ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

Apokaliptična Petisvet

Nostradamus videl, kaj nas čaka

Glarus Svet24.si

Znano, kakšno funkcijo je na ladji imel ...

loser kamnolom Svet24.si

Maja je porabila "zlate palice" iz kamnoloma

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

Ljudje

Pilotiranje je kot operiranje: najmanjša napaka je lahko usodna

Pravijo, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Vladimir Pfeifer ne bo nikoli pozabil, kako je kot fantič skupaj s sestro navdušeno opazoval mamo, okulistko Leo Talani Pfeifer, kadar je v domači kopalnici v stanovanju v Murski Soboti vadila operacije na svinjskih očesih. Zagnana, kot je bila, je hotela do popolnosti raziskati, kako bi ljudem lahko pomagala pri odpravi sive mrene. To je bilo daljnega leta 1960, ko se je začela medicina bliskovito spreminjati in napredovati. Sina je znala spodbuditi, da se je tudi sam odločil za študij medicine. Danes je upravičeno ponosna nanj: postal je svetovno priznan očesni kirurg, dobitnik najvišjih priznanj za očesno kirurgijo v Evropi in Ameriki. Kot vabljeni predavatelj in operater predava, v živo operira pred občinstvom v dvorani z neposrednim prenosom ter vodi tečaje in delavnice o novih očesnih kirurških tehnikah. Oče štirih otrok na ljubljanski Očesni kliniki vodi oddelek, dela tudi v svojem zasebnem okulističnem centru, veliko je na poti po vsem svetu. Vseeno pa najde tudi čas za svojo veliko ljubezen – letenje, tako z jadralnim kot motornim letalom.

Avtor:

Andreja Comino

Značke:

»Na odraščanje v Murski Soboti imam lepe spomine. Starša sta nama s sestro znala privzgojiti radovednost, delovne navade in željo po uspehu. Mama je okulistka, oče pa ekonomist. Vsadila sta nama zavedanje, da je lepo pomagati ljudem in da je pri izbiri svoje poklicne poti pomembno, da te stvari zanimajo in jih počneš s srcem. Kot predšolski mulc se še nisem zavedal, kakšno pionirsko delo je opravila moja mama. Veliko je delala in dosegla sijajne rezultate – v Sloveniji je izkoreninila trahom in bila med prvimi, ki so operirali sivo mreno,« se spominja Vladimir, ki je proti koncu osemletke razmišljal tudi o tem, da bi postal atomski fizik. A se je po gimnaziji v Murski Soboti vseeno raje vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Oče Vladimir pa ga je navdušil za jadralno letenje. Manj kot pet let starega dečka je jemal s seboj na letališče in mu odkrival lepote tišine na nebu. Tako ga je posrkalo, da je postal celo državni prvak v jadralnem letenju, in to ob študiju medicine.

Iz Ljubljane v svet. »Nikoli nisem razmišljal, kako sem vse to zmogel in uskladil. Leta 1982, ko sem končal študij, sem obvezno dveletno splošno prakso opravil v zdravstvenem domu v Murski Soboti. Na to mesto sem še danes zelo navezan in se redno vračam. Odločil sem se za specializacijo iz oftalmologije, dragocene izkušnje sem nabiral na Očesni kliniki. Veliko sem hodil po kongresih in srkal znanje drugih kolegov in mentorjev,« pripoveduje in dodaja, da je imel srečo, da je spoznal družino izjemnega Antona Banka, predvsem sina Williama, ki se je preselil v ZDA ter iznašel napravo za odstranjevanje sive mrene z ultrazvokom. To je bila revolucija na tem področju. Tudi sam je odšel čez lužo na usposabljanje za ravnanje s tem aparatom in bil presrečen, ko je družina Banko enega podarila Očesni kliniki. »Nikoli ne bom pozabil, kako sem aparat v velikem kovčku najprej spremljal v Beograd, šele nato v Ljubljano. Bil sem vesel, ker smo s to napravo pomagali številnim ljudem, poleg tega sem začel svoje znanje prenašati na druge. Metodo smo širili po svetu, imeli kongrese in praktične delavnice.« Kljub kritikam na račun zdravstvenega sistema je zelo ponosen na slovensko znanje in izkušnje.

