ljudje duše Dobra karma

Z ljudmi, ki si jih želite v svojem življenju, ...

Jessica Biel, Justin Timberlake, Silas Svet24.si

Uradno: Justin Timberlake je spet očka

jankovic makarovic bobo Reporter.si

Dom Jankovićevih privilegirancev: ljubljanski ...

koronavirus, epidemija, pandemija Svet24.si

Nadaljevanje ugodnega trenda: Delež pozitivnih ...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal ...

arthur-chatto Odkrito.si

Spoznajte seksi pranečaka britanske kraljice

ugodno-oddam-sina Njena.si

Ugodno oddam sina: Nova TV komentirala burne ...

MDN

Kandidatke za Slovenko leta 2020

Tokrat smo zaradi znanih okoliščin resda malce čakali, a niti na misel nam ni prišlo, da bi prav zdaj, ko je to najbolj potrebno, z žarometi ne osvetlili izjemnih žensk, njihovega prizadevanja in vsega, za kar se borijo.
Vaših predlogov, drage bralke, cenjeni bralci, je bilo tokrat še posebno veliko, kar kaže na to, da vam je kljub vsemu hudemu, kar smo preživeli v zadnjem letu, še bolj mar. Skupaj z našimi jih je bilo toliko, da je najtežji del, pretresanje, da smo prišli do samo dvanajstih imen, potekal še dlje kot po navadi.
Spet se jih je nekaj branilo, ne, kje pa, ne spadamo zraven. Nekaterih nismo prepričali, kakšna se je pa končno le pustila uvrstiti. Neizmerno smo ponosni, da so končno pred vami.
Proceduro poznate: izrežite in izpolnite kupon ter glasujte za svojo favoritko. Glasovanje bo kmalu omogočeno tudi na naši spletni strani.
Brez vas naše akcije ni.
Odločitev, kateri pripada naslov Slovenka leta 2020, je vaša!

(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
(opis)
{{ wotMsg.message }}

Alter

Verjel sem in se pozdravil

Sean Rutar je premagal sladkorno bolezen tipa 1

Avtor:

Alenka Cevc

Značke:

Sean Rutar je bil leta 2013 star 34 let. Živel je povprečno življenje, bil je poročen, novopečeni očka malega Lukasa, hodil je v službo in se veliko ukvarjal s športom. Z zdravjem dotlej nikoli ni imel nobenih težav. Na začetku omenjenega leta pa je začutil, da z njim ni vse v redu. Neprestano je bil žejen, popil je ogromno, pogosto je uriniral, vsaj sedemkrat na noč. Tudi shujšal je precej, vendar ga to ni skrbelo, mislil je, da je to zaradi vsakodnevnega ukvarjanja s športom. Ko je bil sinček star dva meseca, je moral zanj po nekaj malenkosti v lekarno. Izkoristil je priložnost in farmacevtki povedal o svojih težavah. Takoj je posumila na sladkorno bolezen. Kar tam, v lekarni, mu je izmerila krvni sladkor in rezultat je pokazal 18 mmol/l, kar je občutno več od normalnih 4 do 6 mmol/l, izmerjenih na tešče. S Seanom je bilo nekaj hudo narobe.

Naslednji dan je odšel k svojemu zdravniku, in ta ga je poslal v laboratorij. Po vseh zbranih podatkih je zdravnik razglasil Seana za diabetika in ga poslal domov s predpisano dieto, po njej naj bi bilo v njegovi prehrani 60 odstotkov ogljikovih hidratov, 30 odstotkov  beljakovin in 10 odstotkov maščob.

Po tednu dni od neprijetnega odkritja se je Seanu stanje še poslabšalo, vsak dan slabše je videl. Pot ga je spet zanesla po nakupih v lekarno in potožil je farmacevtki o svojem vidu. Ta mu je ponovno izmerila raven sladkorja v krvi. Tokrat aparatura ni reagirala, na zaslonu se številka ni pokazala. To je bil razlog za preplah. Sean je imel namreč v krvi toliko glukoze, da je aparat preprosto ni mogel izmeriti, saj ni programiran za tako rekoč smrtne vrednosti sladkorja v krvi!  Iz lekarne so ga takoj napotili v zdravstveni dom k zdravniku, ki je v isti stavbi. Tam se je zgodba ponovila, aparat je kazal vrednost 0. To je zelo vznemirilo tudi zdravnika. Takoj so poklicali reševalno vozilo in Seana odpeljali v izolsko bolnišnico. Sam se pravzaprav ni zavedal, kaj se dogaja, bolj ga je skrbelo za ženo in nekajmesečnega sina, ki sta doma čakala, da prinese potrebne stvari iz lekarne. Čudno se mu je zdelo tudi to, da so ga v bolnišnico peljali z vključeno sireno.

Več v Zarji št. 16, 19. 4. 2016