erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 9. julija

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

Aleksandra Pivec Svet24.si

Vodstvo Desusa je grozilo predsednici ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Ljudje

Sam proti vsem

Kolesarska dirka po Italiji, sloviti Giro d'Italia, je zagotovo eden od najteže pričakovanih športnih vrhuncev leta. Izziv za organizatorje, saj ima dirka kar 21 etap, spektakel za gledalce ter zaradi mnogih gorskih vzponov in občasno zaradi obupno slabega vremena pravi pekel za tekmovalce. Slovenski kolesarji so doslej na Giru že pustili pečat, a še nikoli ni bilo tako divje kot letos s Primožem Rogličem.

Avtor:

Simona Furlan

Značke:

Primož Roglič, ki bo oktobra dopolnil 30 let, je, to prav gotovo veste, športni fenomen že zato, ker je bil še pred nekaj leti zelo uspešen v nekem povsem drugačnem športu – smučarskih skokih. Hud padec v Planici je bil kriv, da je nehal skakati, so se pa potem na srečo hitro pokazale in dokazale njegove telesne danosti za kolesarstvo. Primožev vzpon od rekreativca do profesionalca, sposobnega zmagati na najtežjih dirkah, je bil bliskovit.

Tako bliskovit in neobičajen, da konkurenca po njem živčno tolče tudi z namigovanji o dopingu. Vpletenost nekaterih slovenskih kolesarjev in funkcionarjev v vroč dopinški škandal, ki se je začel letos pozimi med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Avstriji, nas je presunila prav v dneh med Girom. In to prav takrat, ko je pozornost ljubiteljev kolesarstva plenil Primož, takrat še v roza majici, torej majici vodilnega.

Bivši skakalec, kot nikoli ne pozabita poudariti komentatorja Eurosporta, ki je imel letos ekskluzivne pravice za prenos Gira, je bil težke boje ne le s progo in tekmeci, temveč tudi z vprašanji o svojih povezavah s slovenskimi dopinškimi osumljenci. Nismo pa prepričani, da so italijanski novinarji z zoprnimi vprašanji enako mrcvarili tudi svojega rojaka in ljubljenca Vincenza Nibalija, velikega Primoževega konkurenta v boju za skupno zmago na Giru. Navsezadnje je Nibali član ekipe Bahrain Merida, v kateri je bil pred suspenzom eden glavnih mož prav domnevni dopinški grešnik Milan Eržen.

Italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport se je poleg tega, potem ko se je Primožu med eno od etap pokvarilo kolo in je dirko končal na posojenem kolesu moštvenega tovariša, obširno ukvarjal z »izginulim« kolesom slovenskega šampiona, češ da so ga skrili pred kontrolorji opreme, ker da ima vgrajen motorček (t. i. mehanski doping, ki so ga Primožu skušali pripisati že pred tremi leti). Kolesa seveda ni nihče skrival, so med drugim Rogliču in njegovi ekipi Jumbo-Vista stopili v bran tudi španski novinarji, na svoj avto so okvarjeno kolo naložili člani ekipe Movistar, ki so prijazno, v športnem duhu so rekli, pomagali konkurentom v stiski. In ob tem poudarili, da zares ne vedo, zakaj so nekateri tako sumničavi do Rogliča.

Rogla, kot ga kličejo prijatelji in sotekmovalci, je konkurentom več kot očitno trn v peti. Nibali, ki je drugače menda prijazen fant, se je repenčil, da se Primož obnaša amatersko. Pa da naj pride pogledat vse njegove lovorike, ki jih je dobil s profesionalnim kolesarjenjem.

Več v reviji Zarja št. 23, 4. 6. 2019.