Slovenci smo v svetovnem vrhu. »Oftamologija je v Sloveniji v povprečju na višji ravni kot drugod po Evropi in Ameriki. Uporabljamo najnovejše metode operacij in vsi naši kirurgi so zelo dobri. Operacije so varne, rezultati zelo dobri. Ljubljanska očesna klinika pa je vrh tega.« Vladimir Pfeifer je vodja oddelka operacij za sprednji segment očesa, vodja ambulante za refraktivno kirurgijo in bolezni roženice, vodja transplantacijske dejavnosti, član razširjenega strokovnega kolegija za transplantacijsko dejavnost in glavni mentor specializantom. Razvil je kopico novih operacijskih metod in postopkov ter za svoje delo prejel veliko nagrad. Nazadnje prestižno nagrado barraquer v Milanu. Ob delu na Očesni kliniki si je želel še osebnih podjetniških in profesionalnih izzivov. Že leta 1996 je začel delati tudi zasebno, nato pa je osnoval svoj Očesni kirurški center dr. Pfeifer. »Ves čas sem usmerjen k napredku. Zato sem želel del svojega profesionalnega življenja preživeti tudi v svoji kliniki, ki jo razvijamo z nakupom najsodobnejše opreme in izobraževanjem na vseh področjih očesne kirurgije. Vesel sem, da uspešno opravljam najtežje operacije na sprednjem segmentu očesa. Vsi podatki iz naših diagnostičnih naprav so shranjeni na posebnem strežniku, iz katerega se lahko prenesejo v operacijski mikroskop, ki omogoča najnatančnejše izvajanje operativnih posegov na lečah. S tem ni nobenega prepisovanja podatkov in je izključena možnost človeške napake,« ponosno razlaga zdravnik, za katerega je največji izziv najboljši možen rezultat pri katerem koli posegu. Vesel je, da lahko odpravljajo vse vrste dioptrije, največji izziv pa je nekomu vrniti vid. »To je seveda možno, če bolnik nima okvarjenega ali pretrganega optičnega živca. Če je mrežnica kolikor toliko funkcionalna, je možno bolniku vrniti vid s sprostitvijo optičnih medijev: lahko se zamenja roženica, leča, odpravijo motnje v optični osi. V zadnjem času pa obstajajo tudi proteze, ki stimulirajo možgansko skorjo in delujejo na podlagi kamer. Te se lahko vstavijo v oko, če so optična vlakna delujoča, ali stimulirajo direktno vidni center v možganski skorji,« je poskušal preprosteje razložiti zapletene postopke.

Uživa v podiranju meja nemogočega. Sogovornik uživa pri svojem delu. »Zelo vesel in zadovoljen sem, če lahko naredim nekaj dobrega in je tudi rezultat dober. Na Očesni kliniki preživim tri dni, preostale na svoji kliniki. Operiram tudi v Beogradu, dosti pa predavam po Evropi in Ameriki,« je povedal član številnih mednarodnih oftamoloških organizacij. Z veseljem sprejme povabila za vodenje delavnic o kirurgiji očesa na ASCRS in ESCRS, saj rad svojo inovacijo pri tehniki operacije sive mrene, za katero je prejel najvišja priznanja, razširja med druge oftamologe. »Novosti v tehniki in opremi se razširjajo z bliskovito hitrostjo. Vesel in ponosen sem, da jih čim hitreje spravimo med zdravnike in tako omogočimo višjo raven oskrbe bolnikov in zdravljenja.« Najbolj se ga dotakne, če operacije ne potekajo tako, kot se je vnaprej pripravljal, ter kljub vsemu znanju in trudu ne uspe bolniku izboljšati vida.

»Lotim se vsakega takšnega, kjer je vsaj malo možnosti za izboljšanje,« pove. Dan pred našim srečanjem je operiral komaj mesec dni starega dojenčka in mu odstranil žile, ki bi se med razvojem očesa morale zapreti, mrežnica se ni mogla razvijati in so z operacijo odpravili napako. Pogosto izvaja tudi operacije, s katerimi poskuša rešiti poškodovane roženico ali šarenico ali pa namesti umetno lečo. Svoje znanje z veseljem prenaša na mlade. »Zelo so pridni in sposobni, radi se učijo, zato jim tudi krasno uspeva,« pravi Vladimir, ki na svoji kliniki bolnike obravnava brez zdravniške halje. To pa zato, ker se, sploh otroci, takoj ustrašijo in je potem teže vzpostaviti zaupanje ter sodelovanje. »Stricu« v hlačah, srajci in puloverju laže razložijo svoje težave z očmi.

Več v Zarji št. 48, 21. 11. 2017