odpuscanje Dobra karma

Teže karme se lahko rešimo, dejanje pa je zelo ...

fakin Svet24.si

Nekdanji zdravstveni minister Samo Fakin: "Uvedimo...

UV-franc pouksic-pl Reporter.si

Bodo župani spet lahko poslanci? Pripravlja se ...

center-starejših-pristan-vipava Svet24.si

V domu starejših v Vipavi potrdili novih šest ...

POL20150214_BOR1080-2 Necenzurirano

SDS je globoka država #kolumna

križevniška-ulica Odkrito.si

Vandali na Križevniški

barara Njena.si

Ljubezen po domače: Barbara pokazala nosečniški...

Ljudje

Iz krize se je rodila zmagovalka

Globalno zvezdnico sodobne vrhunske kulinarike – kot je to v navadi v deželici Sloveniji – vedno znova in kar naprej kujejo v zvezde in obmetavajo z blatom, a chefinja Ana Roš, ki je v resnici ženska, vredna vsega spoštovanja, se ne vda. Po vseh vzponih in padcih je, potem ko ji je zaradi pandemije grozil bankrot, prav zdaj zažarela v soju dveh zvezdic, ki ji jih je prisodil Michelin. Pred tem so predstavili njen kulinarični prvenec v angleščini Sonce in dež, ki odstira tudi njeno osebno zgodbo. Vse kaže, da vsaka kriza v resnici rodi zmagovalce in da se je Ana iz prisilne izolacije zaradi covida-19 ter obdobja soočanja z novimi strahovi dvignila še močnejša in modrejša.


»We're back!« po prejetju dveh Michelinovih zvezdic sporočajo na Facebooku Hiše Franko. »Še naprej se bomo trudili, življenje v Starem selu gre naprej,« so dopisali.

Še pred dvema tednoma je Ana Roš govorila: »Še en takšen mesec in Hiša Franko bo bankrotirala!«

Na robu prepada. Po vseh dolgih letih garanja in številnih zasluženih svetovnih priznanjih so se zaradi pandemije covida-19 in posledično zaprtih meja zamajali temelji Hiše Franko, ene najuglednejših svetovnih restavracij. Celo dolgo pričakovana Anina kuharska knjiga Sonce in dež, ki jo je v angleškem jeziku izdala založba Phaidon, je svetovno promocijo doživela v zelo neljubem trenutku, ko so bile vse oči uprte v posledice boja z virusom.

Sonce in dež. Kako močno simboliko ima naslov knjižnega prvenca Ane Roš. Sonce in dež opredeljujeta življenje ob vznožju gora, pod katerimi teče turkizna Soča, in tudi značaj tamkajšnjega podnebja. In prav bogastvo teh dveh skrajnosti, razpetost med njima ter prekletstvo vseh mogočih drugih nasprotij so zaznamovali zvezdniško kuharsko kariero in s tem zasebno življenje Ane Roš.

Potem ko se je svet že navadil prihajati v vasico bogu za hrbtom v neki majceni Sloveniji in leto ali dlje čakati na prosto mizo, je vse kazalo, da se bliža propad. Pandemija je Hišo Franko, ki jo je v najboljših časih v enem dnevu obiskalo tudi po sto gostov, pahnila v izolacijo. Restavracija, ki je daleč naokoli slovela po visoki gastronomiji, je ob prekinitvi letalskih povezav, zaprtju meja in negotovosti, ki ji ni znal nihče napovedati izida, kaj šele konca, dihala na škrge.

Optimizem na temeljih zdravega razuma. Čeprav je še vedno v rokah trdno držala vajeti podjetja in kot nekakšna skrbna mama v teh mesecih krize varovala ter držala skupaj svojo kuharsko ekipo, se je Ana iskreno bala, da se bliža najbolj žalosten scenarij. Mirnega spanca, ki si ga je skozi leta končno prigarala, je bilo konec. Večina članov mednarodne ekipe, ki šteje 35 ljudi, je namreč ostala v Starem selu, ker se je Slovenija po razglasitvi epidemije tako na hitro zapirala, da se jim ni uspelo vrniti domov. Ana je sama sebe bodrila, da noče obupati in da bodo, ko bo tega konec, zagotovo našli novo poslovno priložnost.

Mednarodna ekipa ljudi z vsega sveta ni poležavala v hišnem priporu. Vestno so nadgrajevali ustvarjalnost ter nadaljevali s črpanjem idej iz slovenskih posebnosti, tradicije in lokalnih sestavin. Ana pa je še naprej vztrajno verjela, da bo kmalu spet mogoče privabiti svet za mize Hiše Franko.

Več v reviji Zarja Jana št. 25,22. 6. 2020