alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

ruševina, gornji trg, ljubljana, zrušena hiša, slovenska policija, policijski trak Svet24.si

Poskus uboja pri Novem mestu: odjeknili streli, ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Ljudje

Vas, kjer so vedno za žur

»Kaj lahko ponudim, a nič alkohola … Kaj pa vino?« je najin gostitelj vprašal po kraški navadi takoj na začetku, ko sva s fotografom sedla za čudovito mizo, ki jo je igralec in končno ponovno tudi pevec (v teh dneh je namreč izdal novo pesem Moj živòt je rokenrol) Gojmir Lešnjak Gojc izdelal lastnoročno. Takoj je bilo jasno, da bo na prekrasni kmetiji, ki bo čez dve leti stara že 200 let, v najmanjši slovenski vasi Škofi, še zelo zabavno – muhastemu vremenu navkljub.

Kljub močni volji sva s fotografom podlegla ponudbi. Kaj sta pila moška, ne vem, meni pa sta Gojc in njegova žena Zvonka Makuc trikrat natočila žajbljevec, ki ga dela ona sama. Pa čeprav v tem letu še nisem poskusila alkohola. Ampak pri Gojcu in Zvonki je vse nadvse okusno – tudi narezek, ki je že čakal na mizi, ali preprosto kosilo, med katerim smo klepetali. »Kuhava vsak dan, vendar se kdaj zgodi, da skuhava preveč in potem to jeva dva dni. Rada imava domačo hrano. Čeprav sva mesojeda, jeva vse manj mesa. Včasih samo jaz pojem meso, Zvonka pa ima raje samo omake in priloge,« je razložil Gojc in še zaupal, kje lahko ob povratku najdem mesarijo, ki ima izvrstno lokalno meso.

Kdaj vrata tudi zaklenem. »V naši ‘republiki’ Škofi je 12 prebivalcev, število pa je poskočilo s štiri na dvanajst, torej smo najhitreje rastoča vas na Slovenskem!« je ponosen Gojc na svojo vasico, ki leži v občini Komen. V petih hišah živijo domačini, v treh pa vikendaši. Zvonka je kmetijo, ki je bila ruševina, preraščena z bršljanom, med gostim trnjem še vodnjaka na dvorišču ni bilo videti, kupila pred 36 leti. Dve leti pozneje, ko je začela zvezo z Gojcem, je bila zadovoljna, da je tudi on pokazal ljubezen do te podrtije, in začela sta jo obnavljati. »Bila sem zaljubljena v Kras, zato sem tu iskala hišo. Če kupiš kaj takega, mora tudi partner pokazati interes, saj je dela res veliko. Medtem ko je Gojc s prijatelji čistil notranjost, sem jaz odstranila ves zunanji pretežno razpadajoči omet. Fizičnega dela se nisem nikoli branila. Zahtevnejša gradbena dela pa so prevzeli mojstri. Že ob nakupu sem si ustvarila predstavo, kakšno hišo si želim, in sedaj je točno taka. Morda bi danes naredila kakšno malenkost drugače. Nekateri obiskovalci pravijo, da je kot muzej, meni pa se zdi super. Prizadevala sva si, da bo obnovljena hiša videti kot pred dvesto leti. Nakup je bila moja najpametnejša poteza, kar sem jih naredila v življenju, to je sedaj moja oaza. Sem družaben človek, kadar pa si zaželim samote, se imam kam umakniti. Na vasi je navada, da so vrata domačij vedno odprta, jaz pa si občasno zaželim zasebnosti in takrat vrata zaklenem, čeravno sem doma.«

Pojdi no vendar kam. Gojc nam je pokazal svoj snemalni studio, kjer pripravlja pesmi za novo predstavo in istoimenski album Moj živòt je rokenrol. Čeprav smo bili večino časa v letni kuhinji in sedeli za veliko Gojčevo mizo, je treba omeniti še stranišče z morjem fotografij na steni, ki pričajo, da se je na tem borjaču veliko veliko družilo in zabavalo.

