damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Ljudje

Ko misli zaplešejo in zacvetijo

Veliko jih je že očarala, ne le s svojim plesom, temveč tudi s svojo neposredno odprtostjo. Pred 16 leti tudi Tatjano Ferengja, da je ob plesnem talentu spodbujala še njeno ljubezen do slikanja ter pisanja misli in pesmi. Našla je skrivne Evine zapise in prisluhnila želji, da bi jih nekoč lahko izdala v knjigi. Želja se je te dni uresničila.

Avtor:

Urška Krišelj-Grubar

Značke:

Pisano platno, ljubezen in ples v mojih očeh je naslov knjige, ki jo krasi Evin portret, odet v vijolično-zelene odtenke (prispeval ga je naš fotograf Šimen Zupančič.)  Ob izidu smo bili priča letos gotovo eni najbolj s čustvi nabitih promocij knjige, ki so jo prišli podpret ljudje, ki slišijo, čutijo in predvsem stojijo ob strani drugačnim.

Danes vesta, zakaj. Dan pred uradno predstavitvijo se srečam z Evo in njenima staršema v kranjski kavarni. Povsod jo spremljata. Že 36 let. Svojo tretjo hčer, ki se je rodila, ko je imela mama dr. Vanja Bavcon 41 let. Tedaj so bili drugi časi, ne kot danes, ko se ženske odločajo za rojstvo prvega otroka sredi štiridesetih. Malo da sta že utrujena, zaupata oče in mati, saj jima njuna Eva preprosto ne dovoli, da bi se postarala, upočasnila. Vsak dan jo odpeljeta na kako dejavnost ali dve. Veliko rečem sta se odrekla, povesta, a danes vesta, zakaj. Eva osrečuje sebe in njiju. Omogočata ji, da se lahko razvija, s tem pa staršem drugih otrok s posebnimi potrebami dajejo zgled, da v vseh živijo talenti in darovi. Evo je najprej poklical ples in že pri osmih je začela nastopati, potem še toliko drugih reči. Kot plesalko smo jo lahko spoznali v projektih mnogih priznanih slovenskih umetnikov. Skoraj desetletje sodeluje tudi na delavnicah, dobrodelnih prireditvah, ki jih organizira Planet 47, ki ga vodita Alan in Gaia Asta. Alan je na predstavitvi Evine knjige med drugim dejal, da se prav ob ljudeh, kakršna je Eva, lahko naučimo dajati v ospredje iskrenost, neposrednost in ljubezen.

V knjigi o Evinih talentih vre od lepih besed. Poleg plesa dobro riše in piše pesmi. O njih mi pripoveduje, da se kar na lepem pojavijo. »Iz srca pridejo, ne le iz glave. Čustva razlijem vanje, slišim jih, ujamem in zapišem.« Na predstavitvi knjige so jih brali prijatelji z downovim sindromom. Še pred izdajo knjige jih je prebrala in lektorirala tudi pesnica Neža Maurer. Še na eno damo mlajše generacije ne smemo pozabiti, fotografinjo Mašo Lancner, spomni Evina mami. Maša je prispevala čudovite črno-bele fotografije o Evi, ki so nastajale tri leta.

Več v reviji Zarja št. 52, 24. 12. 2018.