Ana Klašnja in Miha Krušič Svet24.si

Ana Klašnja se je razšla z dolgoletnim partnerjem

profimedia-0634571085 Svet24.si

Angelina Jolie in The Weeknd spet ujeta skupaj

nakupi Svet24.si

Dve tretjini slovenskih gospodinjstev brez ...

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

sex actually Odkrito.si

Voditeljica ostala zgrožena, ko ga je slišala ...

peter vilfan Ekipa24.si

ŽALOSTNI Peter Vilfan! Neverjetno, kako je usoda ...

Alter

Usodna moč energije

Bioterapevt Marjan Ogorevc o rastlinah in zdravi hrani!

Avtor:

Biba Jamnik Vidic

Značke:

»Bil sem na nekem srečanju, ko sem v sobi opazil lončnico. Zdelo se mi je, da z njo nekaj ni v redu. Ko sem se povezal z njo, mi je sporočila, da ji prostor, kamor je postavljena, ne ustreza in da bi raje stala tam, kjer je bila do zdaj.« Se tudi vam dogaja, da rastline na nekem mestu v prostoru bolje uspevajo, drugje pa slabše? V današnjem času ljudje preveč delamo z glavo in premalo čutimo, pravi bioterapevt in karmični diagnostik Marjan Ogorevc.

»Čutenje je višja stopnja od razmišljanja. Zato bi lahko izrek filozofa Descartesa »Mislim, torej sem« v današnjem času nadomestili z izrekom »Čutim, torej sem«. Ko čutimo, bolje živimo. Ko začutimo sebe in svoje telo, se lahko odpremo in začutimo tudi druga živa bitja. V kvantnem svetu je vse, kar obstaja, med seboj povezano. «

Marjan Ogorevc je tudi biodinamik in član biodinamičnega društva Ajda. Z rastlinami je močno povezan. Čuti jih in se pogovarja z njimi. »Rastline, s katerimi smo močno povezani, nas čutijo tudi, če smo več sto kilometrov stran. To so celo znanstveno dokazali.« Na rastline, pravi, močno vpliva naše razpoloženje, zato ni dobro, da se na vrt odpravimo, ko smo jezni, potrti ali zaskrbljeni.

Ko ste konec januarja imeli v Sevnici predavanje z naslovom Gojenje rastlin in priprava biodinamičnih preparatov, ste poslušalcem odstrli čisto nov pogled na to, kako močno smo vsa živa bitja na Zemlji povezana.

Tako rastline kot tudi živali in ljudje izhajamo iz ene zavesti. Temu lahko rečemo čista zavest, absolutno, božansko … V materialnem svetu se ta zavest udejanja na različnih ravneh. V kristalih je zavest na najnižji ravni, v ljudeh na najvišji. In ker imamo isto izhodišče, lahko vplivamo drug na drugega. Če omenim rastline: one nas podpirajo tako energijsko kot tudi informacijsko. Še posebej močno vplivajo na nas rastline, kot so denimo huvaska, tobak in nekatere gobice. Te rastline so naše učiteljice. Sposobne so nam dvigniti zavest, da lahko pogledamo v druge dimenzije svoje zavesti.

Verjetno jih je priporočljivo uživati le pod nadzorom?

Seveda. Samo lani so k meni pripeljali tri, ki so to počeli na lastno pest. Vsi trije so končali na psihiatriji.

Imate 80 arov zemlje. Uspelo vam je vzgojiti celo rastline, ki v teh krajih ne uspevajo. Med njimi je deset različnih vrst fig, ki ste jih prinesli iz Dalmacije, Turčije, Primorja, s Portugalskega. Kako vam je uspelo »prepričati« fige, da jih ne moti mraz in da na njih plodovi dozorijo?

