indira emina ekic Odkrito.si

Ekićeva je na trnih

bencin, gorivo Svet24.si

Gorivo bo jutri malce cenejše

Ryan Hammons Petisvet

Preden je umrl ...

portugalska ladjica Svet24.si

Smrtonosno portugalsko ladjico opazili v Jadranu: ...

Michael Jackson Svet24.si

Znani obrazi, ki ne znajo upravljati z denarjem

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

Voranc Boh (1) Njena.si

Umrl priljubljeni Blaž iz Reke ljubezni!

Ljudje

Moč misli ustvarja našo resničnost

Lahko bi učila saksofon v glasbeni šoli ali kakem orkestru. Lahko bi pela, delala refleksno masažo stopal ali svetovala ljudem po vedski astrologiji. Vse to in še kaj bi lahko počela Špela, a jo je vedno nekaj vodilo naprej. Ob učiteljih, velikih mojstrih, kjer je lahko brskala in raziskovala, je spoznala, da učenje nima konca. Pot jo je nesla na Kitajsko. V vasico Čenjiagou.

Avtor:

Urška Krišelj-Grubar

Značke:

Spoznala sem jo na urah čen taijiquana pri zdravnici ajurvedske medicine Biljani Dušić. Na svetlolasi Gorenjki, doma iz Smokuča, me je vedno znova nekaj prevzelo. Saksofonistka da je, mi je povedala, ampak v obdobju, ko še išče tisto, v čemer bi se rada ustalila. Od maja je ni bilo več na vadbah. V kitajski vasi Čenjiagou je vsak dan osem ur in več vadila tradicionalno borilno veščino. Kako nam lahko pomaga tako znanje, me je zanimalo.

Pestra pot iskanja. Špela je po študiju saksofona v Ljubljani in Amsterdamu delala kot pedagoginja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na glasbeni šoli na Jesenicah in v Škofji Loki. Sodelovala je tudi z Orkestrom slovenske vojske in Orkestrom slovenske policije. Učila se je solo petja. Leta 2009 se je vpisala na šolo za bioterapevte Marjana Ogorevca in dve leti obiskovala študij indijske vedske astrologije pri Kseniji Raškovič Nassif v Mariboru. Hkrati si je nabirala praktično znanje pri dr. Biljani Dušić na področju kultivacije uma, joge in kitajske borilne veščine taijiquan. Pestra pot iskanja pri njenih dobrih tridesetih pomladih. 

Ko se vse ustavi. K temu so jo prisilile nenehne spremembe v počutju:  »Enkrat sem bila vesela in zadovoljna, a kaj ko se je to bliskovito spremenilo in sem bila zopet jezna, nezadovoljna, žalostna ali v strahu. Vse to me je zelo izčrpavalo. Do sebe sem gojila ogromno pričakovanj, imela sem že jasno vizijo o uspehu in močno voljo, da jo uresničim. A kar naenkrat stvari niso šle po načrtu in postajala sem vedno bolj napeta. To se je poznalo pri igranju inštrumenta, spopadala sem se s precejšnjo zakrčenostjo. Čeprav sem v sebi čutila velik navdih in močno željo po ustvarjanju, poleg tega pa sem imela še odličnega profesorja, se je vse ustavljalo.«

To jo je tako potrlo, da se je umaknila vase in opustila druženje z ljudmi, da bi v sebi poiskala odgovore, zakaj se ji to dogaja. Začela je redno meditirati in uporabljati afirmacije ter čez nekaj časa ugotovila, da se nekaj v njej počasi spreminja. Telo je postalo mehkejše in um jasnejši, posledično pa je tudi njeno ustvarjanje začelo dobivati novo podobo. Pravi, da brez borb ni šlo in da je morala vztrajati tudi takrat, ko se je počutila slabo. Tako je spoznala, da misli in moč pozornosti ustvarjajo občutke, telo in zunanjo resničnost.

Več v Zarji št. 2, 9. 1. 2018.