ženska Dobra karma

Na površino prihaja vaša občutljivost, zato ...

ula šemole Svet24.si

FOTO: Slovenska zajčica z Balija: "Koronavirusa ...

ivo hvalica pl2 Reporter.si

So mu prisluškovali? Ivo Hvalica verjame, da so ...

jadrnica, ogenj Svet24.si

Goreča jadrnica, opekline, klic na 112, v glavi ...

20130506-00441506 Necenzurirano

Bo Černač na policiji iskal Titove slike?

george 1 profi Njena.si

Zaradi kornoavirusa doma ostala princ George in ...

Ema 2 Njena.si

EMA: Nepričakovana poteza RTV Slovenija ...

Ljudje

Politiki ne bodo rešili sveta, vsak ga mora sam pri sebi!

Zmago Kovač, 54-letni slikar iz Kamnice pri Mariboru, deluje zelo nežno, skorajda eterično. Visok in slok moški, z dolgimi lasmi, ob katerem imaš občutek, da ga lahko odpihne vsaka sapica. Pa je verjetno to samo vtis, kajti zgodbe, ki jih piše v les, govorijo o njegovi notranji moči.

Avtor:

Alenka Cevc

Značke:

Da ima rad naravo, mi je bilo jasno že po nekaj minutah pogovora. In da za svoje življenje ne potrebuje veliko, tudi. Živi v skromnem domu, do njega vodijo strme kamnite stopnice, vsekane tako rekoč v strm breg, ki si ga je naredil v hiši svojih staršev. Tam živi in ustvarja. Znan je po lesenih reliefih iz lesa dreves, ki niso bila posekana, ampak so umrla sama, kot pravi Zmago.

Zmago Kovač zagotovo ni človek za današnji čas. V njem ni niti kančka potrošništva, ni danes tako želene tekmovalnosti, še celo umetniškega ega nisem zaznala; kar pa ne pomeni, da ni skrit nekje globoko v njem, saj brez njega ne bi mogel biti umetnik. Mislim pa, da prav ponižno ždi in čaka, da ga gospodar pokliče. Zmago se nikoli ni gnal za materialnimi dobrinami. Ima pa v sebi ogromno ljubezni, ki jo daje skozi svoja dela. Je eden tistih ljudi, s katerimi lahko samo sediš in si tiho, ne da bi pri tem čutil nujo po govorjenju. Tišina z njim je prijetna. Iz srca sem se nasmejala, ko mi je povedal, da se je nekoč znašel na tečaju govorništva. »Morali smo se predstaviti,« pripoveduje počasi in umirjeno, »predstavil pa sem se takole: Jaz sem Zmago Kovač in rajši, kot govorim, sem tiho!« No, toliko, da si boste malo predstavljali, kako mi je bilo na pogovoru z njim.

Zgodbe, ki niso šle skozi dimnik. Zmago je po poklicu profesor slikarstva, vendar z veliko ljubeznijo oblikuje tudi les. Enega svojih ciklov lesenih reliefov je poimenoval Drevesne zgodbe ali zgodbe, ki niso šle skozi dimnik. Sprva naslova nisem razumela, ko pa mi je povedal zgodbo, sem rekla samo »aha«! Pokazal mi je relief, na otip gladek in mehko valovit, narejen iz javorovega lesa. »Vsa drevesa, iz katerih sem delal, sem poznal, z njimi sem bil povezan,« mehko pripoveduje. Zmago ima izjemno visoko ekološko zavest in navdih vedno najde v naravi, s katero je globoko povezan. »Ko je bil moj sin Matej še majhen, je bil ta javor za naju 'sveto' drevo. Nanj sva plezala in hodila ležat na njegove skoraj vodoravne veje, ki so bile porasle z mahom. Od tam sva opazovala njegovo krošnjo. Ko je cvetel, je imel čudovite cvetove, ki so širili omamen, sladkast vonj,« se je Zmago skorajda čisto prepustil spominu na ljubo mu drevo. »Potem pa je prišla žled in najin javor se je poslovil … Njegov les sem pobral in ga uporabil za svoje delo, iz njega sem naredil reliefe. Če ga ne bi pobral, bi ga ljudje odnesli in skurili. Zato so to zgodbe, ki niso šle skozi dimnik.« 

Iskanje harmonije s seboj in svetom. Že kot mlad človek se je Zmago malce razlikoval od svojih sovrstnikov. »Odkar pomnim, sem vedno iskal harmonijo. Rad sem šel na kakšen miren prostor, kjer sem se lahko povezal z univerzumom in začutil globoko enost. Rad sem bil ob vodi in ustvarjal. Moja mladost je bila polna iskanja. Nekoč sem leto dni preživel v dolini Drnice na Primorskem. Pasel sem koze in izdeloval kipce iz mastne ilovice. Te figurice sem potem postavil na dež in gledal, kako so izginjale … Živel sem v kamniti hiški, tam sem naslikal tudi ciklus Istrske krajine,« se spominja svojih iskanj Zmago. Večkrat je našel kakšen osamljen kraj, kjer si je pridobil prijatelja, kmeta, ki mu je pomagal s tem, da mu je dal živež. Zmago je na ta način preživel in delal. V Indiji je nekaj časa živel s saduji, svetimi možmi, in z njimi meditiral. Njegova iskanja so se kar malce zavlekla, saj je takole živel do tridesetega leta. Ob tem mi pove, kako globoko je hvaležen svojim staršem, ki so ga podpirali, čeprav zanje to ni bilo vedno lahko. 

Učitelj. »Devet let sem bil tudi učitelj na različnih šolah, nazadnje na waldorfski v Mariboru, kjer sem poučeval lesoreštvo,« pove in pade v smeh: »A si predstavljate, jaz pa učitelj,« se kar ni mogel nehati škratovsko režati. »Po devetih letih učiteljevanja sem imel poln kufer vsega, pa sem šel,« je povedal o koncu svoje učiteljske kariere. »V začetku sem strašno rad delal z mularijo, potem pa sem izgubil veselje do poučevanja. In takrat je pošteno do otrok in sebe, da greš,« je prepričan Zmago. Sicer pa se z »mularijo« še naprej dobro razume, Zmago je tudi »foter« dvema sinovoma, 24-letnemu Nejcu in 18-letnemu Mateju.

Več v Zarji št. 35, 28. 8. 2018.