polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Cynthia Black Svet24.si

Babico davnega leta 2004 shranila v zamrzovalnik ...

jelko kacin Svet24.si

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Ljudje

S kom je spala, da je to dobila

Kaja Sajovic, novinarka RTV Slovenije, ki piše za portal MMC, sicer pa v svetu že uveljavljena poznavalka in poročevalka s področja visoke kulinarike, in Ana Roš, najboljša kuharska mojstrica na svetu, o kateri Kaja piše knjigo Sonce in dež, nosita na svojih plečih preveč sledi udarcev slovenskega javnomnenjskega biča (anonimni kritiki, seveda!), da bi lahko ob vsem skupaj ostali povsem ravnodušni. S Kajo sva se pogovarjali o njenih sanjskih kulinaričnih potovanjih po svetu in krutih streznitvah vsakič, ko se vrne domov. Naslikala mi je portret Ane Roš in z njim veliko povedala tudi o sebi. Povsem odkrito govori tudi o zakulisju vseh teh dogajanj, o sodobnem »kuharskem rokenrolu«, o svetu, polnem težav z alkoholom, prehranjevalnimi motnjami in mamili.

Avtor:

Žana Kapetanović

Značke:

Tekst: Žana Kapetanović; foto: Šimen Zupančič 

Pričakovala sam »pravo hudičevko«, pred menoj pa je sedela precej negotova ženska. V pogovoru odkrita do bolečine. Oh, vsega vam ne bom mogla povedati. Da, oklep, ki ga je zgradila okoli sebe – govorijo, da je vzvišena, naduta, arogantna, nedostopna, nevrotična, nepredvidljiva …, je samo zaščita introvertiranega dekleta, ki je večinoma odraščala s starimi starši in njihovimi prijatelji upokojenci, pekla piškote in pisala recepte ter z dedkom gobarila po gozdu v Podutiku, medtem ko so njeni sošolci ponočevali. Dekle, ki se ob hipijevski mami, ob kateri sta se s sestro učili asketskega potepanja z nahrbtnikom in šotorom po svetu – v Anglijo, Francijo, najpogosteje na jugozahod Amerike, na Aljasko, Havaje …, ni nahranilo občutka varnosti in trdnosti. Ženska, ki je posledično vedno stremela k temu, da bi se dokazovala, da bi bila boljša in da bi našla področje, skozi katero bi lahko kot novinarka spregovorila. In prav to dekle je splet okoliščin končno izstrelil v svet vrhunske kulinarike! Da, ustvarila si je poklic kulinarične poročevalke, uživalke najboljših zalogajev in kapljic na svetu. Vsi, ki na Instagramu z odprtimi usti spremljamo njene objave in članke, smo veseli, da lahko pokukamo v sicer nedosegljiv svet, ki je v tem obdobju kulinaričnega buma postal tako zelo zanimiv in poseben. Se pa sprašujemo: so to samo sanje?

Kuharski rokenrol. Medtem ko pišem ta članek, Kaja Sajovic lovi race na jugu Švedske, pluje z ribiči po Baltskem morju in pod fotografijo sanjsko lepe jesenske idile zapiše: »Nikoli ne bom zapustila Skåne!« In to je le eno od njenih uživaških potepanj. Njen oktober bo potekal takole: iz Švedske bo za tri dni odletela v Baskijo, se za dva dni vrnila domov, potem bo šla za dva dni na Dansko, od tam za pet dni nazaj v Bilbao v Baskiji, sledil bo direkten polet v Limo v Peruju, kjer bo ostala štiri dni, nato bo šla za štiri dni v Toronto, za en dan še na sever v Quebec in končno v Ljubljano, a samo za tri dni. Nato se bo udeležila še dogodka v Udinah, ki bo trajal štiri dni, konec meseca pa bo za dva dni odpotovala še v Cadiz v Andaluziji. Si predstavljate? Je življenje, ki ga lahko spremljamo na njenem Instagramu, v resnici tako glamurozno?

»Je in ni. Po eni strani ješ v Bulgari, letovišču s petimi zvezdicami na Baliju, imaš na voljo neomejeno količino šampanjca in kaviarja, družiš se s chefi in novinarskimi kolegi z vsega sveta, ki razumejo in cenijo to, kar počneš, po drugi strani pa imaš nenehne polete, pri čemer te muči utrujenost zaradi časovne razlike, dvodnevne postanke na drugem koncu sveta in polete nazaj, izgubljanje prtljage, zamujanje. Kako to poteka v praksi? Najpogosteje po končani službi na RTV že letim na letališče, grem v neko restavracijo nekje na drugem koncu sveta, naslednji dan se vrnem in hitim na RTV, kjer sem že 14 let redno zaposlena, in tam pišem o zunanji politiki. Še vedno je tako, je pa res, da kljub temu največ pišem o kulinariki,« pravi Kaja.

Njene izkušnje kažejo, da v glamuroznem svetu kuharjev in novinarjev ni časa za zasebno življenje. Večina jih nima otrok ali stalnih partnerjev, seks za eno noč je kot desert, povsod so težave z alkoholom, nekateri imajo motnje hranjenja, drugi težave z mamili … Kuharski rokenrol, vse to poimenuje Kaja.

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 2. 10. 2019