ženska Dobra karma

Na površino prihaja vaša občutljivost, zato ...

ula šemole Svet24.si

FOTO: Slovenska zajčica z Balija: "Koronavirusa ...

ivo hvalica pl2 Reporter.si

So mu prisluškovali? Ivo Hvalica verjame, da so ...

jadrnica, ogenj Svet24.si

Goreča jadrnica, opekline, klic na 112, v glavi ...

20130506-00441506 Necenzurirano

Bo Černač na policiji iskal Titove slike?

george 1 profi Njena.si

Zaradi kornoavirusa doma ostala princ George in ...

Ema 2 Njena.si

EMA: Nepričakovana poteza RTV Slovenija ...

Ljudje

Ples je najboljša oblika sprostitve

Ljubljančanka Ines Kočar na TV Slovenija vodi oddajo Koda, ki je namenjena ozaveščanju o pravicah potrošnikov. Ponosna je, da je mnogim pomagala poiskati pravico. Njena druga ljubezen pa je trebušni ples, ki se ga je lotila tako strastno, da celo pomaga pri pripravi zahtevnih projektov.

Avtor:

Andreja Comino

Značke:

Novinarstvo ji je bilo položeno že v zibelko. »Od nekdaj sem rada pisala. K temu me je še posebno spodbujal dedek, ki je po upokojitvi tudi sam delal kot novinar. Zato sem bila presrečna, ko sem bila sprejeta na študij novinarstva (čeprav sem nazadnje končala drug študij). Vedno sem mislila, da bom časopisna novinarka, potem pa sem po naključju že v prvem letniku začela delati v informativnem programu Televizije Slovenija. Danes se mi to zdi svetlobna leta nazaj,« se smeji Ines, ki se spominja ene svojih prvih televizijskih nalog: novice in obvestila, ki so prihajali po telefaksu, je morala zgolj skopirati ter dostaviti voditelju, uredniku in redaktorju.

Treme tako rekoč nima. »Po telefaksu!!! Mlajše generacije verjetno sploh ne vedo, kaj je to. Pa spet nisem tako stara. Tehnika in način dela sta se v dvajsetih letih, odkar sem v novinarstvu, močno, močno spremenila. Enako kot moje delo. Po uvodu z montiranjem prispevkov drugih novinarjev sem začela novinarsko pokrivati Ljubljano in črno kroniko. Nikoli nisem imela treme pred kamero, me je pa bilo strah radijskega mikrofona. Da bi to premagala, sem se prijavila na avdicijo za voditeljico jutranjega programa in bila na svoje veliko presenečenje sprejeta.« 

Sledila je lepa izkušnja z oddajo Volja najde pot, v njej so veliko govorili o drugačnosti. Potem se je za nekaj let umaknila z zaslona in bila redaktorica Poročil, Dnevnika, Odmevov. »A pogrešati sem začela terensko delo, zato sem pred desetimi leti z veseljem sprejela priložnost za soustvarjanje potrošniške oddaje Posebna ponudba. Vedno je poseben občutek, ko oddaji sooblikuješ podobo in vsebino. Danes je precej drugačna kot na začetku, še imenuje se drugače, Koda. Od prvih ustvarjalcev sem zraven le še jaz. Teme so širše zastavljene, od dvojne kakovosti hrane do cen zdravstvenega zavarovanja, od težav z upravniki večstanovanjskih stavb do problematike kreditov v švicarskih frankih, od pravic letalskih potnikov do razmer v domovih za ostarele,« našteva Ines, ki je lani sprejela velik izziv vodenja, saj resnih voditeljskih izkušenj ni imela. Vrgli so jo v vodo in je zaplavala. »V zadnji sezoni z menoj odlično plava Rok Kužel,« pohvali sovoditelja. »Vsak teden 'diplomirati' iz druge teme je naporno, sploh če moraš to storiti štiridesetkrat na leto. In še posebej če to počne ekipa zgolj štirih ljudi,« še pove novinarka in mimogrede razkrije svojo drugo ljubezen – ples.

Več v reviji Zarja št. 11, 12. 3. 2019.