Sašo Hribar za obrez Dobra karma

'Ne bi več tlačil tega sveta, če Andreja ne bi ...

papiga Svet24.si

Papiga slišala zadnje besede, ki jih je Elizabeth...

janez jansa dz Reporter.si

Novinarji brez meja: Čas je, da se Janša neha ...

nova gorica, streljanje Svet24.si

VIDEO: Sredi belega dne strelski obračun v Novi ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo: kaj je KPK ugotovila v aferi maketa

petra-roi Odkrito.si

Se žena slovenskega pevca res videva z Donaldom ...

sasa pavlin stosic Njena.si

Igralka odvrgla vsa oblačila

Ljudje

Zdelo se mi je, da letim

Bili smo na koncertu Klemna Slakonje in Big banda RTV Slovenija v Centru urbane kulture Kino Šiška

Seveda je človek vznemirjen, ko gre na koncert Klemna Slakonje. Saj smo ga že videli na odru kot pevca, zabaval nas je med odmorom v predstavi Kralj Ubu, ko je pel skupaj z Jurijem Zrnecem in pokojnim Jernejem Šugmanom, pa v zasedbi D Drams, ko so predstavljali lansko in letošnjo sezono Drame, v kateri je Klemen stalno zaposlen. Ampak čisto samostojen koncert, in to z Big bandom RTV Slovenija, kaj takšnega pa še ne.

A Klemen je bil na odru čisto sproščen in ležeren, ko da je v življenju odpel in odigral že nešteto takšnih koncertov. Čeprav je bil potem, po zaključku, ko smo spregovorili nekaj besed, vidno utrujen. Več kot uro in pol prehajanja iz osebe v osebo, iz pesmi v pesem, v njih je včasih pel tone in višine več pevcev – v pesmi Od višine se zvrti Vlada Kreslina in Tomija Megliča, pa moške in ženske, operne arije, rap Od ljudi za ljudi, v katerem seveda imitira Murata in Josa. To je bil sicer že drugi skupni koncert Klemna in Big banda RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Kranjčana, ki si je skupno sodelovanje tudi zamislil. Zakaj? »Mislim, da je Klemen eden najbolj glasbeno nadarjenih igralcev pri nas, vokalno je fenomenalen, z njim se da super delati, mi z Big bandom pa radi naredimo kakšen izlet iz železnih repertoarjev – lepo smo se ujeli. Ob njem smo se naučili, da je tudi koncert predstava, da mora imeti dramaturgijo, da glasba in performans nista strogo ločena, igralci so na odru bolj sproščeni, znajo komunicirati – tako da se glasbeniki od igralcev lahko marsičesa naučimo.«

Resen koncert? Klemen je bil na odru res kot doma. Na začetku je povedal, da je bila to, da so v medijih napovedovali teater v glasbi in glasbo v teatru, zgolj marketinška »fora«. Da bo to resen koncert. Pa seveda ni bil. Klemen se je ves čas zafrkaval in poigraval z besedami in ritmi, ali je pel čisto počasi kot pokvarjena plošča ali tako hitro, da mu je Big band komaj sledil. Vmes so ga vsi glasbeniki zapustili in odšli z odra, ker je hotel peti hitre komade, band z Lojzetom na čelu pa je igral počasne. Tako je ostal sam in pel s pomočjo »looperja«, naprave, ki posname glas in ga predvaja v zankah. Klemen je tako zapel portugalsko evrovizijsko zmagovalko, in seveda zraven imitiral pevca z bolnim srcem, pel predahnjeno in se prepričljivo zahvaljeval: Obrigado!

Vsi smo penzioner! Tudi operni napev zmore, in to tako težek, kot je Torna a Surriento, pa najnovejše hite, kot sta Follow my lead, I'm in love with the shape of you, pa stare pop uspešnice, kot je Billie Jean Michaela Jacksona ... Občinstvo je najbolj navdušil z imitiranjem Magnifica in njegove Silvije, pa s Sestrami in pesmijo Samo ljubezen. Pesem Love is in the air je »prevedel« v slovenščino in slišalo se je takole: Vsi smo penzioner, nizka penzija ni fer! V pesem je vpletel tudi Karla Erjavca in njegove r-je. »Korak v levo, korak v desno, zavrtimo se, še enkrat, zletim iz parlamenta.« Občinstvo pa v smeh. V naslednji pesmi je pokazal, kako »fušajo« ženske na koru, ki želijo v pesmi Rodeta za papeža, Rode pa se brani, da noče biti papež. »Pa tako blizu smo bili,« zaključi Klemen. Pesem Bye, bye, Hollywood hills forever je posvetil najboljšemu slovenskemu igralcu Đuru – in pojasnil, zakaj Đuro ni odšel v Hollywood. Ker je tam prevroče. In ker bi težko izgovoril dvojni l v besedi Hollywood. In končal pesem z: »O, Tanja, o tebi se mi sanja!«

Med iskrenimi ljudmi. Sledila je pesem o Piranskem zalivu, ki bi lahko združila Slovence in Hrvate, pel pa jo je seveda »Oliver Dragojević«, kdo drug. V hudem dalmatinskem narečju. V takšnem večeru ni smel manjkati niti naš slavni filozof Slavoj Žižek. Pa – jasno – Jan Plestenjak. Venček njegovih pesmi s poudarjenimi sičniki in metanjem glave v desno. Čista zabava. Pa Angela Merkel in Donald Trump, ki ga je Klemen razglasil za lažnivca, zato je sledila pesem Med iskrenimi ljudmi. Pa Pegasto dekle. Z glasom in ljubkimi napačnimi naglasi Arsena Dedića.

Nato nas je presenetil s svojo pesmijo, ki diši po zemlji in se začne takole: Kako si lepa, ko se vrtiš, v tej lepi modri obleki. Pesem poje o tem, kako moramo paziti na našo zemljo, da je ne smemo onesnaževati, sicer nas kmalu ne bo več.

Celotno reportažo o koncertu Klemna  Slakonje si preberite v 24. številki revije Zarja (12.6.2018).