anela sabanagic 4 Odkrito.si

Lado Bizovičar kmalu očka?

prepoznava Svet24.si

Segla v nakupovalni voziček in ukradla torbico

mihael zmahar Petisvet

Kaj vse skriva palača moškega ega?

Kolinda Grabar Kitarovič_rusija 2018 Svet24.si

"Smo najbolj revni v EU!" je spomnil politike, ki ...

nuby lončki odpoklic Svet24.si

Pozor! Ste kupili ta lonček? Nemudoma ga vrnite!

4 - Nika Zorjan Najstnica.si

Nika Zorjan uživa v poletju

tomi meglič, manca simčič Njena.si

Nekdanja Tomija Megliča zopet postala mamica

Zgodbe

Pravica za Nouro

Več kot milijon podpisnikov peticije ter pritisk svetovne javnosti in mednarodnih organizacij je zadostoval: v Sudanu so Nouri Husein, ki je umorila svojega vsiljenega moža in posiljevalca, smrtno obsodbo spremenili v petletno zaporno kazen.

Avtor:

S.M.

Značke:

Noura Husein je v zaporu že več kot leto dni. Ves ta čas je čakala na smrt z obešanjem in ni imela stikov s sorodniki. Odkar jo je policija prijela zaradi umora moža, je v ženskem zaporu, ki je pravzaprav veliko ograjeno dvorišče na prostem, na katero ves čas sije žgoče sonce in kjer si kaznjenke lahko naredijo senco le z rjuhami. Razmere so težke, 19-letna Noura je še vedno oblečena v oblačila, ki jih je imela na sebi tistega dne, ko so jo odpeljali od doma. Zdaj je jasno vsaj to, da je ne bodo vsak hip prišli iskat in usmrtili. Pred kratkim je z njo govorila njena mama, ki jo je končno le uspela obiskati.

Prisiljena v poroko. Vas Al-Bager leži kakih 40 kilometrov južno od sudanskega glavnega mesta Kartum. Obdana je s skalnatimi hribi, predel pa je sušen, čeprav v bližini teče Nil. Obiskovalci pravijo, da enobarvno rjavkasto monotonijo pokrajine razgibajo le pisana oblačila prebivalcev, poslikana z rastlinskimi vzorci.

V to vas se je družina Husein priselila, ko je bežala pred nasiljem v Darfurju. Noura je drugi od osmih otrok v družini. Živeli so skromno, a dovolj dobro, saj je oče sčasoma odprl delavnico in trgovino, prihodki pa so otrokom, tudi Nouri, omogočili obiskovanje šole. Prav to jo je tudi najbolj zanimalo in veselilo. O njej mati pove, da je bila vedno bistra, a zelo umirjena. In ambiciozna, saj je vedno želela študirati in postati učiteljica ali pravnica.

Sorodnik in ženin. Leta 2015 se ji je življenje nenadoma spremenilo. Takrat je imela 16 let, obiskovala je osmi razred. Proti koncu šolskega leta jo je obiskal 32-letni bratranec, ki se je želel z njo poročiti. Videla ga je prvič. Teden dni prej se je za poroko dogovoril z Nourinim stricem.

Vsi so že govorili o poroki, a Noura je snubca odločno zavrnila že na prvem srečanju in mu naravnost povedala, da se ne želi poročiti, saj hoče študirati. Dva dni pozneje so v domači hiši že opravili versko poroko. To se je zgodilo dva tedna po prvem srečanju s snubcem. Noura je želela, da se poroka vsaj prestavi za nekaj časa, dokler ne konča šolanja ali dokler njena mati, ki je pričakovala otroka, ne rodi. Prošnje niso zalegle.

Misel na samomor ...

Več si preberite v 27. številki revije Zarja, ki je izšla 3. julija 2018.