ANNA_PAYNICH Odkrito.si

Zaradi Pop TV-jevega šova ostala brez službe

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 17. oktobra

1 Petisvet.si

Baba Vanga v zadnji prerokbi napovedala ...

bankomat1 Svet24.si

FOTO: Eksplozijo v Ljubljani naj bi povzročil ...

Josip Broz Tito Svet24.si

Titov dvojnik, ki je izginil iz zgodovine

Lina Kuduzović Najstnica.si

Lina Kuduzović izdala svoj prvi singl in ...

luka in franko Njena.si

Kmetija: Tekmovalca sta v resnici vrhunska ...

Ljudje

Preventiva je politična odločitev!

Spomladi leta 2009, ko je imela Jana Koteska, manekenka in modna oblikovalka iz Zidanega Mosta, šele 26 let, je na desni dojki zatipala zatrdlinico. Čeprav mlada, je bila ozaveščena in hkrati tudi malo prestrašena, pa se je odločila, da gre takoj na pregled. Zdravnik ji je zagotovil, da je z njo vse v redu, saj je mnogo premlada za kakšno resno bolezen. Ji je pa vseeno svetoval, naj si dojke še naprej vsak mesec pregleduje. To je tudi počela in novembra istega leta ugotovila, da se bulica hitro povečuje. »Tudi na drugem pregledu me družinski zdravnik ni resno jemal, saj je bil kot številni drugi prepričan, da je rak dojk bolezen starejših žensk. V povprečju namreč zbolevajo po 50. letu. Vseeno pa mi je dal napotnico za punkcijo v Ljubljani in tam so mi decembra diagnosticirali rak dojk,« se spominja Jana Koteska, ki smo jo konec oktobra letos srečali kot prostovoljko na 13. panevropski konferenci evropske zveze Europa Donna v Ljubljani. Udeležilo se jo je približno 200 predstavnic, v glavnem bolnic in ozdravljenk od raka dojk, iz 47 držav, ki so članice velike družine Europa Donna.

Avtor:

Neva Železnik

Značke:

»Rak dojk redko napada mlade, a mene in številne še mlajše in malo starejše je, zato bi bilo prav, da bi zdravniki prav vsako žensko, ki opazi spremembe na svojih dojkah, resno obravnavali,« pravi sogovornica.

Jana je najprej dobila šest kemoterapij, da se ji je tumor zmanjšal. Potem so ji na njeno izrecno željo amputirali obe dojki. Njen onkološki kirurg je bil dr. Janez Žgajnar, plastični kirurg, ki ji je naredil res lepi novi dojki, pa dr. Franc Planinšek.

Med zdravljenjem in rehabilitacijo je na pomoč poklicala članice mlade sekcije Europe Donne. Ker so one pomagale njej, da se je hitreje psihično pobrala, tudi ona zdaj pomaga drugim. »Od takrat naprej se s članicami Europe Donne, ki je v 20 letih naredila ogromno dobrega za bolnice in ozdravljenke, pa tudi za zdrave, redno družim. Postale smo iskrene prijateljice, jaz pa njihova prostovoljka,« nadaljuje Jana Koteska, doma iz Loke pri Zidanem Mostu, po poklicu oblikovalka notranje opreme, pa tudi manekenka, ki se že več kot 15 let profesionalno vrti v modnem svetu in se je preizkusila tudi v Milanu in Los Angelesu. Poleg tega dela še na televiziji, pri filmu in še marsikje. Sicer pa sta imeli rak dojk tudi obe njeni babici. Zdaj ve, da ni nič čudnega, da ga je dobila tudi ona.

Več v reviji Zarja, 7. november 2017