meditacija Dobra karma

Dobimo, kar si zaželimo - z močjo misli in ...

šamanka Svet24.si

Medijka in šamanka pravi, da bo po koroni bo ...

milan kucan bobo Reporter.si

Zaton Milana Kučana: kaj je ostalo od vpliva ...

milan krek Svet24.si

Krek o "bistveno nižjih številkah" in možnosti ...

brigita-skela-savič Necenzurirano

Vlada, ljudje ti ne zaupajo! #kolumna

Bojan Krajnc 1 Odkrito.si

Bojan Krajnc: Smeh je poleg vitamina D najboljše ...

hanny 3 Njena.si

Hanny šokirala z razkritjem ozadja šova Ugodno ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Ne spreminjam več sveta

Jernej Dirnbek, pevec, poet in pisatelj, član skupine Mi2

Eden od ustanovnih članov skupine Mi2, ritem kitarist, avtor besedil (za Mi 2 in druge izvajalce) in pevec. Njegove so Teta Estera, Pojdi z menoj v toplice, Zbudi me za prvi maj, Samo tebe še imam, Čakal sn te ko kreten, Čista jeba, sopodpisal pa se je tudi pod Črtico in Sladko kot med. Pred leti je napisal besedilo za gledališko predstavo Mi2, Robinson in Petek, v kateri je tudi igral. Pred kratkim je izšel njegov roman Pevci pozabljenih pesmi, duhovito napisana zgodba o malce izgubljenih moških.

Besedila, ki jih pišete za skupino Mi2, so družbenokritična, a zelo priljubljena. Na 20-letnici vaše skupine v dvorani Tivoli so jih peli tako mladi kot stari.

Ko se odločim za pisanje besedila, ne razmišljam, da bi moralo biti družbenokritično, ampak da poleg ujemanja rim ostane še nekaj več, tudi če gre za ljubezensko zgodbo, na primer v pesmi Zbudi me za prvi maj. Je malo nostalgična, obuja spomine, ošvrkne današnjo družbo, v kateri je delavec marginaliziran v primerjavi z življenjem pred 30 leti, ko je bil nosilec razvoja, kolektiva. To so pesmi, ki imajo nekaj v sebi, sicer bi tudi meni nekaj manjkalo pri njih.

Želite z njimi spreminjati svet?

Pri dvajsetih letih sem pisal v prepričanju, da z njimi spreminjam svet. Danes, dvajset let pozneje, sem realnejši in vem, da zgolj opozarjam na kakšno stvar in da se tako sveta ne spreminja. Mi je pa dobro že to, da ob nepravičnosti, težavi nisem tiho ter da lahko po svoje ozaveščam ljudi in vplivam na družbo. Morda bo kdo ob zabavnem besedilu ozavestil sporočilo.

Kako ste od pisanja pesmi prišli do romana Pevci pozabljenih pesmi?

Nosil sem ga v zavesti ves čas, dvakrat sem si privoščil enotedensko odsotnost od doma in se »igral pisatelja«. Vzel mi je več časa, kot sem si predstavljal. Nastajal je polni dve leti, od spomladi leta 2014 pa do spomladi 2016. Vzgib k pisanju je bil, ko sem se spomnil, kako smo včasih na žurih, praznovanjih znali prepevati s kitaro, potem pa je to zamrlo. Želel sem si to oživiti v praksi, a mi zaradi pomanjkanja časa ni uspelo. In tako je čez čas v meni vzniknila ideja, da bi o tem napisal zgodbo. Zamislil sem si okolje, junake, jih postavil v zgodbo, in potem so oni to podoživeli namesto mene.

Bi lahko po vaši knjigi posneli film?

Če bi bilo to nekoliko preprosteje, zakaj pa ne? Ampak na srečo ni. (smeh) Moj dobri prijatelj mi je nekoč rekel, da je posneti film tako, kot če skušaš v ozkem kanuju s svinčnikom in beležko napisati Vojno in mir.

Za koga ste pisali knjigo?

Za generacijo 35 plus, za generacijo, ki je še doživela prejšnjo državo, njeno kulturo, glasbo. V knjigi sem uporabil več odlomkov iz različnih pesmi, ki jih bo ta generacija prepoznala: od Beatlov, Riblje čorbe, slovenskih popevk do slovenskih narodnih. Glavni junak se nekajkrat vrne v čas svoje mladosti brez mobilnikov in z več druženja, pohajkovanja, pomoči prijateljem. Zato bo knjigo najbolj razumel bralec, ki še malo pomni tiste čase.

Več o Jerneju si preberite v 34. številki revije Zarja.