damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Alter

Sladki pelin – zdrav ali čudežno zdravilen?

Medtem ko v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu s sladkim pelinom zdravijo že več tisočletij, pri nas šele počasi spoznavamo to nadvse koristno rastlino. Zanjo je mogoče (znanstveno potrjeno) za zdaj zagotovo trditi edinole, da uspešno zdravi malarijo. Iz prakse ljudi in posameznih raziskav pa je razvidno, da zmore še veliko več. Kaj, so nam povedali tisti, ki so si s sladkim pelinom pomagali pri različnih zdravstvenih tegobah, tudi najhujših.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Najti pravo stvar, ki nam bo pomagala pri naši zdravstveni težavi, danes ni lahko. Po eni strani bi nam pretkani prodajalci prav vse prodali kot zdravilo, po drugi pa morajo biti celo poznavalci rastlin izjemno previdni pri svojih izjavah o njihovi zdravilnosti. Že res, da nadzor nad prodajo zdravil mora biti in da je treba biti pri trditvah o zdravilnih učinkih izjemno previden. A izkušnja človeka, ki je s pomočjo nečesa premagal bolezen, vendarle tudi še nekaj šteje ali pač ne? Kaj ima zapisano opraviti s sladkim pelinom, se sprašujete. Veliko. Mnogi zatrjujejo, da so si prav ali tudi zaradi njega opomogli. Tisti, ki so jim pripravek iz sladkega pelina podarili ali prodali, pa vam o tej izkušnji ne smejo pripovedovati, sploh če po izobrazbi niso farmacevti. Predvsem zato, ker so potrebne dolgotrajne znanstvene študije, preden trditev o zdravilnosti postane uradno verodostojna. Izkušnje s sladkim pelinom se tako širijo le od ust do ust, tu in tam je možno prebrati kakšen članek. Uspeli smo zbrati zgodbe ljudi, ki so prepričani, da so prav s sladkim pelinom uspeli prebroditi svojo bolezen. Pri nekaterih je očitno, da jim je zagotovo pomagal sladki pelin, pri drugih je šlo verjetno za preplet učinkovitega zdravljenja uradne medicine in dopolnilnih alternativnih izdelkov.

Sladki pelin in rak? Marko Conjar se je s sladkim pelinom seznanil, ko je imel raka na prostati. Potem ko so mu tumor že odstranili in je obiskoval kemoterapijo, se je odločil korenito spremeniti življenje in zaživeti bolj zdravo. Po priporočilu prijateljice, ki je imela doma na vrtu sladki pelin, je začel vsak dan piti čaj iz njega in pravi, da se je ob tem dobro počutil. Celo tako zelo, da je sladki pelin začel gojiti tudi sam. Ob tem poudarja, da mora vsak, ki se sooča z boleznijo, sam presoditi in začutiti, kaj mu lahko (dodatno) pomaga. »Kar ustreza meni, morda ne bo ustrezalo vam in obratno.« Med spremembami, ki jih je uvedel, je bilo pitje večjih količin vode (in čajev), svoje telo je osem mesecev čistil z brezmesno prehrano, vseskozi pa se trudi kupovati sveža in zdrava živila. »Ko se temu zares posvetiš, dan mine, kot bi trenil. Pravi skrbi zase se je treba posvetiti, a se zagotovo izplača,« pravi. Marko je danes zdrav in ponosen na spremenjen slog življenja.

Ščitnica še vedno opravlja svoje delo. Mateja Dremelj pa je stavila samo na sladki pelin oziroma alternativo. »Pred dvema letoma so mi punktirali vozliček na ščitnici. Takoj so me poslali na Onkološki inštitut. Sumili so na papilarni karcinom, zato so mi hoteli odstraniti celo ščitnico. Tam sem si izborila čas in nove preglede pri tirologih. Takoj sem prešla na alternativo. Začela sem uživati tudi sladki pelin v obliki kapsul in čaja. Po dveh letih vozliček še ni zrasel in ščitnica opravlja svoje delo. Nova punkcija pa je ovrgla sum na raka,« pripoveduje.

Konec težav z želodcem. Boštjan Benedečič je imel hude težave z želodcem in prebavo. Zdravniki so mu postavili diagnozo GERB (gastro-ezofagealna refluksna bolezen), našli so mu tudi kilo med požiralnikom in želodcem. Za nameček so se mu začele delati razjede na želodcu. »Dobil sem zaviralce protonske črpalke, in ti so me v pol leta čisto uničili,« se spominja. Zato se je svoje zdravstvene težave odločil odpraviti drugače. »Zjutraj sem na tešče spil pol litra vode, v katero je bil čez noč namočen pelin, zvečer sem pojedel jogurt in v njem pelod, jedel pa sem tudi koncentrat sladkega pelina zjutraj na tešče, skupaj z železom. Že dve leti sem brez težav, tablet ne jem, pelin uživam le še preventivno, kakih dvakrat na teden.«

Več v Zarji št. 44, 30. 10. 2018.