klara hrovat vidmar (1) Odkrito.si

Visoka cena zmage Klare Horvat Vidmar

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za sredo, 20. junija

Volkulja Svet24.si

FOTO: Končno znano, kaj ta skrivnostna zver ...

FOTO1 Dojencki Svet24.si

Kradli slovenske otroke in jih prodajali na Zahod?...

Hailey Baldwin-justin bieber-poljub Najstnica.si

Hailey Baldwin in Justin Bieber ujeta med ...

adelma Petisvet

Iz njenega groba v Konjicah seva zdravilna ...

ljubezen po domače5 Njena.si

Velika prelomnica za parček iz šova Ljubezen po ...

Zgodbe

Kako bi dišala Slovenija?

Dejan Levačić je 44-letnik iz Čakovca, ki ustvarja neverjetne vonje. Parfume iz naravnih sestavin za nekaj mesecev zakoplje v zemljo ali shrani v vodi, in tam počasi dozorevajo. Izdeluje celo parfume, posvečene mestom oziroma državam. Tudi Sloveniji želi posvetiti izvirno dišavo, ki pa bi morala dozoreti na katerem od najznamenitejših krajev naše dežele, kakršni so Postojnska jama, Piranski zaliv ali Bohinjsko jezero.

Avtor:

Ž. K.

Značke:

Sicer inženir strojništva, geotehnike in hidrotehnike je pustil redno službo in se posvetil snovanju dišav. Zaradi različnih poklicev je lahko med seboj povezoval svetove zemlje, voda, vrtnic in naravnih dišav, pravi. »Vse, kar je mogoče kupiti na trgu, je izdelano iz sintetičnih pripravkov. Pri meni gre za povsem drugačno zgodbo. V minulih desetih letih, kolikor se poklicno ukvarjam z izdelavo parfumov, sem ustvaril 45 različnih osebnih dišav. Danes si lahko vsak izdela svoj parfum. Preprosto naročiš esenco po internetu, jo pomešaš z alkoholom in dobiš svoj 'edinstveni' parfum. Vendar so moji parfumi drugačni. Sam pripravljam esence, in to iz avtohtonih sestavin. Tako sem, na primer, za parfum urtica, ki sem ga posvetil Koprivnici, uporabil koprive, ki sem jih nabral v okolici mesta, saj mesto po njih slovi. Rastlinice smo nato sušili pet mesecev. Uporabim celo rastlino, liste, steblo in korenine. Vse to nato meljem in vlažim, dokler ne dobim osnovne podlage za parfum. Listov, ki pri tem ostanejo, ne zavržem, temveč jih pozneje zmeljem, da dobim naraven odtenek zelene barve. Nikoli ne morete dobiti dvakrat povsem enakega parfuma, tako kot to velja tudi za vino ali šampanjec. Zelo skrbno izbiram kraje, kjer te sestavine zakopljem v zemljo ali shranim v vodi,« razlaga.

Več v Zarji št. 23, 5. 6. 2018.