ineza sotler 2 Dobra karma

V svoji bitki z rakom znana Slovenka vidi pekel in...

Jessica Biel, Justin Timberlake, Silas Svet24.si

Uradno: Justin Timberlake je spet očka

jankovic makarovic bobo Reporter.si

Dom Jankovićevih privilegirancev: ljubljanski ...

koronavirus, epidemija, pandemija Svet24.si

Nadaljevanje ugodnega trenda: Delež pozitivnih ...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal ...

arthur-chatto Odkrito.si

Spoznajte seksi pranečaka britanske kraljice

POLKAHOLIKI (SOBICA)-67 Njena.si

Navihano razpoložen Matic iz Polkaholikov

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Življenje je kljub vsemu lepo, treba je iti naprej

Malo ljudi je v življenju prestalo toliko preizkušenj, kot jih je Ljubljančanka Nina Wabra Jakič, ki je po prometni nesreči ostala na invalidskem vozičku. Med rehabilitacijo v Soči je spoznala 12 let mlajšega Gala Jakiča, ki je prav tako na vozičku. Skupaj plujeta skozi življenje. Premagala sta tudi njenega raka. Takoj, ko je bila dovolj pri močeh, sta se poročila, in naslednje leto na poročnem potovanju z avtom prevozila Ameriko. Pred petimi leti se je zgodilo skoraj nemogoče, ko sta postala starša navihanega Lea. Dodaten izziv za njuno starševstvo sta invalidska vozička, vendar sta se tudi s tem dobro znašla. Pred enim letom pa je Nina izvedela, da se ji je rak ponovil.

Avtor:

Andreja Comino

Značke:

Nina, kako ste?

Krasno, končno so mi po enem letu spet zrasli lasje. Trenutno sem na bolniški, sicer delam kot piarovka na komisiji za preprečevanje korupcije. A mi ni dolgčas, ves čas imam opravka z zdravniki. Pravi VIP-tretma pri kardiologih in na onkologiji. Zdaj sem že bolje in smo začeli tudi malo več kuhati.

Kaj se vam je dogajalo v zadnjem času?

Potem ko sem pred sedmimi leti prebolela raka na dojki, sem redno hodila na preglede. Med drugim so mi punktirali drugo dojko. Dobrega pol leta se je moje stanje zdravnici zdelo sumljivo. A ker je bil vzorec vzet malce nerodno, so bili rezultati negativni. Čez sedem mesecev sem imela novo kontrolo. Izvid je pokazal, da je rak že zelo zrasel in je agresiven. Zaupala sem zdravnikom, vendar me je prvič postalo strah. V čakalnicah sem poslušala zgodbe ljudi, ki se jim je rak ponovil drugič ali tretjič … Prvič me ni bilo strah, vedela sem, da se moram boriti in zmagati. Niti pomislila nisem, da mi ne bi uspelo. Takrat še nisem imela Lea, zdaj pa mi je najteže prav zaradi njega. Prvič me spremlja strah, kaj pa če mi ne uspe. Kaj bo s sinom, če bo ostal brez mame? Odstranili so mi dojko, šla sem na močno kemoterapijo. Zaradi nje so se mi pojavili še zapleti s srčnim popuščanjem. Veliko sem po bolnišnicah in mi je zaradi Lea precej težko. Vsakič, ko grem na kontrolo, ga skrbi, da me ne bo nazaj, čeprav smo mu vse razložili. Vendar bom storila vse, da se tudi tokrat izvlečem. Leo je res krasen fantek, ki uživa v vrtcu. Naslednje leto bo šel v šolo. Je že pravi mali učenjak, ki bere, računa, ves čas nekaj sprašuje. Z njim mi je res lepo in toliko vsega si še želim doživeti ob njem …

Tako hude preizkušnje, pa ste vedno pozitivni. Od kod jemljete moč?

Mislim, da je to kombinacija genetike, našega družinskega vzorca. Vsi smo zelo pozitivni, sploh kadar pride do težkih stvari. Od malega sem naučena, da je treba iskati rešitve in ne vreči puške v koruzo. Vedno gledam proti luči, pozitivno in se osredotočam na zmago. Sprejmem težko situacijo, saj se ne da pobegniti. Naredim si načrt, kako se bom spopadla, in to počnem dan za dan za dnem. 

Več v reviji Zarja Jana št. 10, 10. 3. 2020