jan kreuzer 1 Dobra karma

Ta naš komik bo že maja prvič postal očka

Vicki Baker Svet24.si

FOTO: V lovu za lopovom so ji specialci razdejali ...

zmago jelincic pl Reporter.si

Jelinčičeva vrnitev v Janšev objem: vedno gre ...

pinijev-sprevodni-prelec Svet24.si

FOTO: Že en stik je dovolj: bruhanje, penjenje, ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Plače zdravnikov: rekorderji med epidemijo dobili...

kraljica elizabeta II Odkrito.si

Kraljica Elizabeta ima znova valižanske ovčarje

Savina Atai Njena.si

Savina Atai trepetala zaradi potresa z nevarnostjo...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Ljudje

Stipe Hečimović zlahka preživi z 20 evri

O tem, da je zanimiv človek, ki goji poseben življenjski slog, sem slišala od ljudi, ki obiskujejo njegove delavnice zdravega življenja in zdrave prehrane ter hodijo z njim na pohode v naravo.

Avtor:

Žana Kapetanović

Značke:

Vendar še zdaleč nisem slutila, da je magister biologije Stipe Hečimović, ki se je pred dvajsetimi leti iz Dubrovnika preselil v Slovenijo, tako poln znanja in modrosti. Zdaj šestinšestdesetletni Stipe živi na Goriškem, v hiški, ki meri skromnih 39 kvadratnih metrov. Brez sodobnih naprav. Upira se potrošništvu, večino hrane nabere v gozdu in na domačem vrtu. Pravi, da zlahka preživi mesec z 20 evri. Njegova ljubezen sta naravoslovje in znanje nasploh. Ne pusti se vkalupiti v eno samo področje. Že od dvajsetega leta je učitelj joge, zelo ga zanima glasba, poučuje slikarstvo, je kipar ... Dvajset let je tudi že mentor na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Novi Gorici.

Stipe Hečimović je bil rojen v Liki, na vasi, tako da je otroška leta preživel v neposrednem stiku z naravo. Šolski ritem in naloge so se mu zdeli prisila, saj je že kot fantiček sam raziskoval v naravi, iskal odgovore, se zabaval, učil ... Še danes ne priznava nobene avtoritete. Zanj je najvišja vrednota logično razmišljanje, (znanstvene) trditve rad preveri, po nekem času pa tudi v svojih teorijah išče napake. Pravi, da je najstrožji kritik lastnih teorij. Zelo je bil nadarjen za likovno izražanje in učitelj matematike mu je že takrat zabičal, da ne sme zanemariti tega talenta, in to ne glede na poklic, ki si ga bo izbral. Stipe je bil asistent na botanični fakulteti v Dubrovniku in tam naredil magisterij.

Komaj sem vas našla. Nič ne delate za samopromocijo? Zakaj?

Ne potrebujem nikakršne promocije, saj imam vedno več dela, kot ga potrebujem. Ljudje me sami poiščejo. Ne organiziram predavanj. Zdaj sem upokojenec in imam 180 evrov pokojnine. Moje delavnice temeljijo na dobri volji in humorju, tako da se na njih zabavamo ter se imamo zelo lepo. Cilj vsega pa je, da se ljudje nečesa naučijo. Udeležujem se pohodov v naravo in ob tem poučujem ljudi o zdravilnih rastlinah in njihovem delovanju, o užitnih rastlinah in njihovi uporabi. To počnem tudi v tujini. Letos gremo na Sicilijo.

Je res, da ste tudi svojevrsten psihoterapevt?

Tudi. A to se zgodi spontano. Psihoterapijo delam na skrivaj. Človeku ne povem, da sem dojel oziroma začutil, da trpi. To njegovo bolečino nato v naravi počasi odpravljamo, če se le da. Ljudje se v naravi lažje odprejo. V sodobni družbi so najhujši problem avtoritete, ki zasužnjijo človeka.

Prebrala sem, da zlahka preživite mesec in da za hrano na mesec ne porabite več kot 100 evrov. Kako živite, kako se prehranjujete?

Celo manj, zlahka preživim z 20 evri. Poleti veliko pridelam. Ko sem imel kmetijo v hribih, sem pridelal vse. Zdaj na vrtu pridelam nekoliko manj. Od zanesljivih pridelovalcev kupujem žita, stročnice, oreške ... Kupujem le tisto, česar sam ne morem pridelati. Nikakor pa ne kupujem različnih predelanih neumnosti. Pri kuhanju vedno ustvarjam. V življenju nisem še nikoli skuhal dveh popolnoma enakih kosil. Skuham obrok iz tistega, kar se mi zdi, da mi bo prijalo. Enako se prehranjuje tudi moja partnerica. Hrana ni problem. Za nikogar ne bi smela biti problem. Primanjkuje pa nam znanja. Barbarstvo je, če človek ne ve tega, kaj jemo in kaj je treba jesti.

Pojasnite mi, prosim, razliko med hranilom in živilom.

Hrana mora imeti biološko vrednost, kar pomeni, da ni samo hranilo, temveč tudi živilo. Zame je hranilo tisto, kar daje kalorije in osnovno zgradbo (beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati), dejstvo pa je, da je hrana, ki je zgolj hranilo (predelana hrana, ki nam jo ponujajo v trgovinah), oropana. Hrana, ki ima biološko vrednost, pa nas ne le nahrani, temveč tudi podpira vse druge življenjske procese, kot so sposobnost razmišljanja, regeneracija in obrambne sposobnosti, spodbuja k razumski izbiri, odločanju, in tako nahrani življenje v celoti.


Več preberite v tiskani Jani (št. 2, izid: 14.1.2014).