Je obnova hiše končana? »Nikoli ni konca. Komaj nekaj končaš, se že pokaže kaj drugje,« je odgovoril vsestranski Gojc, ki ima zdaj še posebej veliko dela, saj sta bila do konca aprila v ljubljanskem stanovanju. »Prijavljena sva tu na Krasu, med epidemijo pa sva bila v Ljubljani. Zvonka zadnje čase zime raje preživlja v Ljubljani, kjer ima hčerko in vnukinje, ki jih zelo rada vidi, pa še zelo zapečkarska je postala. Jaz pa sem tam, kjer imam delo.« Sicer pa sta se imela med vladno akcijo »ostanimo doma« izvrstno.

»Kdaj pa kdaj sem mu rekla, naj vendar kam gre, ker sem včasih rada sama, pa tudi če traja dva dni. Rada vidim, da kam gre, potem pa sem ga tudi strašno vesela, ko se vrne. Meni se zdi zelo pomembna v odnosu tudi neodvisnost, saj si ne znam predstavljati, da bi bila finančno odvisna od njega. Osnovna pravica vsakega človeka je možnost za delo in posledično neodvisnost. Naju družijo tudi potovanja – brez luksuznih hotelov in snobovskih turističnih središč.« 

Nelogična ženska logika. »Če se z Gojcem sporečeva, ne kuhava mule,« je povedala Zvonka, Gojc pa dodal, da trenutki »slika je, zvoka ni, pri naju trajajo le nekaj minut«. Izkazalo se je, da sta res usklajen par, saj pri njiju ni bilo zakonskih težav, ki so bile menda v času izolacije zelo pogoste. »Pozna se, da ljudje preživijo večino časa v službah in do pandemije niso imeli nikoli priložnosti, da bi partnerja zares spoznali.«

Zagotovo je humor tisto, kar ju še posebej povezuje. »Oba se veliko smejiva sama sebi in najinim neumnostim. Smisel za humor je zelo pomemben in prava tragedija je, če stvari v življenju jemlješ preresno. Vsi delamo napake, iz katerih se modri tudi kaj naučijo. Seveda si greva kdaj tudi na živce. Nekoč sva bila celo pred tem, da greva narazen. Po nasvet sem se obrnila k prijateljici, in ta je med pogovorom opazila, da kljub jezi nisem rekla niti ene besede čez Gojca. Torej – če imaš na spisku, zakaj bi bil z nekom, več plusov kot minusov, se potrudiš. Tudi otroci so včasih težki, pa potrpiš, ker jih imaš rad,« je povedala Zvonka, Gojc pa v smehu pristavil: »Razlika med moškimi in ženskami je ta, da je ženska logika, v nasprotju z moško, popolnoma nelogična – to je moje mnenje, s katerim se ne strinjam. In tako je vse v najlepšem redu!«

Več v reviji Zarja Jana št. 19, 12. 5. 2020

fotke:

Skupaj:

Gojc ima navado, da vedno vsako gledališko zasedbo, pri kateri sodeluje, povabi na kraški piknik. Ekipa Šentjakobskega gledališča, kjer je režiral predstavo Moj ata, socialistični kulak, mu je tako prinesla zabojček krompirja in pojasnila, da so ga v ekipo povabili zaradi piknika, ne zaradi njegovega talenta.

pri fotki Zvonke, ki lupi krompir:

Med izolacijo se je Zvonka postrigla. Zadnja leta je imela vedno dolge ravne lase. Ob striženju so se lasje skodrali. Tudi Gojcu je nova podoba zelo všeč!

Gojc na kosilnici:

Tik pred najinim prihodom je Gojc pokosil travnik, na katerem je tudi veliko sadnih dreves: češnje, breskev, hruška, orehi, slive, ob robu pa še grmovje jagod goji.

Gojc pri vrtu

Ker je po izobrazbi lesni tehnik, se z veseljem loti raznih del – nazadnje je naredil visoke grede na vrtu, ki jih pridno obdelujeta.

Gojc kuha

Tudi za štedilnikom je Gojc zelo spreten, sicer pa prisegata na lokalno hrano, za katero pravita: »Vsaj veš, kaj ješ!«

fotka vrta

Ko je Zvonka kupila to zapuščeno kmetijo, se sploh ni videlo, da ima na vrtu vodnjak, tako je bilo vse zaraščeno! V vodnjaku se zbira deževnica, saj vrsto let ni bilo vodovoda.