danijela Odkrito.si

Danijela Martinović spregovorila o hudi bolezni

game oer Svet24.si

Najpopularnejši slovenski "Boy Band" se vrača ...

20181019_170816 Petisvet.si

Živalske karte napovedujejo za naslednji teden

Melanie Marden Svet24.si

VIDEO: Spregovorila »gola Melania«: grozijo ji s...

Sašo Avsenik Svet24.si

Sašo Avsenik postal očka

Justin Bieber, Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber končno potrdil poroko

rok damis-loser Njena.si

The Biggest Loser: Takšen je Rok 4 mesece po ...

Ljudje

Ustavimo obrekovanje!

Pobuda za svetovni dan stop obrekovanju

V Izobraževalnem centru Eksena v sodelovanju z istoimenskim društvom že od leta 2016 izvajajo nepridobitni človekoljubni projekt Stop obrekovanju. Prepričani so, da je obrekovanje oblika nestrpnosti in agresije, ki ni dovolj prepoznana, ima pa lahko resne posledice tako za posameznika kot za družbo.

V sodobnem svetu dobiva obrekovanje z novimi mediji nove razsežnosti, na svetovnem spletu je opazen porast obrekovanja, sovražnega govora in lažnih novic, ki so prav tako vrsta obrekovanja. Zato so pri Ekseni naslovili na Organizacijo združenih narodov formalno pobudo za razglasitev svetovnega dneva stop obrekovanju. Pogovarjali smo se z Nejcem Jelenom in Ajdo Bezenšek Špetič, ki vodita projekt.

 Zakaj pravite, da je obrekovanje nezadostno priznana oblika nestrpnosti?

Ajda: Problem je, ker je stopnja zavedanja na tej ravni, da je obrekovanje pač nekaj vsakdanjega, neizogibnega, malenkostnega in nič kaj škodljivega.

Nejc: Tako kot je bilo nekoč normalno in prav, da ženske nimajo volilne pravice, tako je danes odnos do obrekovanja veliko preveč sprejemljiv. Kot ljudje in družba moramo dojeti, da je obrekovanje resna oblika nestrpnosti in destruktivne agresije, do katere je treba razviti ničelno toleranco.

Lahko naštejeta nekaj primerov takšnega obrekovanja v zadnjem času, ki se ne bi smeli zgoditi?

Nejc: Nobeno obrekovanje ne bi smelo biti sprejemljivo in nobeno obrekovanje ni upravičeno.

Ajda: Ker je obrekovanje nekaj splošno prisotnega in vsakdanjega, bralce spodbujava, naj pomislijo na zadnje govorice, ki so jih slišali o tretji osebi, in razmislijo o možnih negativnih posledicah. Obrekovanje ni nedolžno dejanje, ampak zelo škodljivo za vsakega posameznika.

Celoten članek si lahko preberete v 18. številki revije Zarja. (30. 4. 2018)