Take prilagoditve lepo razloži epigenetika. Nekateri geni, ki so v latentnem stanju, se pod določenimi zunanjimi vplivi aktivirajo. To so geni, ki so sposobni tvoriti posebne beljakovine za preživetje. Vsakemu drevesu, ki ga posadim, pa postavim tudi axis mundi – os sveta. To pomeni, da se v drevesu uravnovesijo energije, ki izhajajo iz zemlje, s tistimi, ki prihajajo iz vesolja. Ker je rastlina bolje prizemljena, lažje raste. Na rastline pa precej vpliva tudi moj osebni odnos do njih. Naj se vrnem k figam: zanimivo je, da imajo fige, ki sem jih prinesel iz drugih okolij, tu čisto drugačne sadeže. Imajo drugačen okus, celo barvo.

Kaj je axis mundi in kako vpliva na človeka?

Axis mundi je steber energije, ki poteka iz središča Zemlje in se nadaljuje v neskončnost vesolja. Stik teh dveh energij v našem telesu povzroči občutek »osrediščenosti«, tesne povezanosti z zemljo, in odprtost proti nebu. Občutek te božanske energije – tako se pogosto počutijo verniki med molitvijo na svetih prostorih – nam pomaga, da se lažje lotevamo vsakdanjih težav; da izhajamo iz sebe, in tako drugi ne morejo absolutno pogojevati našega zadovoljstva in razvoja sposobnosti, ki jih kot danost že nosimo v sebi.

Kako ga naredimo?

Svojo pozornost zavestno usmerimo v noge, predvsem v podplate, ki se dotikajo tal. Pri tem poskušamo čutiti pretok energije od središča Zemlje. Potem pozornost usmerimo še v nebo in poskusimo zaznati še kozmično energijo. Temu dodamo še prepuščanje absolutnemu, saj če se nečemu prepustimo, ta energija steče skozi nas.

Človek, ki se želi povezati z rastlinami, mora torej biti najprej sam v dobrem ravnovesju.

Seveda. To je tudi cilj vseh terapevtskih praks, pa tudi religij. Posledica tega, da je človek povezan sam s sabo, je, da je bolj zdrav, tudi zato, ker je tak človek sposoben začutiti, katera rastlina je dobra zanj. Tako kot rastline vplivajo na nas, lahko tudi mi vplivamo nanje. Rastline, s katerimi se povežemo, ko smo čisti, bodo bolje rasle. Velikokrat slišimo, da ljudem, ki imajo svoje rastline radi, te dobro uspevajo. Tudi ljubezen je energija. Dobro bi bilo, da bi se ljudje zavedali, da rastline, ki jih vzgojijo sami, zanje proizvedejo tiste snovi, ki jih njihov organizem potrebuje.

Je pomembno, kakšno hrano jemo, od kod je prišla, kdo jo je pridelal?

To je zelo pomembno. Hrana poleg vitaminov, mineralov, maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin vsebuje tudi energijo in informacije, ki jih je dobila v okolju, v katerem je rasla, v povezavi z energijami iz kozmosa in tudi od ljudi, ki so to hrano pridelali. Ko po svetu kupujem črna vina, lahko že z dotikom steklenice – seveda govorim o tradicionalno pridelanih vinih – začutim informacije tistega, ki je to vino pridelal. Iz vina lahko razberem njegov psihološki profil, kakšne bolezni ima, kakšen odnos ima z ženo, otroki ... Zelo kakovostna vina imajo tako dobre informacije, da se po kozarcu takšnega vina človek fizično bolje počuti. To so dejstva, ki jih je znanost že potrdila. Ko denimo na Kubi cveti tobak, kubanske cigare ne glede na to, kje na svetu so v tistem trenutku, dobijo lise. Ko tobak odcveti, lise izginejo. Podobno se dogaja tudi z vinom v sodih, ko cveti trta. Vse na tem svetu je med seboj povezano. To zelo dobro vedo tudi biodinamiki. Ljudje, ki hrano pridelujejo na ta način, se trudijo, da delajo s pravimi snovmi, pravimi informacijami in energijami. Čeprav sem član biodinamičnega društva, je moja vloga na tem področju bolj v tem, da ljudem pomagam preiti v takšno stanje, da lahko vplivajo na rastline

Več v reviji Zarja št. 7. 14. 02. 2017