Ana Klašnja in Miha Krušič Svet24.si

Ana Klašnja se je razšla z dolgoletnim partnerjem

profimedia-0634571085 Svet24.si

Angelina Jolie in The Weeknd spet ujeta skupaj

nakupi Svet24.si

Dve tretjini slovenskih gospodinjstev brez ...

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

sex actually Odkrito.si

Voditeljica ostala zgrožena, ko ga je slišala ...

peter vilfan Ekipa24.si

ŽALOSTNI Peter Vilfan! Neverjetno, kako je usoda ...

Ljudje

Brbotanja: Urška Fartelj

Prekmurka Urška Fartelj je avtorica izjemno priljubljenega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno. Te dni je zaokrožila neverjetnih 20.000 všečkov. Diplomirana organizatorka in menedžerka počne nekaj, kar jo neizmerno veseli, a se nima za kuharico. Kuha vsak dan, izgovora v slogu »nimam časa za pripravo kosila« pri Farteljevih ne poznajo.

Avtor:

Tekst: Žana Kapetanović Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Značke:

Nobene hrane nimam za grešno

Se opravičujemo za vsiljivost – kaj bo (je bilo) danes za kosilo?

Danes bodo za kosilo domače testenine. Makaroni. Včeraj sem namreč postala ambasadorka kuhinjskega chefa znamke Kenwood, ki zna med drugim tudi oblikovati testenine in zmleti meso za bolonjsko omako. In zdaj komaj čakam na kosilo. Testenine so domače in njihov okus in kakovost bi težko primerjala s kupljenimi. Obožujemo domačo pašto.

 Kaj je za vas idealno kosilo?

Na kratko: zbrana družina, juha, glavna jed, skleda solate in sladica. Pravzaprav imamo vsak dan idealno kosilo. Kar zadeva jedi, smo izbirčni le pri sestavinah. Prisegamo na domače, lokalno, sezonsko, raznovrstno. Jemo vse in vsak dan nekaj drugega.

 Kdo kuha pri vas doma?

Doma prav vsi poprimemo za kuhalnico. Res je, da sem večinoma jaz tista, ki kuha, a tudi mož zna poskrbeti za odlično kosilo. Otroka rada režeta zelenjavo, pripravljata solate in pomagata pri sladicah. Sploh pa, ko v kuhinji ustvarjamo, smo vsi za štedilnikom in okušamo. Jed, objavljena na blogu, mora biti vsem všeč!

Katero jed najpogosteje skuhate?

Jedi se na našem jedilniku redko ponavljajo, denimo, da se neka jed ponovi le enkrat na sezono. Edina jed, ki se ponavlja, so perutničke na žaru, te so vsak teden na jedilniku. Mene jih je že »groza«, a kaj hočem, če jih moji obožujejo! Potem sta tukaj še lazanja (vendar s sezonskim, vedno različnim nadevom) in stejk, ki se – recimo – mesečno ponavljata na našem jedilniku. Da, pa na govejo juho ne smem pozabiti. Radi imamo dobro kosilo, ker je to naš čas za druženje, ker je kakovostna hrana pomembna za naše zdravje. Zato izgovorov, da nimam časa za pripravo kosila, pri nas ne poznamo. Zdravo kosilo se da pripraviti tudi v 15 minutah.

Kaj morate nujno imeti v svojem hladilniku?

V našem hladilniku vedno najdete tri polne predale sveže zelenjave, solato z babičinega vrta (trenutno tudi nabran čemaž), navadne jogurte, kislo smetano, mleko brez laktoze, domači namaz iz kefirja, jajca in sveže meso.

Koga bi radi povabili na kosilo in zakaj?

Vsak teden se družimo s prijatelji ob kosilih ali zgodnjih večerjah, in to brez kompliciranja z menijem. Pomembna je družba. Zato se trenutno ne morem spomniti »znanega« imena, ki bi ga posebej omenila, da bi ga rada povabila na kosilo.

Ali je med kuhanjem v vaši kuhinji (ustvarjalni) nered ali sproti pospravljate?

Ko pripravljam kosilo, sproti pospravljam, brišem, pomivam. Običajno imam kuhinjo že pospravljeno, ko je jed na mizi. Ko pa ustvarjam nov recept ali pripravljam jed za fotografiranje, vlada v kuhinji kaos. Pult je poln različnih sestavin, krožnikov, krpic, pribora ... Takrat ni časa za pospravljanje, saj se mora hrana fotografirati vroča. Ko nekaj časa stoji na krožniku, ni več privlačna za fotografiranje.

S kom najpogosteje sedite za mizo?

Z družino. Običajno imamo kosilo med tednom (temu bi se lahko reklo tudi zgodnja večerja) med peto in šesto uro, ko opravimo vsak svoje obveznosti in treninge. To je čas, ko si oddahnemo, povemo, kaj je novega, kaj si želimo ... Pri nas so prijatelji vedno dobrodošli na kosilu. Pa sosedovi otroci! Zanje se vedno najdejo dodatni krožniki, četudi je obisk nenapovedan in spontan.

S čim se najraje pregrešite?

Nobene hrane nimam za grešno, še najmanj sladice. Sladice sproščajo hormon sreče. Rada pripravim manjši pekač peciva, manjšo torto, da dobi vsak kos ali dva, ostalo delimo s sosedi ali prijatelji. Tako je za sladico vedno nekaj drugega, rit ne raste prehitro, pa še sosedje so veseli.

Česa na krožniku ne marate preveč?

Ne maram preveč nadevanih krožnikov in potem zavrženih ostankov hrane. Otroka učim, da si na krožnik dasta manj hrane, ko vse pojesta, pa si lahko, če sta še vedno lačna, še enkrat vzameta. Velikokrat so namreč oči bolj lačne od trebuha. In zaradi »požrešnosti« se mi zdi nedopustno metati hrano v smeti.