ivana kovac 2 Odkrito.si

Ivana odvisna od mamil, zdaj z ljubko hčerkico

Cotswolds Svet24.si

Vsa resnica o njunem zakonskem življenju

samorog 2 Petisvet

Samorogi so ob nas, a ne kličite jih, kadar ...

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Emi Nikočević Svet24.si

Takšna je druga plat menedžerja Bara

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

moja bos Njena.si

Tragičen konec serije Moja boš, oboževalci ...

Ljudje

Hvala vam!

Mala dlan – veliko življenje: zbrali smo denar za najsodobnejši inkubator v državi!

»Če je vse, kar moramo narediti, da se nekaj vsaj malo spremeni, to, da vsak nameni nekaj evrov, je vredno,« je na začetku naše akcije zbiranja sredstev za nov inkubator v ljubljanski porodnišnici dejala Petra Majdič. In bilo je vredno, saj smo v petih mesecih zbrali 30.000 evrov za najsodobnejši inkubator v državi, ki bo požrtvovalnemu osebju enote za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov olajšal skrb za te male borce. Zato smo neizmerno hvaležni vsem, ki ste verjeli, da je to mogoče – ambasadorkam akcije Katarini Venturini, Petri Majdič in Vesni Pernarčič, bralcem revije Zarja, donatorjem, drugim medijem naše skupine ter ne nazadnje staršem danes zdravih in velikih nedonošenčkov, ki so z nami delili svoje zgodbe. Nič ni lepšega kot vedeti, da bo nova pridobitev vsakodnevno pomagala reševati življenja najmanjših bitjec.

Tekst: Katja Božič, foto: Šimen Zupančič

Enota za intenzivno terapijo in nego nedonošenčkov v ljubljanski porodnišnici te opomni na neverjetno moč in ponižnost do življenja, ki se veča z vsakim utripom drobnih srčec za dlan velikih borcev, nad katerimi bdi požrtvovalno medicinsko osebje z vodjo in srcem enote dr. Lilijano Kornhauser Cerar na čelu. Zato ni prijetnejšega občutka, kot videti te na videz nebogljene štručke nekaj let pozneje. Trije navihani, zvedavi in prav nič sramežljivi osemletni nedonošenčki so sodelovali tudi na prireditvi ob predaji naše donacije v avli ljubljanske porodnišnice ter ogreli srca vseh prisotnih. Alja Cestnik, ki se je s svojim simpatičnim glaskom predstavljala tudi v spotih akcije zbiranja sredstev za nov inkubator na naših radijih skupine Media 24, nam je suvereno zaigrala na harmoniko in pokazala, koliko se je mogoče naučiti v le treh mesecih. Dvojčka Maks in Miha Prevolnik, ki sta ob rojstvu tehtala komaj kilogram, danes pa sta korenjaka, ki jima ne bi nihče prisodil, da sta se rodila prezgodaj, pa sta skupaj z dr. Cerarjevo sprejela ček donacije naših ambasadork Katarine Venturini in Petre Majdič, ki nista mogli skriti ganjenosti in veselja. »Glede na to, da sva mamici, mislim, da imamo vsi posebne izkušnje tudi na teh oddelkih. Ne glede na to, da imam dve donošeni hčerki, sem se pred porodom soočila z zelo zanimivo situacijo in v tistih trenutkih sem začela drugače gledati na življenje. Dokler se ti kaj takega ne zgodi, se ti zdi vse samoumevno. Tudi življenje,« je povedala Majdičeva. »Odtlej drugače gledam na življenje, spoznala pa sem tudi toliko srčnih ljudi, tako da iskrena hvala vsem medicinskim sestram, gospem, ki tudi večkrat na dan čistijo sobe. Na koncu pa ste seveda zdravnice in zdravniki tisti, ki rečete, vse bo v redu, s tem novim inkubatorjem pa boste toliko bolj verjeli, da bo res vse v redu!«

