Odkrito.si

Na Jahorini je drug svet, vse odprto, pravi ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Zrcala (njene) duše

»Jezera so zame veliko več kot odkrivanje stoječih voda. Pomagajo mi odpirati težka osebna vprašanja in iskati odgovore, sprejemati in rušiti svoje zidove tergraditi moč pri bojevanju z demoni,« pove Manca Korelc, strokovnjakinja za družbeno omrežje LinkedIn, predavateljica in rekreativna športnica, ki je tri leta ob koncih tedna s kolesom ali peš obiskovala slovenska jezera tero njih napisala knjigo. »Jezera ne obiščeš, ampak doživiš,« nam sporoča z njo.

Avtor:

Žana Kapetanović

Značke:

Kočevka Manca Korelc o sebi pove, da je izjemno energična, samosvoja, »odštekana« ... V resnici poka od energije, nenehno je v pogonu in kar naprej načrtuje male in velike izzive. »Rada premikam svoje meje, saj je zunaj cone udobja najbolj zanimivo. Po žilah se mi pretaka nenehna želja po napredovanju na vseh področjih, tako v športnem kot poslovnem smislu.« Je uveljavljena in večkrat nagrajena specialistka za digitalni marketing, ukvarja pa se s šolanjem podjetij, kako uporabiti LinkedIn za marketing in prodajo. V svoji karieri je izvedla že več kot 235 predavanj in delavnic, svoja znanja pa posreduje tudi na londonski šoli za odnose z javnostjo, Netfork Akademiji, Inštitutu in akademiji za multimedije itd.

Kadar izstopi iz poslovnega sveta, je Manca navdušena športnica. Včasih se je veliko ukvarjala s tekom, potem pa jo je prevzelo kolesarjenje. Odkar se je zaljubila v črno treking kolo »z ravno prav barve Soče«, kot pravi z nasmehom, so se začeli nizati sobotni in nedeljski kolesarski izleti. Zanjo so postali vrhunec športnega užitka, pomešanega s spoznavanjem Slovenije. Ko je v enem letu prekolesarila 4500 kilometrov, je dojela, da jo je ta oblika gibanja povsem zasvojila.

Samo en izziv je za Manco premalo. Konec leta 2016 je zarisala projekt Moja jezera. To pomeni, da si je izbrala cilj, da bo obiskala in opisala vsa slovenska jezera oziroma stoječe vode. V tem projektu se je odločila združiti vse svoje ljubezni – do jezer, kolesarjenja, raziskovanja skritih kotičkov Slovenije, fotografiranja in pisanja ter objavljanja na digitalnih kanalih. »Ne more biti boljše in bolj jaz!« navdušeno pojasni.

Po treh mesecih skrbnega načrtovanja je spomladi 2017 začela obiskovati jezera. In da ne bi bilo premalo, si je obenem privoščila še en projekt – v enem dnevu prekolesariti Slovenijo. Tako gre to pri Manci. Na začetku julija 2017 je samostojno, brez spremstva, v 24 urah Slovenijo prevozila diagonalno – od Hodoša do Pirana. »Začela sem ob treh zjutraj v Šalovcih in po neznansko napornih 368 kilometrih prispela v Piran naslednji dan točno ob treh zjutraj. Diagonala po Sloveniji je bila začetek tektonskih premikov in sprememb v mojem življenju.«

Zakaj jezera? »Že od nekdaj me voda v različnih pojavnih oblikah v naravi prevzema na prav poseben način. Potoki, reke, hudourniki, sotočja, morje, jezera. Poznate tisti občutek, ko nekaj zagledaš in se v hipu umiriš, na obraz se ti nariše rahel nasmeh in zožiš veke, kot bi s tem še bolj doživel to lepoto? No, ta občutja meni ustvari jezero. Dodaj še lesen pomol, četudi podrt, melanholična drevesa in grmovje, ki kot varuhi ohranjajo sveto samotnost, ter plahe ptice, drseče po mirni gladini, in v tistem trenutku je to vse, kar potrebujem za srečo.«

Katera so ji najbolj pri srcu? Najraje ima majhna jezera, tista »sredi ničesar« in s čim manj obiskovalci, pozabljena od sveta. »Namen je spoznavanje neznanih stoječih voda na slovenskih tleh, ki se jih ni dotaknil komercialni turizem. Vsi poznamo Blejsko in Bohinjsko jezero, ampak to pomeni tudi, da ob obali skorajda ni klopce za umirjeno opazovanje vode, krožna vožnja s kolesom pa je podobna slalomu najvišje stopnje zahtevnosti. Jaz pa resnično bolj uživam na nenatrpanih bregovih jezer.«

In koliko naj bi jih bilo v Sloveniji? Menda imamo okoli 1300 stoječih voda naravnega in umetnega izvora, poimenovanih jezera, bajerji, ribniki, kali in lokve. Neuradna številka pa se giblje proti deset tisoč stoječim vodam.

Manca jih je do zdaj obiskala 1.117.

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 22. 9. 2020