alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

italija, sardinija, plaža Svet24.si

Zahteva, da se jih ne obravnava kot kolonijo ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Alter

Čudežna dihalna telovadba

Mezzosopranistka in pevka Manca Izmajlova, ki izvaja operno in moderno glasbo v kar 24 jezikih, je pred tremi leti skoraj izgubila glas. »Zaradi nenehne preobremenjenosti, kljub boleznim sem namreč brez prestanka vadila in nastopala, je moj glas začel dobesedno škripati. Moj poklic je visel na nitki.« Potem se je spomnila na dihalno telovadbo, ki se je je naučila med študijem opernega petja v Moskvi. Čez mesec dni je bil njen glas boljši kot kadarkoli v njenem življenju. Celo več.

Avtor:

Biba Jamnik Vidic

Značke:

 Bila je polna energije, zbujala se je spočita, nič več je niso mučile alergije, celo koža se ji je izboljšala. »Gre za dihalno telovadbo, ki ni namenjena zgolj opernim pevcem. Priporočam jo vsem ljudem, ki si želijo izboljšati imunski sistem, lažje premagovati vsakodnevni stres in postati pozitivnejši.«

Ruska dihalna telovadba, pove Manca, je izjemna. »Ne moremo je primerjati z nobeno znano dihalno tehniko. Gre za ravno nasprotno vadbo, kot jo poznamo, denimo, pri jogi ali meditaciji. Pljuča se pri tej vadbi, pravijo ji tudi paradoksalna vadba, krepijo tako, da jih stiskamo. V nasprotju z drugimi dihalnimi tehnikami, pri katerih se prsni koš širi.« Rezultati dihalne telovadbe so bojda tudi zelo hitri. »Tisti, ki redno delajo vaje po mojem vadbenem programu, poročajo, da imajo že po nekaj dneh občutno več energije, izboljša se jim tudi psihično počutje.« Nad vadbo so še posebej navdušeni bolniki z astmo. »Več udeleženk mi je sporočilo, da ne potrebujejo več inhalatorjev, eni je pulmologinja po 14 dneh vadbe celo ukinila zdravila.« 

Vi ste tako »padli« noter, da ste po mesecu dni beležili že 5.000 ponovitev vaj na dan.

Res je. Vadba me je čisto zasvojila. (smeh) Vaje sem izvajala tudi po dve uri in pol na dan, to je namreč največ, kar je dovoljeno. Vleklo me je, ker sem se počutila zares odlično. Po več kot petnajstih letih profesionalne kariere sem v tem mesecu napravila največji preskok v kakovosti svojega petja dotlej. Dihalna telovadba mi je tako močno okrepila pljuča, glasilke in preponsko mišico, da je petje postalo lahko. Zdaj so moja pljuča odprta in zelo močna. Eden od zdravnikov mi je dejal, da imam pljuča moškega profesionalnega športnika. Poglavje zase je bila zgodba imunskega sistema. Vse življenje sem bila nagnjena k prehladom, pogosto sem zbolevala za angino, gripo, imela dolgotrajne bronhitise. Zdaj skoraj ne vem več, kaj je to prehlad. Če že kaj staknem, se hitro pozdravim. Tako zdrava nisem bila še nikoli!

Rusko dihalno telovadbo je med letoma 1950 in 1980 razvila operna pevka Aleksandra Strelnikova, ki je zaradi obolenja srca imela hude zdravstvene težave.

Začetnica te tehnike je bila pravzaprav njena mama, ki je hčerine napade kašlja, ob katerih je izgubljala glas, reševala z dihalnimi vajami. Aleksandra je tehniko kasneje nadgradila, tudi tako, da je začela sodelovati z zdravniki z različnih področij. Njena metoda je bila večkrat klinično testirana, prejela je tudi certifikat ruskega ministrstva za zdravje. Uradna medicina v Rusiji njeno metodo uporablja kot pomoč pri zdravljenju astme, depresije, bolezni srca in ožilja, alergij, oslabljenega imunskega sistema, hudih obolenj dihal, izgube glasu, težav s kožo, celo hujšanju. 

Kljub temu da je vadba v Rusiji zelo popularna, je na zahodu skorajda ne poznamo.

V Rusiji vadbo uporablja mnogo znamenitih opernih pevcev, tudi estradnih, kot je na primer Ala Pugačova. Običajni ljudje se je ne poslužujejo tako množično, saj se moraš z vadbo ukvarjati sam, kar marsikoga odvrne. Zato sem se odločila, da sestavim dvajsetdnevni spletni program, z njim sem želela ljudem pomagati, da začnejo redno vaditi in se naučijo globoko dihati. Skoraj 80 odstotkov ljudi namreč diha plitvo, saj diha samo z zgornjim delom pljuč. Večina jih tudi ponoči ne preklopi na refleksno globoko dihanje. Rezultat je, da našim celicam in organom kronično primanjkuje kisika. Zato ljudje zbolevajo, so brez energije in prave volje.

Več v reviji Zarja Jana št. 19, 12. 5. 2020