Hvaležni smo! Še pred nekaj desetletji veliko prezgodaj rojeni otroci ne bi preživeli, danes pa ekipa dr. Cerarjeve lahko ohrani življenje tudi za dlan velikim otročkom, lažjim od 500 gramov, kar je seveda čudež. Čudež, ki ga kljub vsej požrtvovalnosti, srčnosti zdravnikov in neizmerni ljubezni staršev brez prepotrebnih aparatur, sploh inkubatorjev, ne bi bilo. Za nadomeščanje starih in nakup novih aparatov, ki omogočajo te malčkom varnost prvih korakov v življenje, pa je denarja iz »državne blagajne« vedno premalo. Zato smo izredno hvaležni – vam, dragi bralci, donatorjem in vsem, ki ste na kakršenkoli način pomagali pisati zgodbo novega inkubatorja ljubljanske porodnišnice. Kaj niso naša življenja lepša, če vemo, da smo storili nekaj čudovitega za drugo življenje?

Katarina Venturini: Počaščena sem! »Kar malo sem presenečena nad tako visokim zbranim zneskom. Vesela sem, da je Slovenija prisluhnila. Vsaka od nas ima svojo zgodbo, tudi jaz, veliko časa sem namreč preživela v tej stavbi. Imeti otroka je res neizmerna sreča. Počaščena sem, da sem bila del te akcije in da je mogoče moje ime morda tudi malo pripomoglo k še višjemu znesku!«

Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, srce in duša enote za intenzivno terapijo in nego novorojenčkov:  »Na oddelku se vsako leto zdravi več kot 600 novorojenčkov, med katerimi prevladujejo nedonošenčki. Tistih, ki so rojeni s težo manj kot 1000 gramov, je vsako leto okrog 80. Da bi lahko zrasli v zdrave malčke, jim morajo zdravniki, medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci pomagati s številnimi aparati: inkubatorji in ogrevalne posteljice jim nudijo toplo in varno zavetje, respiratorji jim pomagajo dihati, monitorji spremljajo delovanje njihovega srca, pljuč in živčevja, črpalke jim z mikrolitrsko natančnostjo potiskajo po drobnih cevkah v žile hrano in zdravila, z ultrazvočnim aparatom je mogoče prikazati zgradbo in delovanje notranjih organov ter spremljati uspešnost zdravljenja. Osebje intenzivne in svojci nedonošenčkov, ki jih skupni interes narediti prve korake življenja nedonošenčkov lažje in varnejše druži v Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, smo izredni hvaležni pobudniku dobrodelne akcije, reviji Zarja, da nam je pomagal pri zbiranju sredstev za nakup inkubatorja.«

Pri naši akciji so nam dlani podali tudi podjetja Pampers, Vzajemna in Sanofarm, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. 

Blagovna znamka Pampers s svojim sloganom »Ljubezen, igra, spanec« sporoča, da se zaveda, katere stvari so bistvene za zdrav razvoj malčkov. V želji, da jih pri tem ne zmoti ali ovira mokra ritka, že več kot 50 let ob nepremagljivi suhosti zagotavlja mehkobo, udobje in nežen dotik. Prav zaradi svojega poslanstva – skrbi za najmlajše –  se je Pampers med prvimi odzval na našo pobudo.  

Pri akciji nas je podprla tudi Vzajemna, ki kot družbeno odgovorna zavarovalnica pomaga slovenskemu zdravstvu. Vzajemna je pred leti že donirala inkubator ljubljanski porodnišnici in tudi sicer si prizadeva, da bi imeli njihovi člani kakovostno zdravstveno oskrbo. Prireditve se je udeležila direktorica službe za odnose z javnostmi Petra Juvančič.

Naši akciji pa se je pridružilo tudi podjetje Sanofarm z blagovno znamko Fitobimbi. Na dogodku je bil vodja projektov v marketingu Sanofarma Marko Stopar.